PrzepisŚniadaniePrzygotowuję przez pół godziny i mam zapas na dwa tygodnie. Dzięki temu jem najzdrowsze śniadania

Przygotowuję przez pół godziny i mam zapas na dwa tygodnie. Dzięki temu jem najzdrowsze śniadania

Szukasz pomysłu na smaczne i pożywne śniadanie, ale nie próbujesz nawet się oszukać, że codziennie rano będziesz miał czas na jego długie przygotowanie? Doskonale znam ten ból, ale jest na to pewne rozwiązanie. Domowa granola prawdopodobnie będzie dla ciebie produktem idealnym.

Granola to pomysł na zdrowe i pożywne śniadanie
Granola to pomysł na zdrowe i pożywne śniadanie
Źródło zdjęć: © Canva | Svetlana Monyakova

19.07.2024 07:27

Od zawsze wychodziłem z założenia, że większość pomysłów na śniadanie opisywanych w sieci przez popularnych dietetyków, celebrytów, piosenkarek i aktorów to w rzeczywistości pobożne życzenie dla większości z nas. Blendowanie czerwonej cebuli i obranych ząbków czosnku, a następnie mieszanie ich z awokado i tworzenie w ten sposób guacamole to świetna rzecz — ale czas na jej przygotowanie z rana znajdę co najwyżej raz w tygodniu. W pozostałe dni za śniadanie musi mi posłużyć coś znacznie prostszego i szybszego, ale przy okazji smacznego i pożywnego. Hołdowanie tej zasadzie musiało w końcu postawić na mojej drodze granolę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Czym tak naprawdę jest granola? Miksem pieczonych orzechów, płatków i suszonych owoców. A mówiąc inaczej: totalnie pożywnym zestawem białka, zdrowych tłuszczów, witamin i minerałów, który zapewnia długie uczucie sytości i potężny zastrzyk niezbędnej z rana energii. Kiedy już wejdziemy w jej posiadanie, na śniadanie wystarczy zalać garść granoli mlekiem lub jogurtem (a także skyrem i innymi tego typu produktami), by uzyskać wartościowy posiłek, który efektywnie nastroi nas na sporą część dnia.

Poznanie granoli okazało się dla mnie strzałem w dziesiątkę. Problem polegał już tylko na tym, że skład sklepowych mieszanek nie zawsze mi odpowiadał. Postanowiłem więc przyrządzić domową kompozycję, a idealny przepis odnalazłem na portalu jadlonomia.com. Teraz robię ją regularnie, by następnie zamknąć ją w słoiczku i mieć zapas na dwa tygodnie. Polecam ci zrobić to samo!

Domowa granola

Składniki:

  • ½ szklanki migdałów,
  • ½ szklanki orzechów włoskich,
  • ½ szklanki orzechów laskowych,
  • ¼ szklanki pestek dyni,
  • 2 szklanki płatków owsianych,
  • ½ szklanki suszonej żurawiny,
  • ½ szklanki suszonych moreli,
  • ½ szklanki miodu lub syropu klonowego,
  • ¼ łyżeczki cynamonu.
Gotową granolę wystarczy zalać mlekiem i śniadanie gotowe
Gotową granolę wystarczy zalać mlekiem i śniadanie gotowe© Canva | Mariha-kitchen

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie orzechy, pestki i płatki przekładam do naczynia. Zalewam je połową szklanki miodu, dodaję cynamon i mieszam.
  2. Tak przygotowaną mieszankę przekładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  3. Piekę 25 minut w 170 stopniach, co 10 minut mieszając zawartość.
  4. Studzę, a potem łamię. Dodaję suszone owoce, mieszam i całość przekładam do czystego i wyparzonego słoika. Gotowe!
Wybrane dla Ciebie