Zamiast faszerować, zamieniam w pyszne rolki. Idealne na obiad i ciepłą przekąskę

Cukinia faszerowana mięsem mielonym to smaczna i popularna potrawa. Ja stawiam jednak na inną wersję tego dania, zaserwowaną w nietypowy sposób. Cukiniowe rolki to przepis, którym zaskoczysz swoich bliskich.

Cukiniowe rolki - PysznościCukiniowe rolki - Pyszności
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa Malinowska
SKOMENTUJ

Cukinia to bardzo wdzięczna warzywo - jej smak jest na tyle uniwersalny, że pasuje do wielu potraw, również do ciast. Moim ostatnim odkryciem są roladki z farszem z mielonej piersi kurczaka z przyprawami. Przygotowanie nie jest trudne i specjalnie czasochłonne, a danie jest ciekawą odmianą od klasycznych przepisów.

Cukiniowe rolki z farszem

Cukiniowe rolki świetnie sprawdzą się na lekki obiad, ale największą furorę zrobią w roli ciepłej przekąski na imprezę lub kolację. Do farszu wybrałam mieloną pierś z kurczaka, ale możesz sięgnąć również po mielone z łopatki lub wołowiny.

Cukinia nadaje potrawie lekkości i świeżości, a mięso mielone stanowi sycące źródło białka. Nie brakuje również sera - z nim wszystko smakuje lepiej.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zamiast faszerować, zamieniam w pyszne rolki. Idealne na obiad i ciepłą przekąskę

Składniki

  • 1 cukinia,
  • 150 g tartej mozzarelli.

Farsz:

  • 4 łyżki oleju roślinnego,
  • ½ cebuli,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 250 g mielonego fileta z piersi z kurczaka,
  • 300 g passaty pomidorowej,
  • 1 łyżka słodkiej papryki,
  • 1 łyżka suszonego oregano,
  • 1 łyżeczka soli,
  • ⅓ łyżeczki pieprzu.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Na patelni rozgrzewam olej i podsmażam na nim posiekaną drobno cebulę. Gdy się zeszkli, dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilę smażę. Dorzucam mielone mięso z kurczaka. Gdy już będzie częściowo podsmażone, doprawiam słodką papryką, suszonym oregano, solą oraz pieprzem.

Farsz do roladek
Farsz do roladek © Pyszności

Krok 2. Foremkę o wymiarach ok. 25x35 cm wykładam papierem do pieczenia. Rozsypuję tarty ser, tworząc spód. Następnie układam plastry cukinii tak, aby nachodziły na siebie. Wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 200 st. Celsjusza i piekę przez ok. 15 minut.

Cukiniowe roladki
Cukiniowe roladki © Pyszności

Krok 3. Na podpieczony spód wykładam podsmażone wcześniej mięso. Zawijam roladę ciasno, aby była zwarta i nie rozpadała się.

Zawijanie rolady
Zawijanie rolady © Pyszności

Krok 4. Gotową roladę kroję na mniejsze rolki i układam na talerzu. Smacznego!

Cukinowe rolki z farszem
Cukinowe rolki z farszem © Pyszności

Wybrane dla Ciebie

Polacy nie znają tego owocu. Warto spróbować, bo wspiera prawidłową pracę jelit
Polacy nie znają tego owocu. Warto spróbować, bo wspiera prawidłową pracę jelit
Jak długo możesz przechowywać wodę w plastikowej butelce? Mało kto odpowiada dobrze
Jak długo możesz przechowywać wodę w plastikowej butelce? Mało kto odpowiada dobrze
Ogórki gyros to nowy hit do słoików. Nie ma osoby, której nie zachwyci ich smak
Ogórki gyros to nowy hit do słoików. Nie ma osoby, której nie zachwyci ich smak
Pyszne mięso robię w kremowym sosie. Jest tak miękkie jak z najlepszej restauracji
Pyszne mięso robię w kremowym sosie. Jest tak miękkie jak z najlepszej restauracji
Dodaj 3 łyżki do gotującego się mięsa. W mig zmięknie i będzie rozpływać się w ustach
Dodaj 3 łyżki do gotującego się mięsa. W mig zmięknie i będzie rozpływać się w ustach
Przez lata próżno było szukać ich w Polsce. Teraz znów są, a kosztują nawet 8 tys. za kilogram
Przez lata próżno było szukać ich w Polsce. Teraz znów są, a kosztują nawet 8 tys. za kilogram
Do obiadu robię lekką surówkę z czerwonej kapusty. Znika szybciej niż kotlety
Do obiadu robię lekką surówkę z czerwonej kapusty. Znika szybciej niż kotlety
Teraz co niedzielę robię kotlety szwajcarskie. Rodzina zachwyca się nimi za każdym razem
Teraz co niedzielę robię kotlety szwajcarskie. Rodzina zachwyca się nimi za każdym razem
Dodaj kilka kropelek. Rosół w sekundę stanie się klarowny
Dodaj kilka kropelek. Rosół w sekundę stanie się klarowny
Zrób jedną rzecz, a ogórki będą chrupiące i jędrne. Zachowają świeżość dwa razy dłużej
Zrób jedną rzecz, a ogórki będą chrupiące i jędrne. Zachowają świeżość dwa razy dłużej
Cena za jagody przyprawia o zawrót głowy. Ale ekspertka ostrzega
Cena za jagody przyprawia o zawrót głowy. Ale ekspertka ostrzega
Nie wlewam oleju do kapusty kiszonej. Babcia poradziła mi inny dodatek i jest smaczniejsza
Nie wlewam oleju do kapusty kiszonej. Babcia poradziła mi inny dodatek i jest smaczniejsza