Wszyscy robią ogórki kiszone - lecz to kiszone pomidory będą prawdziwym hitem tej jesieni!

Nie ma lepszego sposobu przechowywania warzyw na jesień niż kiszenie. Znamy kiszone ogórki, kapustę i buraki. A co powiesz na...kiszone pomidory? Próbowaliśmy i potwierdzamy: są rewelacyjne!

Obrazek
Ewa

Najlepiej sprawdzą się w tym przypadku pomidorki koktajlowe. Możesz użyć też zielonych i żółtych pomidorów: zawierają mniej miąższu, przez co lepiej spiszą się w słoiku. Ja zawsze używam tych pierwszych, bo rewelacyjnie prezentują się później na talerzu.

Przygotuj:

  • pomidorki koktajlowe (mniej więcej tyle, ile zmieścisz w 2l pojemniku)
  • 2 szklanki wody
  • 2 szklanki octu jabłkowego
  • 1/4 szklanki soli i 1/4 szklanki cukru
  • skórka z 1 cytryny
  • garść gałązek świeżego kopru
  • 4 posiekane ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki gorczycy
  • ziele angielskie i liście laurowe

Krok 1: Zagotuj wodę z octem, skórką z cytryny

Dodaj sól i cukier i mieszaj, dopóki się nie rozpuści. Po zagotowaniu schłodź wodę.

Krok 2: Włóż pomidorki do słoika

Pamiętaj, żeby wcześnie je dokładnie umyć. Nakłuj je 1-2 razy wykałaczką.

Krok 3: Dorzuć dodatki

Do pomidorów w słoikach dorzuć dodatki tak, żeby w każdym słoiku znalazła się ich taka sama ilość: czosnek, koper, gorczyca, ziele angielskie i liście laurowe

Krok 4: Zalej słoiki i czekaj

Schłodzoną wodę z octem i przyprawami wlej do słoików tak, żeby całkowicie przykryła pomidorki.
Zostaw słoiki na 5 dni i później delektuj się pysznymi, kiszonymi pomidorami.

A Ty? Jakie kiszonki przygotowujesz w domu?

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej