Masz w kuchni, ale nie wiesz, że jest jedną z najzdrowszych przypraw. Chroni serce i wspiera odporność
To nie tylko przyprawa, ale też obowiązkowy element domowej apteczki. Medycyna ludowa od wieków ceni oregano za działanie lecznicze, z czasem jednak poprzestaliśmy na posypywaniu nim pizzy. Zobacz, dlaczego warto częściej sięgać po tę roślinę.
18.07.2024 10:30
Oregano zwane jest dzikim majerankiem, niemniej nie są to te same rośliny. Oregano, czyli lebiodka pospolita, pochodzi z Europy Południowej, ale rośnie również w Azji, Ameryce Północnej i Afryce. Dziko występuje także na terenach Polski. Obecnie to jedna z najpopularniejszych i najzdrowszych przypraw.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Właściwości prozdrowotne oregano
Zastanawiasz się, na co dobre jest oregano? Przede wszystkim warto podkreślić, że oregano to roślina lecznicza, a surowcem zielarskim jest ziele. W medycynie naturalnej oregano cieszy się dużym uznaniem. Jest stosowane jako środek, który ma pozytywny wpływ na funkcjonowanie układu pokarmowego. Pomaga w przypadku bólów brzucha, niestrawności, biegunki, zapalenia żołądka, nadmiernej fermentacji jelitowej, wzdęć, a także niedoczynności wątroby i dróg żółciowych.
Lebiodka pospolita jest również często wykorzystywana w leczeniu infekcji dróg oddechowych. Jest pomocna w nieżytach górnych dróg oddechowych, kaszlu i utrudnionym odkrztuszaniu. Co więcej, ta roślina ma zdolność do wzmacniania układu odpornościowego. Badania naukowe potwierdziły, że oregano ma zdolność do obniżania ciśnienia tętniczego oraz poziomu cukru we krwi. Według naukowców regularne spożywanie oregano może zapobiegać rozwojowi chorób cywilizacyjnych, takich jak cukrzyca, choroby serca czy nowotwory. Ziele lebiodki jest również wykorzystywane jako lek łagodnie moczopędny.
Zobacz także
Jak można stosować oregano? Przyprawa, olejek, napar
Oregano to znana przyprawa, szczególnie popularna w kuchni śródziemnomorskiej, gdzie występuje w towarzystwie ryb i mięs, zapiekanek, sałatek, sosów, makaronów oraz oczywiście pizzy. Suszone liście oregano są jeszcze bardziej aromatyczne niż świeże. Jeśli jednak wolisz te drugie, pamiętaj, by zbierać wyłącznie małe gałązki liści, unikając większych łodyg.
Wartym uwagi jest również olejek z oregano. Stosowany zewnętrznie pomoże w leczeniu ran i infekcji skórnych, a także łagodzi objawy ugryzienia owadów. Natomiast spożywany po rozcieńczeniu hamuje wzdęcia, biegunkę, nieżyt żołądka oraz jelit. Działa przeciwwirusowo, przeciwbakteryjnie i uspokajająco. Polecany jest również przy przeziębieniach, gdyż działa wykrztuśnie oraz zwalcza infekcje.
Z kolei napar z oregano można przygotować, zalewając szklanką wrzątku dwie łyżeczki świeżych liści lub jedną łyżeczkę suszonego oregano. Po 15 minut napar jest gotowy do spożycia, warto wcześniej go odcedzić. Napar z oregano świetnie sprawdzi się w przypadku infekcji dróg oddechowych, ponadto korzystnie wpływa korzystnie na trawienie, odporność organizmu oraz sprawność umysłową.