Nie tylko racuchy i szarlotka. Z jabłek wyczarujesz zupełnie inne pyszne potrawy

Jak wiele smaków może skrywać jabłko? Przygotuj się na kulinarną rewolucję z tym pozornie codziennym owocem w roli głównej. Poznaj przepisy z jabłek, które zaskakują i otwierają nowy wymiar jabłkowych doznań.

Dania z jabłekDania z jabłek
Źródło zdjęć: © NaukaJedzenia.pl

Jabłko – skromny bohater naszych kuchni, często uważany jedynie za przekąskę czy dodatek do ciasta. Jednak ten wszechstronny owoc kryje w sobie potencjał, by stać się kluczem do kulinarnych majstersztyków. Przekonaj się, że jabłko może być nie tylko dodatkiem, ale prawdziwą gwiazdą na talerzu! Wyobraź sobie orzeźwiającą galaretkę jabłkową z nutą cynamonu, chrupiące chipsy jabłkowe jako alternatywę dla tradycyjnych przekąsek, a może kotlety mielone z jabłkowym akcentem? Sałatka jajeczna zyskuje świeżość dzięki jabłku, a omlet przypominający szarlotkę? Brzmi niebanalnie! Zanurz się w te nieoczywiste kombinacje i pozwól jabłku zaskoczyć cię na nowo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Serowa dynia. Takiej przekąski nikt nie odmówi

Omlet à la szarlotka

Omlet à la szarlotka
Omlet à la szarlotka © NaukaJedzenia.pl

Składniki:

  • jajko kurze - 3 sztuki (150 g),
  • jabłko - 1 mała sztuka (80 g),
  • jogurt naturalny skyr - 1 łyżka (25 g),
  • mąka pszenna - 4 łyżki (40 g),
  • słodzik bez kalorii, np. erytrytol - 3 łyżki (30 g),
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka (4 g),
  • olej kokosowy lub inny - 1 łyżeczka (5 g),
  • cynamon,
  • waniliowy aromat spożywczy.

Przygotowanie:

  1. Jabłko umyj i pokrój na ćwiartki. Obierz ze skórki oraz usuń gniazda nasienne. Każdą ćwiartkę przekrój wzdłuż na pół, a później pokrój poprzecznie w cienkie plasterki.
  2. W misce umieść mąkę, słodzik, proszek do pieczenia i cynamon. Wymieszaj.
  3. Do wysokiego naczynia, np. pojemnika do blendera wbij jajka. Ubij kuchenną trzepaczką lub mikserem. Po chwili dodaj jogurt i waniliowy aromat spożywczy.
  4. Następnie stopniowo dodawaj suche składniki, cały czas miksując.
  5. Gdy składniki będą już połączone, wrzuć pokrojone jabłko. Wymieszaj i odstaw na chwilę.
  6. Rozgrzej patelnię na umiarkowanym ogniu.
  7. Olej równomiernie rozprowadź po powierzchni patelni.
  8. Przełóż masę na rozgrzaną patelnię i smaż na małym ogniu pod przykryciem przez około 4 min z każdej strony. Pilnuj, aby nie przypalić.
  9. Przełóż na talerz.
  10. Zjedz na ciepło lub na zimno.

Sałatka jajeczna z jabłkiem

Sałatka jajeczna z jabłkiem
Sałatka jajeczna z jabłkiem © NaukaJedzenia.pl

Składniki:

  • jajko kurze - 2 sztuki (100 g),
  • jabłko - 1 mała sztuka (80 g),
  • marchew - 1 mała sztuka (80 g),
  • kukurydza konserwowa - 2 łyżki (20 g),
  • majonez - 1 łyżka (20 g),
  • sól,
  • pieprz.

Przygotowanie:

1. Jajka ugotuj na twardo.

2. Marchew umyj, obierz i zetrzyj na tarce o małych oczkach.

3. Jabłko umyj, obierz i pokrój w drobną kostkę.

4. Ugotowanie jajka obierz i pokrój w drobną kostkę.

5. W miseczce umieść jajko, marchew, jabłko, majonez i odcedzone ziarna kukurydzy. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj.

6. Zjeść od razu lub po schłodzeniu.

Galaretka jabłkowa z cynamonem

Galaretka jabłkowa z cynamonem
Galaretka jabłkowa z cynamonem © NaukaJedzenia.pl

Składniki:

  • jabłko - 1 średnia sztuka (150 g),
  • żelatyna - 1 łyżka (10 g),
  • słodzik bez kalorii, np. erytrytol - 2 łyżki (20 g),
  • cynamon,
  • woda.

Przygotowanie:

1. Do szklanki wsyp żelatynę i słodzik. Zalej niewielką ilością wrzącej wody (około 30-60 g) i mieszaj, aż do rozpuszczenia. Odstaw.

2. Jabłko umyj, obierz ze skórki i pokrój w mniejsze kawałki (usuń gniazdo nasienne).

3. W pojemniku do blendera umieść jabłko, roztwór z żelatyną i szczyptę cynamonu. Zblenduj na gładką i jednolitą masę.

4. Przełóż do wygodnego naczynia.

5. Naczynie przykryj i wstaw do lodówki na minimum 30 minut (im dłużej galaretka będzie w lodówce, tym jej konsystencja będzie lepsza– maksymalną gęstość osiąga po kilku godzinach w lodówce).

6. Galaretkę przechowuj w lodówce i zjedz w ciągu 2 dni.

Kotlety mielone z jabłkiem

Kotlety mielone z jabłkiem
Kotlety mielone z jabłkiem © NaukaJedzenia.pl

Składniki:

  • mięso mielone z kurczaka - 1/2 opakowania (200 g),
  • jabłko - 1 średnia sztuka (150 g),
  • ser żółty - 2 plastry (30 g),
  • jajko kurze - 1 sztuka (50 g),
  • cebula - 1 mała sztuka (50 g),
  • masło klarowane - 1 łyżeczka (4 g),
  • sól,
  • pieprz.

Przygotowanie:

1. Cebulę obierz i drobno pokrój.

2. Ser zetrzyj na tarce lub drobno pokrój.

3. Jabłko umyj, obierz i zetrzyj na tarce o średnich oczkach.

4. W misce umieść mięso, jabłko, ser, cebulę i masło. Wbij jajko i dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Dokładnie wymieszaj.

5. Blachę wyłóż papierem do pieczenia.

6. Z mięsa uformuj kotlety i przełóż na blachę.

7. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C i piecz przez 20-30 min. Mniej więcej w połowie przewróć kotlety na drugą stronę.

8. Upieczone kotlety wyłóż na talerz.

Chipsy jabłkowe

Chipsy jabłkowe
Chipsy jabłkowe © NaukaJedzenia.pl

Składniki:

  • jabłko - 1 średnia sztuka (150 g),
  • sok z cytryny - 3 łyżki (15 g),
  • cynamon.

Przygotowanie:

1. Jabłko dokładnie umyj, osusz i pokrój w cienkie plastry (najlepiej żeby wszystkie były podobnej grubości).

2. Przygotowane plastry skrop sokiem z cytryny.

3. Rozgrzej piekarnik do 140 st. C.

4. Plastry przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Zwróć uwagę, aby na siebie nie nachodziły.

5. Plastry delikatnie oprósz cynamonem.

6. Blachę włóż do rozgrzanego piekarnika na 20 minut.

7. Po upływie wskazanego czasu przełóż plastry na drugą stronę i ponownie oprósz cynamonem. Blachę włóż do piekarnika na 40 minut.

8. Po upływie wskazanego czasu plasterki jabłka powinny być wystarczająco wysuszone. Jeśli nie będą, to zostaw je w piekarniku jeszcze na parę minut.

9. Gotowe chipsy wyciągnij z piekarnika i odstaw do wystudzenia.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska