Czym różni się data przydatności od daty ważności? Warto to wiedzieć
Nikt nie lubi marnotrawstwa żywności, ale na pewno każdemu zdarzyło się przeoczenie terminu, do którego dany produkt powinien by zjedzony. Jednak wyznacznik ten może być mylący i to właśnie tę kwestię chcemy w tym artykule wyjaśnić. Czym różni się data przydatności od daty ważności? Odpowiadamy.
16.02.2023 08:45
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Na co dzień wszyscy staramy się ograniczać straty wynikające z tego, że któryś produkt leżał w naszej lodówce czy szafce kuchennej zbyt długo. To dlatego starsze artykuły ustawiamy z przodu, a te nowsze z tyłu - zwłaszcza w przypadku takiego jedzenia, którego "trwałość" jest liczona raczej w dniach, niż miesiącach czy latach. O tym, że nie zawsze trzeba sugerować się datą określoną na opakowaniu niektórych produktów, już kiedyś informowaliśmy (możesz o tym przeczytać tutaj).
Być może zauważyłeś kiedyś, że informacja o terminie spożycia danego produktu ubierana jest w różne słowa. Czym się różni data przydatności od daty ważności? O tym poniżej.
Data przydatności
Ta formułka może brzmieć też jako słynne "najlepiej spożyć przed". I to właśnie w tych słowach możemy już znaleźć odpowiedź na to, czym tak naprawdę jest data przydatności.
Producenci, którzy używają takiego terminu, informują za jego pomocą, do jakiego momentu jakość ich wyrobu będzie najlepsza. Oznacza to, że po tym czasie produkt może - ale nie musi - zacząć tracić niektóre swoje cechy, uznawane za prawidłowe. Przekroczenie daty przydatności nie świadczy jednak o tym, że dany produkt staje się szkodliwy czy trujący. Tak oczywiście może być, zwłaszcza wtedy, kiedy jedzenie było przechowywane w nieodpowiednich warunkach. Dlatego trzeba tu zachować zasadę ograniczonego zaufania, jednak zamiast kierować się tylko datą, warto ocenić taki produkt na podstawie jego zapachu czy wyglądu.
Data ważności
W przypadku daty ważności formułka "najlepiej spożyć przed" zastąpiona jest wyrażeniem "należy spożyć do". Takie zdanie możemy znaleźć zwykle na produktach, których trwałość mikrobiologiczna jest relatywnie krótka. Są to więc między innymi niepasteryzowane soki, nabiał, mięso i ryby.
W przypadku daty ważności musimy założyć, że jej przekroczenie (i zjedzenie takiego produktu) może mieć negatywny wpływ na nasze zdrowie. Takie artykuły, według prawa, nie mogą być też sprzedawane w sklepie. Po upływie daty ważności, niesprzedane jedzenie musi zostać zutylizowane. Również my nie powinniśmy w takich sytuacjach ryzykować, a produkty te nie powinny być już przez nas spożywane.
Teraz już wiesz, czym różni się data przydatności od daty ważności. Do tego przepisu z naszego kanału na YouTube zastosuj więc tylko idealnie świeże produkty.