Galareta wieprzowa z najlepszego rodzaju mięsa. Podawaj z obowiązkowym, specjalnym dodatkiem

Zimne nóżki to ulubiona przystawka Polaków. Nic więc dziwnego, że często gości na stole podczas rodzinnych imprez. Wspaniale smakuje skropiona octem w towarzystwie świeżego pieczywa. Jeśli szukasz sprawdzonego przepisu - poniżej podajemy jak wykonać galaretę wieprzową krok po kroku.

ObrazekGalareta wieprzowa z najlepszego rodzaju mięsa. Podawaj z obowiązkowym, specjalnym dodatkiem - Pyszności; Foto: Film na kanale YouTube ŻarPanŻur ; Canva.com
Agnieszka

Ta wyjątkowa galareta powstaje na bazie golonki oraz nóżek wieprzowych. Poza tym dodajemy do niej również ziele angielskie, liście laurowe, czosnek, marchew oraz pietruszkę. Połączenie tych składników daje fantastyczny efekt. Galareta zachwyci wszystkich twoich gości!

Sekret pysznego smaku galaretki

Obrazek
Galaretka na talerzu - Pyszności; Foto: Canva.com

Z reguły zimne nóżki podajemy skropione octem lub sokiem z cytryny. Jednak, aby podkręcić smak octu, proponujemy zmieszać go z niewielką ilością octu po ogórkach konserwowych oraz wody. Następnie odłóż płyn na parę godzin w chłodne miejsce. Po tym czasie skrop nim galaretkę wieprzową. Dzięki temu nadasz przystawce fantastycznego aromatu i smaku.

Zimne nóżki

Obrazek
Gotowanie w garnku - Pyszności; Foto: Canva.com

Składniki:

           
  • 1,5 kg golonki wieprzowej
  • 7 ziarenek ziela angielskiego
  • 3 marchewki
  • garść liści laurowych
  • 5 nóżek wieprzowych
  • 2 pietruszki
  • 6 ząbków czosnku
  • por
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Nóżki oraz golonkę umyj i oczyść. Następnie wrzuć je do dużego garnka i zalej wodą. Całość gotuj na wolnym ogniu przez około 4 godziny. Nie przykrywaj w tym czasie garnka. W międzyczasie obierz marchewkę.

Po dwóch godzinach wrzuć marchewkę z pietruszką i porem do garnka z mięsem. Następnie dodaj liście laurowe i ziele angielskie. Pod koniec gotowania wrzuć przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość dopraw solą i pieprzem. Zdejmij garnek z ognia.

Mięso oraz warzywa wyjmij z wywaru. Następnie mięso pokrój na drobne kawałki. Układaj je w salaterkach i zalewaj ugotowanym bulionem. Całość odstaw do ostygnięcia oraz stężenia. Zimne nóżki podawaj skropione octem w towarzystwie świeżego pieczywa. Niektórzy serwują je również z dodatkiem chrzanu, czy ćwikły.

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować grzybki z twarogiem, jajkiem i pieczarkami krok po kroku. Wspaniale sprawdzą się jako pyszna przystawka - zachwyci całą twoją rodzinę.

Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska