InspiracjeTaki słoik znalazłam w spiżarni teściowej. Zawartość podwójnie mnie zaskoczyła

Taki słoik znalazłam w spiżarni teściowej. Zawartość podwójnie mnie zaskoczyła

Przetwory w zalewie octowej
Przetwory w zalewie octowej
Źródło zdjęć: © Pyszności.pl
Magdalena Pomorska

16.07.2024 07:45

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Domowe przetwory to chluba niejednej gospodyni. Słoiki wypełnione kiszonkami, owocowe wyroby i rozmaite pyszności w octowych zalewach znajdziemy w wielu polskich domach. Spiżarnie skrywają też małe tajemnice i ja na jedną z takich trafiłam. Zielone kulki wprawiły mnie w konsternację.

Dziwne w kształcie ogórki konserwowe, a może zielone oliwki lub też niedojrzałe w pełni śliwki mirabelki, które udają "polskie oliwki"? Tropów miałam kilka, ale jak się okazało, żaden z nich nie był prawidłowy.

Zagadka zielonych, dziwnych kulek rozwiązana

Na skojarzenie z małymi ogórkami w zalewie nakierował mnie kształt produktów - delikatnie zaokrąglone ale końce wydłużone. Były też w bardzo podobnym kolorze do ogórków konserwowych. W słoiku widziałam jednak mielona paprykę czerwoną, więc pomyślałam, że może to jednak jakiś rodzaj oliwek - w tym przypadku jednak nie zgadzały się kształt i wielkość. Nie mając już więcej kulinarnej wyobraźni, zapytałam teściowej,  co ciekawego włożyła do słoików. Okazało się, że to marynowane pomidorki gruszkowe. Inna ich nazwa to pomidory łezkowe - nawiązująca do obłego kształtu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jak zrobić marynowane pomidorki gruszkowe

Jak podpowiedziała mi teściowa, najlepsze będą zielone pomidory gruszkowe. Znajdziemy też żółte czy czerwone, ale zielona odmiana w tym przepisie sprawdzi się idealnie.

Składniki:

  • 500 g pomidorków gruszkowych, 
  • 125 ml octu 6 proc.,
  • 150 ml wody,
  • 1,5 łyżki cukru,
  • 1,5 łyżeczki soli,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
  • kilka ziaren pieprzu.

Przygotowanie:

  1. Pomidorki umyć, przełożyć do wyparzonych, wysuszonych słoików.
  2. Z podanych składników przygotować zalewę, a następnie jeszcze gorąca wlać do słoików.
  3. Dobrze zakręcić, włożyć do garnka, tak aby wierzch słoików wystawał, zagotować i odstawić na 10 minut.
  4. Słoiki wyjąć i ułożyć do góry dnem. Przechowywać w spiżarni.
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także