Galareta wieprzowa z najlepszego rodzaju mięsa. Podawaj z obowiązkowym, specjalnym dodatkiem

Zimne nóżki to ulubiona przystawka Polaków. Nic więc dziwnego, że często gości na stole podczas rodzinnych imprez. Wspaniale smakuje skropiona octem w towarzystwie świeżego pieczywa. Jeśli szukasz sprawdzonego przepisu - poniżej podajemy jak wykonać galaretę wieprzową krok po kroku.

ObrazekGalareta wieprzowa z najlepszego rodzaju mięsa. Podawaj z obowiązkowym, specjalnym dodatkiem - Pyszności; Foto: Film na kanale YouTube ŻarPanŻur ; Canva.com
Agnieszka

Ta wyjątkowa galareta powstaje na bazie golonki oraz nóżek wieprzowych. Poza tym dodajemy do niej również ziele angielskie, liście laurowe, czosnek, marchew oraz pietruszkę. Połączenie tych składników daje fantastyczny efekt. Galareta zachwyci wszystkich twoich gości!

Sekret pysznego smaku galaretki

Obrazek
Galaretka na talerzu - Pyszności; Foto: Canva.com

Z reguły zimne nóżki podajemy skropione octem lub sokiem z cytryny. Jednak, aby podkręcić smak octu, proponujemy zmieszać go z niewielką ilością octu po ogórkach konserwowych oraz wody. Następnie odłóż płyn na parę godzin w chłodne miejsce. Po tym czasie skrop nim galaretkę wieprzową. Dzięki temu nadasz przystawce fantastycznego aromatu i smaku.

Zimne nóżki

Obrazek
Gotowanie w garnku - Pyszności; Foto: Canva.com

Składniki:

           
  • 1,5 kg golonki wieprzowej
  • 7 ziarenek ziela angielskiego
  • 3 marchewki
  • garść liści laurowych
  • 5 nóżek wieprzowych
  • 2 pietruszki
  • 6 ząbków czosnku
  • por
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Nóżki oraz golonkę umyj i oczyść. Następnie wrzuć je do dużego garnka i zalej wodą. Całość gotuj na wolnym ogniu przez około 4 godziny. Nie przykrywaj w tym czasie garnka. W międzyczasie obierz marchewkę.

Po dwóch godzinach wrzuć marchewkę z pietruszką i porem do garnka z mięsem. Następnie dodaj liście laurowe i ziele angielskie. Pod koniec gotowania wrzuć przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość dopraw solą i pieprzem. Zdejmij garnek z ognia.

Mięso oraz warzywa wyjmij z wywaru. Następnie mięso pokrój na drobne kawałki. Układaj je w salaterkach i zalewaj ugotowanym bulionem. Całość odstaw do ostygnięcia oraz stężenia. Zimne nóżki podawaj skropione octem w towarzystwie świeżego pieczywa. Niektórzy serwują je również z dodatkiem chrzanu, czy ćwikły.

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować grzybki z twarogiem, jajkiem i pieczarkami krok po kroku. Wspaniale sprawdzą się jako pyszna przystawka - zachwyci całą twoją rodzinę.

Wybrane dla Ciebie

Zrywam maliny i robię ciasto bez pieczenia. Nie mogę opędzić się od komplementów
Zrywam maliny i robię ciasto bez pieczenia. Nie mogę opędzić się od komplementów
Wygląda jak ryż, ale ma z nim niewiele wspólnego. Idealny na odchudzanie
Wygląda jak ryż, ale ma z nim niewiele wspólnego. Idealny na odchudzanie
Botwinkę kiszę z mlecznym dodatkiem. Smakuje tak dobrze, że wyjadam prosto ze słoika
Botwinkę kiszę z mlecznym dodatkiem. Smakuje tak dobrze, że wyjadam prosto ze słoika
W moim domu tak przygotowuje się paprykę konserwową. Jest hitem na każdym grillu
W moim domu tak przygotowuje się paprykę konserwową. Jest hitem na każdym grillu
Bliny robię po litewsku. Placki i kotlety mogą się przy nich schować
Bliny robię po litewsku. Placki i kotlety mogą się przy nich schować
Zastąp tym cukier w herbacie. Organizm ci podziękuje
Zastąp tym cukier w herbacie. Organizm ci podziękuje
Strzelczyk sprawdził kurczaki z rożna w Kołobrzegu. Już po pierwszym kęsie wiedział, że dostał nieświeżego
Strzelczyk sprawdził kurczaki z rożna w Kołobrzegu. Już po pierwszym kęsie wiedział, że dostał nieświeżego
Po deszczu prawdziwy wysyp. Z tych miejsc ludzie wracają z koszami pełnymi grzybów
Po deszczu prawdziwy wysyp. Z tych miejsc ludzie wracają z koszami pełnymi grzybów
"O fuj", "ble". Magda Gessler dodała do mizerii składnik, który wzburzył wielu Polaków
"O fuj", "ble". Magda Gessler dodała do mizerii składnik, który wzburzył wielu Polaków
Wielu popełnia te błędy podczas gotowania bobu. Przez nie traci wartości odżywcze
Wielu popełnia te błędy podczas gotowania bobu. Przez nie traci wartości odżywcze
Wystarczą dwa składniki. Ten sos bije na głowę nawet uwielbiany czosnkowy
Wystarczą dwa składniki. Ten sos bije na głowę nawet uwielbiany czosnkowy
Już nie panieruję kalafiora w bułce tartej. Mam lepsze i znacznie zdrowsze sposoby
Już nie panieruję kalafiora w bułce tartej. Mam lepsze i znacznie zdrowsze sposoby