Na każdej domowej imprezie znikają jako pierwsze. Zawsze robię zapas słoiczków

Głośno chrupią, a ich smak może wywoływać niekontrolowane napady zachwytu. Kiedy słyszę "ochy i achy" przy stole, to wiem, że stoją za nimi ogórki krokodylki. W mojej spiżarni od lat mają swoje specjalne miejsce.

Chrupiące ogórki krokodylki robią furorę na imprezach Chrupiące ogórki krokodylki robią furorę na imprezach
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Ogórki krokodylki to połówki niewielkich ogórków marynowane w octowo-olejowej zalewie z dodatkiem chili i czosnku. To niezmiennie jeden z ulubionych sposobów na przygotowanie ogórków na zimę do słoika. Są wyraziste, słodko-pikantne z octową nutą. Ogórki krokodylki robię co sezon. Zwykle dodaję je do kanapek, jednak największą furorę robią podczas imprez.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zamiast wykładać na talerz, wkładam do kanapki. Najlepszy pomysł na pyszne śniadanie

Jak zrobić ogórki krokodylki do słoików na zimę?

Trudno odmówić ogórkom krokodylkom podobieństwa do człapiących gadów. Zgadza się kolor, a charakterystyczne wypustki na skórce ogórka z sukcesem udają krokodyle guzki. Nazwa nie wzięła się znikąd, jednak sobie i wam życzymy jedynie bliskich spotkań z krokodylkami ze słoika.

Jak zrobić pyszne ogórki krokodylki na zimę? Kluczowa jest tutaj zalewa. Krokodylki pływają w olejowo-octowej zalewie, dobrze naczosnkowanej i doprawionej niemałą ilością pikantnego chili. Jeśli ostry smak nie jest twoim sprzymierzeńcem, dodaj po prostu mniej tej przyprawy. Pamiętaj też, że krokodylki będą krokodylkami, jeśli w słoiku wylądują niewielkie ogórki przekrojone wzdłuż na pół.

Do przygotowania krokodylków lepiej sięgnąć po mniejsze ogórki
Do przygotowania krokodylków lepiej sięgnąć po mniejsze ogórki © Pixabay

Ogórki krokodylki. Przepis

Składniki:

  • 2 kg ogórków gruntowych małych lub średnich,
  • 500 g cukru,
  • 370 ml octu,
  • 8 łyżek oleju roślinnego,
  • 3 łyżki soli,
  • 1 główka czosnku,
  • 1,5 łyżeczki papryczki chili,
  • 1 łyżeczka pieprzu.

Przygotowanie:

  1. Ogórki zalej zimną wodą i odstaw na 60 minut. Po tym czasie dokładnie je wymyj i osusz.
  2. Następnie przekrój ogórki wzdłuż na pół. Posyp je solą, wymieszaj i odstaw na 6 godzin, by puściły wodę.
  3. Po tym czasie odlej wodę z ogórków. Do warzyw dodaj przyprawę chili, pieprz oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Wymieszaj wszystko.
  4. Przygotuj zalewę: wodę, z octem, cukrem i olejem zagotuj. Następnie zalej jeszcze gorącą zalewą ogórki i odstaw je na całą noc, by zalewa ostygła.
  5. Następnego dnia ogórki przełóż do wyparzonych słoików razem z zalewą.
  6. Gotowe słoiki zakręć i pasteryzuj przez 15 minut.
  7. Kiedy ostygną, odstaw je w chłodne, zaciemnione miejsce.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej