PrzepisWszyscy robią ogórki kiszone - lecz to kiszone pomidory będą prawdziwym hitem tej jesieni!

Wszyscy robią ogórki kiszone - lecz to kiszone pomidory będą prawdziwym hitem tej jesieni!

Wszyscy robią ogórki kiszone - lecz to kiszone pomidory będą prawdziwym hitem tej jesieni!
Ewa
03.08.2020 12:43

Nie ma lepszego sposobu przechowywania warzyw na jesień niż kiszenie. Znamy kiszone ogórki, kapustę i buraki. A co powiesz na...kiszone pomidory? Próbowaliśmy i potwierdzamy: są rewelacyjne!

Najlepiej sprawdzą się w tym przypadku pomidorki koktajlowe. Możesz użyć też zielonych i żółtych pomidorów: zawierają mniej miąższu, przez co lepiej spiszą się w słoiku. Ja zawsze używam tych pierwszych, bo rewelacyjnie prezentują się później na talerzu.

Przygotuj:

  • pomidorki koktajlowe (mniej więcej tyle, ile zmieścisz w 2l pojemniku)
  • 2 szklanki wody
  • 2 szklanki octu jabłkowego
  • 1/4 szklanki soli i 1/4 szklanki cukru
  • skórka z 1 cytryny
  • garść gałązek świeżego kopru
  • 4 posiekane ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki gorczycy
  • ziele angielskie i liście laurowe

Krok 1: Zagotuj wodę z octem, skórką z cytryny

Dodaj sól i cukier i mieszaj, dopóki się nie rozpuści. Po zagotowaniu schłodź wodę.

Krok 2: Włóż pomidorki do słoika

Pamiętaj, żeby wcześnie je dokładnie umyć. Nakłuj je 1-2 razy wykałaczką.

Krok 3: Dorzuć dodatki

Do pomidorów w słoikach dorzuć dodatki tak, żeby w każdym słoiku znalazła się ich taka sama ilość: czosnek, koper, gorczyca, ziele angielskie i liście laurowe

Krok 4: Zalej słoiki i czekaj

Schłodzoną wodę z octem i przyprawami wlej do słoików tak, żeby całkowicie przykryła pomidorki.
Zostaw słoiki na 5 dni i później delektuj się pysznymi, kiszonymi pomidorami.

A Ty? Jakie kiszonki przygotowujesz w domu?

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także