InspiracjeTaki słoik znalazłam w spiżarni teściowej. Zawartość podwójnie mnie zaskoczyła

Taki słoik znalazłam w spiżarni teściowej. Zawartość podwójnie mnie zaskoczyła

Domowe przetwory to chluba niejednej gospodyni. Słoiki wypełnione kiszonkami, owocowe wyroby i rozmaite pyszności w octowych zalewach znajdziemy w wielu polskich domach. Spiżarnie skrywają też małe tajemnice i ja na jedną z takich trafiłam. Zielone kulki wprawiły mnie w konsternację.

Przetwory w zalewie octowej
Przetwory w zalewie octowej
Źródło zdjęć: © Pyszności.pl

Dziwne w kształcie ogórki konserwowe, a może zielone oliwki lub też niedojrzałe w pełni śliwki mirabelki, które udają "polskie oliwki"? Tropów miałam kilka, ale jak się okazało, żaden z nich nie był prawidłowy.

Zagadka zielonych, dziwnych kulek rozwiązana

Na skojarzenie z małymi ogórkami w zalewie nakierował mnie kształt produktów - delikatnie zaokrąglone ale końce wydłużone. Były też w bardzo podobnym kolorze do ogórków konserwowych. W słoiku widziałam jednak mielona paprykę czerwoną, więc pomyślałam, że może to jednak jakiś rodzaj oliwek - w tym przypadku jednak nie zgadzały się kształt i wielkość. Nie mając już więcej kulinarnej wyobraźni, zapytałam teściowej,  co ciekawego włożyła do słoików. Okazało się, że to marynowane pomidorki gruszkowe. Inna ich nazwa to pomidory łezkowe - nawiązująca do obłego kształtu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Chwyciłam za słoik po ogórkach i zanurzyłam w nim kurczaka. Ta marynata to hit

Jak zrobić marynowane pomidorki gruszkowe

Jak podpowiedziała mi teściowa, najlepsze będą zielone pomidory gruszkowe. Znajdziemy też żółte czy czerwone, ale zielona odmiana w tym przepisie sprawdzi się idealnie.

Składniki:

  • 500 g pomidorków gruszkowych, 
  • 125 ml octu 6 proc.,
  • 150 ml wody,
  • 1,5 łyżki cukru,
  • 1,5 łyżeczki soli,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
  • kilka ziaren pieprzu.

Przygotowanie:

  1. Pomidorki umyć, przełożyć do wyparzonych, wysuszonych słoików.
  2. Z podanych składników przygotować zalewę, a następnie jeszcze gorąca wlać do słoików.
  3. Dobrze zakręcić, włożyć do garnka, tak aby wierzch słoików wystawał, zagotować i odstawić na 10 minut.
  4. Słoiki wyjąć i ułożyć do góry dnem. Przechowywać w spiżarni.
przetworypomidoryzielone pomidory

Wybrane dla Ciebie