Czym różni się data przydatności od daty ważności? Warto to wiedzieć

Nikt nie lubi marnotrawstwa żywności, ale na pewno każdemu zdarzyło się przeoczenie terminu, do którego dany produkt powinien by zjedzony. Jednak wyznacznik ten może być mylący i to właśnie tę kwestię chcemy w tym artykule wyjaśnić. Czym różni się data przydatności od daty ważności? Odpowiadamy.

ObrazekCzym różni się data przydatności od daty ważności? - Pyszności; foto: Canva

Na co dzień wszyscy staramy się ograniczać straty wynikające z tego, że któryś produkt leżał w naszej lodówce czy szafce kuchennej zbyt długo. To dlatego starsze artykuły ustawiamy z przodu, a te nowsze z tyłu - zwłaszcza w przypadku takiego jedzenia, którego "trwałość" jest liczona raczej w dniach, niż miesiącach czy latach. O tym, że nie zawsze trzeba sugerować się datą określoną na opakowaniu niektórych produktów, już kiedyś informowaliśmy (możesz o tym przeczytać tutaj).

Być może zauważyłeś kiedyś, że informacja o terminie spożycia danego produktu ubierana jest w różne słowa. Czym się różni data przydatności od daty ważności? O tym poniżej.

Obrazek
Czym różni się data przydatności od daty ważności? - Pyszności; foto: Canva

Data przydatności

Ta formułka może brzmieć też jako słynne "najlepiej spożyć przed". I to właśnie w tych słowach możemy już znaleźć odpowiedź na to, czym tak naprawdę jest data przydatności.

Producenci, którzy używają takiego terminu, informują za jego pomocą, do jakiego momentu jakość ich wyrobu będzie najlepsza. Oznacza to, że po tym czasie produkt może - ale nie musi - zacząć tracić niektóre swoje cechy, uznawane za prawidłowe. Przekroczenie daty przydatności nie świadczy jednak o tym, że dany produkt staje się szkodliwy czy trujący. Tak oczywiście może być, zwłaszcza wtedy, kiedy jedzenie było przechowywane w nieodpowiednich warunkach. Dlatego trzeba tu zachować zasadę ograniczonego zaufania, jednak zamiast kierować się tylko datą, warto ocenić taki produkt na podstawie jego zapachu czy wyglądu.

Data ważności

Obrazek
Czym różni się data przydatności od daty ważności? - Pyszności; foto: Canva

W przypadku daty ważności formułka "najlepiej spożyć przed" zastąpiona jest wyrażeniem "należy spożyć do". Takie zdanie możemy znaleźć zwykle na produktach, których trwałość mikrobiologiczna jest relatywnie krótka. Są to więc między innymi niepasteryzowane soki, nabiał, mięso i ryby.

W przypadku daty ważności musimy założyć, że jej przekroczenie (i zjedzenie takiego produktu) może mieć negatywny wpływ na nasze zdrowie. Takie artykuły, według prawa, nie mogą być też sprzedawane w sklepie. Po upływie daty ważności, niesprzedane jedzenie musi zostać zutylizowane. Również my nie powinniśmy w takich sytuacjach ryzykować, a produkty te nie powinny być już przez nas spożywane.

Teraz już wiesz, czym różni się data przydatności od daty ważności. Do tego przepisu z naszego kanału na YouTube zastosuj więc tylko idealnie świeże produkty.

Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo