PrzepisDania bezmięsneJeszcze lepsza od szparagowej. Podsmaż z czosnkiem, a twoje kubki smakowe oszaleją

Jeszcze lepsza od szparagowej. Podsmaż z czosnkiem, a twoje kubki smakowe oszaleją

Fasolka mamut
Fasolka mamut
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

18.07.2024 11:43

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Jest pozbawiona łyka, a więc pozostaje miękka i delikatna. Jest lekko słodka, natomiast same strąki są dużo szerze niż strąki szparagówki. Czy ktoś jeszcze pamięta o wspaniałej fasoli typu mamut?

Fasola mamut jest mięciutka po ugotowaniu, delikatniejsza od szparagowej, ale też słodsza smaku. Najlepiej smakuje z jajkiem sadzonym i ziemniakami z wody. Do tego porządna garść koperku, pełna szklanka kefiru i obiad dla całej rodziny masz z głowy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Fasolka mamut lepsza od klasycznej szparagowej. Jak ją rozpoznać?

Fasola typu mamut ma dużo szersze strąki i bardziej płaskie w porównaniu ze strąkami klasycznej szparagówki. Przybierają barwę od jasnozielonej do zielonożółtej i, co szczególnie istotne, nie zawierają łyka. Tym samym fasolka mamut, nawet jeśli jest mocno dojrzała, pozostaje miękka. Z kolei jej smak jest słodszy i delikatniejszy od smaku klasycznej fasolki szparagowej.

Fasolka mamut najlepiej nadaje się do bezpośredniego spożycia, a mniej do mrożenia czy marynowania. Najlepiej ugotować ją lub przyrządzić na parze, co jest lepszą opcją, gdyż ubytek witamin będzie mniejszy. Fasolę typu mamut możesz serwować tak jak szparagową, czyli np. w bułce tartej. Moim ulubionym sposobem na fasolkę mamut jest przyrządzenie jej na maśle klarowanym z czosnkiem.

Fasolka szparagowa mamut na maśle z czosnkiem. Przepis

Składniki:

  • 500 g fasolki szparagowej mamut,
  • 1 litr wody,
  • 4 ząbki czosnku,
  • sól, grubo mielony pieprz,
  • 1-2 łyżki masła klarowanego.

Przygotowanie:

  1. Fasolkę wymyj i pozbądź się końcówek.
  2. W garnku zagotuj wodę. Możesz dodać łyżeczkę cukru i łyżeczkę soli.
  3. Do wrzącej wody wrzuć fasolkę i gotuj ją, aż będzie al dente. Pamiętaj, że fasolka mamut gotuje się szybciej niż szparagowa.
  4. Na patelni rozpuść masło. Dodaj podgotowaną fasolkę.
  5. Na średnim ogniu smaż całość kilka minut. Pod koniec dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, sól oraz grubo mielony pieprz.
  6. Tak przygotowaną fasolkę mamut podawaj z jajkiem sadzonym i ziemniakami z wody.
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
fasola szparagowaprzepisfasola