Jeszcze lepsza od szparagowej. Podsmaż z czosnkiem, a twoje kubki smakowe oszaleją

Jest pozbawiona łyka, a więc pozostaje miękka i delikatna. Jest lekko słodka, natomiast same strąki są dużo szerze niż strąki szparagówki. Czy ktoś jeszcze pamięta o wspaniałej fasoli typu mamut?

Fasolka mamutFasolka mamut
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Fasola mamut jest mięciutka po ugotowaniu, delikatniejsza od szparagowej, ale też słodsza smaku. Najlepiej smakuje z jajkiem sadzonym i ziemniakami z wody. Do tego porządna garść koperku, pełna szklanka kefiru i obiad dla całej rodziny masz z głowy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Obowiązkowo robię go na obiad. Bigos z młodej kapusty teraz smakuje najlepiej

Fasolka mamut lepsza od klasycznej szparagowej. Jak ją rozpoznać?

Fasola typu mamut ma dużo szersze strąki i bardziej płaskie w porównaniu ze strąkami klasycznej szparagówki. Przybierają barwę od jasnozielonej do zielonożółtej i, co szczególnie istotne, nie zawierają łyka. Tym samym fasolka mamut, nawet jeśli jest mocno dojrzała, pozostaje miękka. Z kolei jej smak jest słodszy i delikatniejszy od smaku klasycznej fasolki szparagowej.

Fasolka mamut najlepiej nadaje się do bezpośredniego spożycia, a mniej do mrożenia czy marynowania. Najlepiej ugotować ją lub przyrządzić na parze, co jest lepszą opcją, gdyż ubytek witamin będzie mniejszy. Fasolę typu mamut możesz serwować tak jak szparagową, czyli np. w bułce tartej. Moim ulubionym sposobem na fasolkę mamut jest przyrządzenie jej na maśle klarowanym z czosnkiem.

Fasolka szparagowa mamut na maśle z czosnkiem. Przepis

Składniki:

  • 500 g fasolki szparagowej mamut,
  • 1 litr wody,
  • 4 ząbki czosnku,
  • sól, grubo mielony pieprz,
  • 1-2 łyżki masła klarowanego.

Przygotowanie:

  1. Fasolkę wymyj i pozbądź się końcówek.
  2. W garnku zagotuj wodę. Możesz dodać łyżeczkę cukru i łyżeczkę soli.
  3. Do wrzącej wody wrzuć fasolkę i gotuj ją, aż będzie al dente. Pamiętaj, że fasolka mamut gotuje się szybciej niż szparagowa.
  4. Na patelni rozpuść masło. Dodaj podgotowaną fasolkę.
  5. Na średnim ogniu smaż całość kilka minut. Pod koniec dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, sól oraz grubo mielony pieprz.
  6. Tak przygotowaną fasolkę mamut podawaj z jajkiem sadzonym i ziemniakami z wody.

Wybrane dla Ciebie

Ania Starmach podaje placki ziemniaczane z takim gulaszem. Mięso jest tak miękkie, że rozpływa się w ustach
Ania Starmach podaje placki ziemniaczane z takim gulaszem. Mięso jest tak miękkie, że rozpływa się w ustach
Jarskie kotlety w kilka minut. Moje dziecko się nimi zajada, choć twierdzi, że warzywnych nie znosi
Jarskie kotlety w kilka minut. Moje dziecko się nimi zajada, choć twierdzi, że warzywnych nie znosi
Za komuny były hitem stołówek. Teraz możesz zrobić je w zdrowszej, lżejszej wersji
Za komuny były hitem stołówek. Teraz możesz zrobić je w zdrowszej, lżejszej wersji
O wiele lepsze od filetów z bułką tartą. Czeskie kotlety mają zaskakującą panierkę
O wiele lepsze od filetów z bułką tartą. Czeskie kotlety mają zaskakującą panierkę
Zamiast owsianki, robię ten mus na śniadanie. Jest jak balsam dla zmęczonych jelit
Zamiast owsianki, robię ten mus na śniadanie. Jest jak balsam dla zmęczonych jelit
Drobinki, które dosypuję niemal do wszystkiego. To zboże to sprzymierzeniec odchudzania
Drobinki, które dosypuję niemal do wszystkiego. To zboże to sprzymierzeniec odchudzania
Najlepszy sos pieczeniowy. Tak pyszny, że już nie zechcesz do mięsa żadnego innego
Najlepszy sos pieczeniowy. Tak pyszny, że już nie zechcesz do mięsa żadnego innego
Wrzucam na budyń i zapiekam. Ciasto znika w mgnieniu oka
Wrzucam na budyń i zapiekam. Ciasto znika w mgnieniu oka
Zrobiłam je z przepisu Karola Okrasy. Inne placki z cukinii mogą się schować
Zrobiłam je z przepisu Karola Okrasy. Inne placki z cukinii mogą się schować
Dodaj do gotującego się kalafiora. Zapomnisz o wzdęciach po tym warzywie
Dodaj do gotującego się kalafiora. Zapomnisz o wzdęciach po tym warzywie
Zamiast ciasta francuskiego piekę plecione czeskie ciasto. Jest mięciutkie i pyszne
Zamiast ciasta francuskiego piekę plecione czeskie ciasto. Jest mięciutkie i pyszne
Do surówki z kiszonej kapusty dodaj dwa składniki ekstra. Nikt nie będzie chciał słyszeć o starszej wersji
Do surówki z kiszonej kapusty dodaj dwa składniki ekstra. Nikt nie będzie chciał słyszeć o starszej wersji