Galareta wieprzowa z najlepszego rodzaju mięsa. Podawaj z obowiązkowym, specjalnym dodatkiem

Zimne nóżki to ulubiona przystawka Polaków. Nic więc dziwnego, że często gości na stole podczas rodzinnych imprez. Wspaniale smakuje skropiona octem w towarzystwie świeżego pieczywa. Jeśli szukasz sprawdzonego przepisu - poniżej podajemy jak wykonać galaretę wieprzową krok po kroku.

ObrazekGalareta wieprzowa z najlepszego rodzaju mięsa. Podawaj z obowiązkowym, specjalnym dodatkiem - Pyszności; Foto: Film na kanale YouTube ŻarPanŻur ; Canva.com
Agnieszka

Ta wyjątkowa galareta powstaje na bazie golonki oraz nóżek wieprzowych. Poza tym dodajemy do niej również ziele angielskie, liście laurowe, czosnek, marchew oraz pietruszkę. Połączenie tych składników daje fantastyczny efekt. Galareta zachwyci wszystkich twoich gości!

Sekret pysznego smaku galaretki

Obrazek
Galaretka na talerzu - Pyszności; Foto: Canva.com

Z reguły zimne nóżki podajemy skropione octem lub sokiem z cytryny. Jednak, aby podkręcić smak octu, proponujemy zmieszać go z niewielką ilością octu po ogórkach konserwowych oraz wody. Następnie odłóż płyn na parę godzin w chłodne miejsce. Po tym czasie skrop nim galaretkę wieprzową. Dzięki temu nadasz przystawce fantastycznego aromatu i smaku.

Zimne nóżki

Obrazek
Gotowanie w garnku - Pyszności; Foto: Canva.com

Składniki:

           
  • 1,5 kg golonki wieprzowej
  • 7 ziarenek ziela angielskiego
  • 3 marchewki
  • garść liści laurowych
  • 5 nóżek wieprzowych
  • 2 pietruszki
  • 6 ząbków czosnku
  • por
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Nóżki oraz golonkę umyj i oczyść. Następnie wrzuć je do dużego garnka i zalej wodą. Całość gotuj na wolnym ogniu przez około 4 godziny. Nie przykrywaj w tym czasie garnka. W międzyczasie obierz marchewkę.

Po dwóch godzinach wrzuć marchewkę z pietruszką i porem do garnka z mięsem. Następnie dodaj liście laurowe i ziele angielskie. Pod koniec gotowania wrzuć przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość dopraw solą i pieprzem. Zdejmij garnek z ognia.

Mięso oraz warzywa wyjmij z wywaru. Następnie mięso pokrój na drobne kawałki. Układaj je w salaterkach i zalewaj ugotowanym bulionem. Całość odstaw do ostygnięcia oraz stężenia. Zimne nóżki podawaj skropione octem w towarzystwie świeżego pieczywa. Niektórzy serwują je również z dodatkiem chrzanu, czy ćwikły.

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować grzybki z twarogiem, jajkiem i pieczarkami krok po kroku. Wspaniale sprawdzą się jako pyszna przystawka - zachwyci całą twoją rodzinę.

Wybrane dla Ciebie

W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie