Galareta wieprzowa z najlepszego rodzaju mięsa. Podawaj z obowiązkowym, specjalnym dodatkiem

Zimne nóżki to ulubiona przystawka Polaków. Nic więc dziwnego, że często gości na stole podczas rodzinnych imprez. Wspaniale smakuje skropiona octem w towarzystwie świeżego pieczywa. Jeśli szukasz sprawdzonego przepisu - poniżej podajemy jak wykonać galaretę wieprzową krok po kroku.

ObrazekGalareta wieprzowa z najlepszego rodzaju mięsa. Podawaj z obowiązkowym, specjalnym dodatkiem - Pyszności; Foto: Film na kanale YouTube ŻarPanŻur ; Canva.com
Agnieszka

Ta wyjątkowa galareta powstaje na bazie golonki oraz nóżek wieprzowych. Poza tym dodajemy do niej również ziele angielskie, liście laurowe, czosnek, marchew oraz pietruszkę. Połączenie tych składników daje fantastyczny efekt. Galareta zachwyci wszystkich twoich gości!

Sekret pysznego smaku galaretki

Obrazek
Galaretka na talerzu - Pyszności; Foto: Canva.com

Z reguły zimne nóżki podajemy skropione octem lub sokiem z cytryny. Jednak, aby podkręcić smak octu, proponujemy zmieszać go z niewielką ilością octu po ogórkach konserwowych oraz wody. Następnie odłóż płyn na parę godzin w chłodne miejsce. Po tym czasie skrop nim galaretkę wieprzową. Dzięki temu nadasz przystawce fantastycznego aromatu i smaku.

Zimne nóżki

Obrazek
Gotowanie w garnku - Pyszności; Foto: Canva.com

Składniki:

           
  • 1,5 kg golonki wieprzowej
  • 7 ziarenek ziela angielskiego
  • 3 marchewki
  • garść liści laurowych
  • 5 nóżek wieprzowych
  • 2 pietruszki
  • 6 ząbków czosnku
  • por
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Nóżki oraz golonkę umyj i oczyść. Następnie wrzuć je do dużego garnka i zalej wodą. Całość gotuj na wolnym ogniu przez około 4 godziny. Nie przykrywaj w tym czasie garnka. W międzyczasie obierz marchewkę.

Po dwóch godzinach wrzuć marchewkę z pietruszką i porem do garnka z mięsem. Następnie dodaj liście laurowe i ziele angielskie. Pod koniec gotowania wrzuć przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość dopraw solą i pieprzem. Zdejmij garnek z ognia.

Mięso oraz warzywa wyjmij z wywaru. Następnie mięso pokrój na drobne kawałki. Układaj je w salaterkach i zalewaj ugotowanym bulionem. Całość odstaw do ostygnięcia oraz stężenia. Zimne nóżki podawaj skropione octem w towarzystwie świeżego pieczywa. Niektórzy serwują je również z dodatkiem chrzanu, czy ćwikły.

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować grzybki z twarogiem, jajkiem i pieczarkami krok po kroku. Wspaniale sprawdzą się jako pyszna przystawka - zachwyci całą twoją rodzinę.

Wybrane dla Ciebie
Jak szybko obrać pomarańczę? Ania Starmach ma sprawdzony sposób
Jak szybko obrać pomarańczę? Ania Starmach ma sprawdzony sposób
Tradycyjny śledzik w świątecznej oprawie. Wygląda jak z designerskiej książki kucharskiej
Tradycyjny śledzik w świątecznej oprawie. Wygląda jak z designerskiej książki kucharskiej
Złota proporcja sosu. Trzymaj się tych zasad, a żurawina wyjdzie lepsza niż u bacy
Złota proporcja sosu. Trzymaj się tych zasad, a żurawina wyjdzie lepsza niż u bacy
Zamiast sałatki robię wigilijne szaszłyki. Wyglądają uroczyście i każdy chętnie sięga
Zamiast sałatki robię wigilijne szaszłyki. Wyglądają uroczyście i każdy chętnie sięga
Dorzucam do jajek i smażę. Kotlety są zdrowsze i smaczniejsze
Dorzucam do jajek i smażę. Kotlety są zdrowsze i smaczniejsze
Dodaj do naleśników. Nie będą pękały przy zawijaniu
Dodaj do naleśników. Nie będą pękały przy zawijaniu
Makowiec z lodówki. Przepis na wigilijny hit z domową masą makową
Makowiec z lodówki. Przepis na wigilijny hit z domową masą makową
Zalewam śledzie tym sosem. Tak smaczne, że trudno wytrzymać do kolacji wigilijnej
Zalewam śledzie tym sosem. Tak smaczne, że trudno wytrzymać do kolacji wigilijnej
Prawie wszyscy smażą grzyby w ten sposób. Tylko najlepsze gospodynie wiedzą, że to prosta droga do katastrofy
Prawie wszyscy smażą grzyby w ten sposób. Tylko najlepsze gospodynie wiedzą, że to prosta droga do katastrofy
Na kolację wigilijną robię dorsza. Nie ma ości, a ta panierka chrupie aż miło
Na kolację wigilijną robię dorsza. Nie ma ości, a ta panierka chrupie aż miło
Nie bawię się w dekorowanie pierników. Zanurzam w czekoladowej glazurze i gotowe
Nie bawię się w dekorowanie pierników. Zanurzam w czekoladowej glazurze i gotowe
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯