Zjadła popularny produkt i trafiła do szpitala. W końcu lekarze odkryli, dlaczego ją sparaliżowało

47-letnia Brazylijka skusiła się na pesto ze sklepu. Zjadła je jakiś czas później. 24 godziny po tym posiłku kobieta mogła ruszać jedynie dwoma palcami u stopy. Rozpoczął się horror, którego końca nie widać do dzisiaj.

Brazylijka trafiła do szpitala sparaliżowanaBrazylijka trafiła do szpitala sparaliżowana
Źródło zdjęć: © Canva, Instagram

Mówi się, że nie znamy dnia ani godziny. I chociaż w tym przypadku udało się uniknąć najgorszego, to porzekadło to i tak dało okrutny popis swojej trafności. O nieprzewidywalności zdarzeń i tym, że niebezpieczeństwo może czaić się dosłownie wszędzie, przekonała się 47-letnia Doralice Carneiro Sobreira Goes. Dramat Brazylijki rozpoczął się w grudniu 2021 roku w pewnym lokalnym sklepie. To właśnie tam kobieta zdecydowała się na zakup feralnego pesto.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mięsna babka z serowym farszem. Kiedy serwuje ją na obiad, wszyscy są pod wrażeniem

Nic nie wzbudzało podejrzeń

Historię Doralice Carneiro Sobreiry Goes opisał "The Independent". Jak przekazał brytyjski dziennik, poszkodowana Brazylijka zakupiła słoik z pesto w doskonale przez siebie znanym i często odwiedzanym lokalnym sklepie. Jak później przyznała, nie widziała na opakowaniu daty z terminem spożycia, dlatego umieściła słoiczek w szafce i sięgnęła po niego dopiero w styczniu. Zawekowana zawartość nie powinna się przecież zepsuć. Prawda?

Następnego dnia Brazylijka poczuła się bardzo źle. Nie mogła złapać oddechu, czuła mrowienie na języku i wymiotowała. Wiedziała już, że to nie jest zwykłe zatrucie żołądkowe. Postanowiła pojechać do szpitala. I wtedy to się stało. "Przejechałam 20 km do szpitala, zaparkowałam samochód i wtedy moje ciało przestało działać" - relacjonowała dziennikowi 47-latka.

Paraliż ciała i walka o życie

Już podczas przeprowadzanej w szpitalu tomografii komputerowej Brazylijka mogła poruszać zaledwie dwoma palcami u stóp. Została podłączona do respiratora, była karmiona przez rurkę i leczona antybiotykami. Lekarze mieli już pewność, że mają do czynienia z zatruciem jadem kiełbasianym. Wytworzona przez bakterię Clostridium botulinum trucizna atakuje układ nerwowy, paraliżuje, a niejednokrotnie prowadzi nawet do śmierci.

Źle przechowywane pesto sprawiło, że nowym domem Brazylijki stał się szpital
Źle przechowywane pesto sprawiło, że nowym domem Brazylijki stał się szpital © Instagram

Źle przechowywane pesto sprawiło, że Doralice spędziła w szpitalu niemal rok. Dzisiaj, po długiej i bolesnej rehabilitacji, kobieta potrafi się już sama odżywiać i poruszać za pomocą chodzika. Chociaż niebezpieczeństwo minęło, życie po zatruciu jadem kiełbasianym nie jest usłane różami. Doralice zaczęła prężnie działać w mediach społecznościowych, zdając tam relację ze swojego powrotu do zdrowia, a także informując o zagrożeniach wynikających ze źle przechowywanej żywności.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"