Nie tylko racuchy i szarlotka. Z jabłek wyczarujesz zupełnie inne pyszne potrawy

Jak wiele smaków może skrywać jabłko? Przygotuj się na kulinarną rewolucję z tym pozornie codziennym owocem w roli głównej. Poznaj przepisy z jabłek, które zaskakują i otwierają nowy wymiar jabłkowych doznań.

Dania z jabłekDania z jabłek
Źródło zdjęć: © NaukaJedzenia.pl
SKOMENTUJ

Jabłko – skromny bohater naszych kuchni, często uważany jedynie za przekąskę czy dodatek do ciasta. Jednak ten wszechstronny owoc kryje w sobie potencjał, by stać się kluczem do kulinarnych majstersztyków. Przekonaj się, że jabłko może być nie tylko dodatkiem, ale prawdziwą gwiazdą na talerzu! Wyobraź sobie orzeźwiającą galaretkę jabłkową z nutą cynamonu, chrupiące chipsy jabłkowe jako alternatywę dla tradycyjnych przekąsek, a może kotlety mielone z jabłkowym akcentem? Sałatka jajeczna zyskuje świeżość dzięki jabłku, a omlet przypominający szarlotkę? Brzmi niebanalnie! Zanurz się w te nieoczywiste kombinacje i pozwól jabłku zaskoczyć cię na nowo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zaparz kawę i zanurz w niej herbatniki. Pyszne ciasto bez pieczenia

Omlet à la szarlotka

Omlet à la szarlotka
Omlet à la szarlotka © NaukaJedzenia.pl

Składniki:

  • jajko kurze - 3 sztuki (150 g),
  • jabłko - 1 mała sztuka (80 g),
  • jogurt naturalny skyr - 1 łyżka (25 g),
  • mąka pszenna - 4 łyżki (40 g),
  • słodzik bez kalorii, np. erytrytol - 3 łyżki (30 g),
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka (4 g),
  • olej kokosowy lub inny - 1 łyżeczka (5 g),
  • cynamon,
  • waniliowy aromat spożywczy.

Przygotowanie:

  1. Jabłko umyj i pokrój na ćwiartki. Obierz ze skórki oraz usuń gniazda nasienne. Każdą ćwiartkę przekrój wzdłuż na pół, a później pokrój poprzecznie w cienkie plasterki.
  2. W misce umieść mąkę, słodzik, proszek do pieczenia i cynamon. Wymieszaj.
  3. Do wysokiego naczynia, np. pojemnika do blendera wbij jajka. Ubij kuchenną trzepaczką lub mikserem. Po chwili dodaj jogurt i waniliowy aromat spożywczy.
  4. Następnie stopniowo dodawaj suche składniki, cały czas miksując.
  5. Gdy składniki będą już połączone, wrzuć pokrojone jabłko. Wymieszaj i odstaw na chwilę.
  6. Rozgrzej patelnię na umiarkowanym ogniu.
  7. Olej równomiernie rozprowadź po powierzchni patelni.
  8. Przełóż masę na rozgrzaną patelnię i smaż na małym ogniu pod przykryciem przez około 4 min z każdej strony. Pilnuj, aby nie przypalić.
  9. Przełóż na talerz.
  10. Zjedz na ciepło lub na zimno.

Sałatka jajeczna z jabłkiem

Sałatka jajeczna z jabłkiem
Sałatka jajeczna z jabłkiem © NaukaJedzenia.pl

Składniki:

  • jajko kurze - 2 sztuki (100 g),
  • jabłko - 1 mała sztuka (80 g),
  • marchew - 1 mała sztuka (80 g),
  • kukurydza konserwowa - 2 łyżki (20 g),
  • majonez - 1 łyżka (20 g),
  • sól,
  • pieprz.

Przygotowanie:

1. Jajka ugotuj na twardo.

2. Marchew umyj, obierz i zetrzyj na tarce o małych oczkach.

3. Jabłko umyj, obierz i pokrój w drobną kostkę.

4. Ugotowanie jajka obierz i pokrój w drobną kostkę.

5. W miseczce umieść jajko, marchew, jabłko, majonez i odcedzone ziarna kukurydzy. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj.

6. Zjeść od razu lub po schłodzeniu.

Galaretka jabłkowa z cynamonem

Galaretka jabłkowa z cynamonem
Galaretka jabłkowa z cynamonem © NaukaJedzenia.pl

Składniki:

  • jabłko - 1 średnia sztuka (150 g),
  • żelatyna - 1 łyżka (10 g),
  • słodzik bez kalorii, np. erytrytol - 2 łyżki (20 g),
  • cynamon,
  • woda.

Przygotowanie:

1. Do szklanki wsyp żelatynę i słodzik. Zalej niewielką ilością wrzącej wody (około 30-60 g) i mieszaj, aż do rozpuszczenia. Odstaw.

2. Jabłko umyj, obierz ze skórki i pokrój w mniejsze kawałki (usuń gniazdo nasienne).

3. W pojemniku do blendera umieść jabłko, roztwór z żelatyną i szczyptę cynamonu. Zblenduj na gładką i jednolitą masę.

4. Przełóż do wygodnego naczynia.

5. Naczynie przykryj i wstaw do lodówki na minimum 30 minut (im dłużej galaretka będzie w lodówce, tym jej konsystencja będzie lepsza– maksymalną gęstość osiąga po kilku godzinach w lodówce).

6. Galaretkę przechowuj w lodówce i zjedz w ciągu 2 dni.

Kotlety mielone z jabłkiem

Kotlety mielone z jabłkiem
Kotlety mielone z jabłkiem © NaukaJedzenia.pl

Składniki:

  • mięso mielone z kurczaka - 1/2 opakowania (200 g),
  • jabłko - 1 średnia sztuka (150 g),
  • ser żółty - 2 plastry (30 g),
  • jajko kurze - 1 sztuka (50 g),
  • cebula - 1 mała sztuka (50 g),
  • masło klarowane - 1 łyżeczka (4 g),
  • sól,
  • pieprz.

Przygotowanie:

1. Cebulę obierz i drobno pokrój.

2. Ser zetrzyj na tarce lub drobno pokrój.

3. Jabłko umyj, obierz i zetrzyj na tarce o średnich oczkach.

4. W misce umieść mięso, jabłko, ser, cebulę i masło. Wbij jajko i dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Dokładnie wymieszaj.

5. Blachę wyłóż papierem do pieczenia.

6. Z mięsa uformuj kotlety i przełóż na blachę.

7. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C i piecz przez 20-30 min. Mniej więcej w połowie przewróć kotlety na drugą stronę.

8. Upieczone kotlety wyłóż na talerz.

Chipsy jabłkowe

Chipsy jabłkowe
Chipsy jabłkowe © NaukaJedzenia.pl

Składniki:

  • jabłko - 1 średnia sztuka (150 g),
  • sok z cytryny - 3 łyżki (15 g),
  • cynamon.

Przygotowanie:

1. Jabłko dokładnie umyj, osusz i pokrój w cienkie plastry (najlepiej żeby wszystkie były podobnej grubości).

2. Przygotowane plastry skrop sokiem z cytryny.

3. Rozgrzej piekarnik do 140 st. C.

4. Plastry przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Zwróć uwagę, aby na siebie nie nachodziły.

5. Plastry delikatnie oprósz cynamonem.

6. Blachę włóż do rozgrzanego piekarnika na 20 minut.

7. Po upływie wskazanego czasu przełóż plastry na drugą stronę i ponownie oprósz cynamonem. Blachę włóż do piekarnika na 40 minut.

8. Po upływie wskazanego czasu plasterki jabłka powinny być wystarczająco wysuszone. Jeśli nie będą, to zostaw je w piekarniku jeszcze na parę minut.

9. Gotowe chipsy wyciągnij z piekarnika i odstaw do wystudzenia.

Wybrane dla Ciebie

Jak cebula wpływa na organizm? Mało kto ma tego świadomość
Jak cebula wpływa na organizm? Mało kto ma tego świadomość
Bób po sycylijsku zawładnął moją kuchnią. Robię go niemal codziennie
Bób po sycylijsku zawładnął moją kuchnią. Robię go niemal codziennie
Co się stanie z twoim ciałem, gdy codziennie zjesz ogórka kiszonego? Wielu nie ma świadomości
Co się stanie z twoim ciałem, gdy codziennie zjesz ogórka kiszonego? Wielu nie ma świadomości
Już w sklepie zauważysz, czy arbuz był sztucznie pędzony. Jeden szczegół to zdradza
Już w sklepie zauważysz, czy arbuz był sztucznie pędzony. Jeden szczegół to zdradza
Młoda kapusta do słoików. Dorzuć te dodatki, a zjesz szybciej niż doniesiesz do spiżarni
Młoda kapusta do słoików. Dorzuć te dodatki, a zjesz szybciej niż doniesiesz do spiżarni
Ciasto z truskawkami od Magdy Gessler. Przepis banalny, a smak i wygląd jak z najlepszej cukierni
Ciasto z truskawkami od Magdy Gessler. Przepis banalny, a smak i wygląd jak z najlepszej cukierni
Leczo i zwykły gulasz mogą się przy nim schować. Odkąd jadłam w Bułgarii, robię co chwilę
Leczo i zwykły gulasz mogą się przy nim schować. Odkąd jadłam w Bułgarii, robię co chwilę
Lepsza niż malina i truskawka. W Polsce mało znana, a bardzo zdrowa i rośnie nawet na balkonie
Lepsza niż malina i truskawka. W Polsce mało znana, a bardzo zdrowa i rośnie nawet na balkonie
Ten chleb można jeść bez wyrzutów sumienia. Jest pyszny, a nie ma drożdży i glutenu
Ten chleb można jeść bez wyrzutów sumienia. Jest pyszny, a nie ma drożdży i glutenu
Bez mięsa, a znika ze stołu w mgnieniu oka. Nawet węgierskie leczo mi tak nie smakuje
Bez mięsa, a znika ze stołu w mgnieniu oka. Nawet węgierskie leczo mi tak nie smakuje
Kopytka z ziemniaków są już niemodne. Robię je z innego warzywa i każdy chwali
Kopytka z ziemniaków są już niemodne. Robię je z innego warzywa i każdy chwali
Już nie boczek i cebula. Teraz robię jajecznicę z innym składnikiem i jest o niebo lepsza
Już nie boczek i cebula. Teraz robię jajecznicę z innym składnikiem i jest o niebo lepsza