Tak naprawdę wpływa na organizm fasolka szparagowa. Jemy, a nie mamy świadomości
Naprawdę wiele można wygrać, spożywając regularnie fasolkę szparagową. Cenimy ją za smak i łatwość w przygotowaniu, ale niepozorne strąki mogą pochwalić się również bogactwem składników, które przyczynią się zdrowiu.
Niepozorne strąki zajadamy latem z bułką tartą na maśle, zapominając, jak wiele dobra w sobie skrywają. Fasolka szparagowa to doskonały element zdrowej diety, a polecana jest szczególnie diabetykom, kobietom w ciąży oraz anemikom.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Gdy stawiam je na stół, wszyscy przecierają oczy ze zdumienia. Po chwili słychać tylko chrupanie
Dlaczego warto jeść fasolkę szparagową?
Fasolka szparagowa, niezależnie od odmiany, jest źródłem wielu wartościowych składników. Zawiera witaminę A, kwas foliowy, a także, choć w mniejszych ilościach, witaminy z grupy B (B1, B2, B3, B5, B6, kwas pantotenowy), witaminę C i witaminę K. W skład fasolki szparagowej wchodzą również minerały, takie jak: wapń, magnez, fosfor, żelazo, potas, fluor, miedź oraz mangan. Ze względu na to, że zielona fasolka szparagowa zawiera więcej witaminy A i kwasu foliowego niż jej żółta siostra, szczególnie polecana jest kobietom w ciąży oraz osobom zmagającym się z niedoborami żelaza. Natomiast żółta odmiana fasolki jest bogata w fosfor i potas.
Fasolka szparagowa to również źródło kwercetyny, czyli silnego antyoksydantu, który zmniejsza ryzyko miażdżycy czy niedokrwistości. Ponadto działa przeciwbakteryjnie oraz pomaga w walce z chorobami neurologicznymi. Z kolei obecny w fasolce szparagowej błonnik wspomaga procesy trawienne i dba o zdrowie jelit. Warto również dodać, że ze względu na zawartość fitosteroli fasolka szparagowa pomaga w obniżaniu poziomu cholesterolu. A przez to, że ma niski indeks glikemiczny, jest polecanym warzywem dla cukrzyków.
Fasolka szparagowa – na co uważać?
Przede wszystkim nie należy jeść surowej fasolki szparagowej, gdyż w takiej postaci zawiera trującą substancję – fazynę, która może powodować zatrucia objawiające się problemami żołądkowymi. Unieszkodliwia ją gotowanie, ale musi trwać co najmniej 10 min. To optymalny czas, aby nie stracić cennych witamin z fasolki.
Szkodliwa może być również niewłaściwie przygotowana fasolka szparagowa. Mowa o przetworach z fasolką, które mogą zawierać jad kiełbasiany. Laseczki jadu kiełbasianego pojawiają się w przetworach z warzywami o niskiej zawartości kwasów, mowa m.in. o ogórkach czy burakach, a także wspomnianej fasolce szparagowej. Eksperci NIZP-PZH zalecają więc, by zawsze wyparzać słoiki, a następnie trzykrotnie pasteryzować przetwory. Pierwszego i drugiego dnia należy gotować weki przez godzinę, a trzeciego dnia przez 30 minut.