Na każdej domowej imprezie znikają jako pierwsze. Zawsze robię zapas słoiczków
Głośno chrupią, a ich smak może wywoływać niekontrolowane napady zachwytu. Kiedy słyszę "ochy i achy" przy stole, to wiem, że stoją za nimi ogórki krokodylki. W mojej spiżarni od lat mają swoje specjalne miejsce.
10.07.2024 11:02
Ogórki krokodylki to połówki niewielkich ogórków marynowane w octowo-olejowej zalewie z dodatkiem chili i czosnku. To niezmiennie jeden z ulubionych sposobów na przygotowanie ogórków na zimę do słoika. Są wyraziste, słodko-pikantne z octową nutą. Ogórki krokodylki robię co sezon. Zwykle dodaję je do kanapek, jednak największą furorę robią podczas imprez.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jak zrobić ogórki krokodylki do słoików na zimę?
Trudno odmówić ogórkom krokodylkom podobieństwa do człapiących gadów. Zgadza się kolor, a charakterystyczne wypustki na skórce ogórka z sukcesem udają krokodyle guzki. Nazwa nie wzięła się znikąd, jednak sobie i wam życzymy jedynie bliskich spotkań z krokodylkami ze słoika.
Jak zrobić pyszne ogórki krokodylki na zimę? Kluczowa jest tutaj zalewa. Krokodylki pływają w olejowo-octowej zalewie, dobrze naczosnkowanej i doprawionej niemałą ilością pikantnego chili. Jeśli ostry smak nie jest twoim sprzymierzeńcem, dodaj po prostu mniej tej przyprawy. Pamiętaj też, że krokodylki będą krokodylkami, jeśli w słoiku wylądują niewielkie ogórki przekrojone wzdłuż na pół.
Zobacz także
Ogórki krokodylki. Przepis
Składniki:
- 2 kg ogórków gruntowych małych lub średnich,
- 500 g cukru,
- 370 ml octu,
- 8 łyżek oleju roślinnego,
- 3 łyżki soli,
- 1 główka czosnku,
- 1,5 łyżeczki papryczki chili,
- 1 łyżeczka pieprzu.
Przygotowanie:
- Ogórki zalej zimną wodą i odstaw na 60 minut. Po tym czasie dokładnie je wymyj i osusz.
- Następnie przekrój ogórki wzdłuż na pół. Posyp je solą, wymieszaj i odstaw na 6 godzin, by puściły wodę.
- Po tym czasie odlej wodę z ogórków. Do warzyw dodaj przyprawę chili, pieprz oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Wymieszaj wszystko.
- Przygotuj zalewę: wodę, z octem, cukrem i olejem zagotuj. Następnie zalej jeszcze gorącą zalewą ogórki i odstaw je na całą noc, by zalewa ostygła.
- Następnego dnia ogórki przełóż do wyparzonych słoików razem z zalewą.
- Gotowe słoiki zakręć i pasteryzuj przez 15 minut.
- Kiedy ostygną, odstaw je w chłodne, zaciemnione miejsce.