Zamiast faszerować, zamieniam w pyszne rolki. Idealne na obiad i ciepłą przekąskę

Cukinia faszerowana mięsem mielonym to smaczna i popularna potrawa. Ja stawiam jednak na inną wersję tego dania, zaserwowaną w nietypowy sposób. Cukiniowe rolki to przepis, którym zaskoczysz swoich bliskich.

Cukiniowe rolki - PysznościCukiniowe rolki - Pyszności
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa Malinowska

Cukinia to bardzo wdzięczna warzywo - jej smak jest na tyle uniwersalny, że pasuje do wielu potraw, również do ciast. Moim ostatnim odkryciem są roladki z farszem z mielonej piersi kurczaka z przyprawami. Przygotowanie nie jest trudne i specjalnie czasochłonne, a danie jest ciekawą odmianą od klasycznych przepisów.

Cukiniowe rolki z farszem

Cukiniowe rolki świetnie sprawdzą się na lekki obiad, ale największą furorę zrobią w roli ciepłej przekąski na imprezę lub kolację. Do farszu wybrałam mieloną pierś z kurczaka, ale możesz sięgnąć również po mielone z łopatki lub wołowiny.

Cukinia nadaje potrawie lekkości i świeżości, a mięso mielone stanowi sycące źródło białka. Nie brakuje również sera - z nim wszystko smakuje lepiej.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zamiast faszerować, zamieniam w pyszne rolki. Idealne na obiad i ciepłą przekąskę

Składniki

  • 1 cukinia,
  • 150 g tartej mozzarelli.

Farsz:

  • 4 łyżki oleju roślinnego,
  • ½ cebuli,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 250 g mielonego fileta z piersi z kurczaka,
  • 300 g passaty pomidorowej,
  • 1 łyżka słodkiej papryki,
  • 1 łyżka suszonego oregano,
  • 1 łyżeczka soli,
  • ⅓ łyżeczki pieprzu.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Na patelni rozgrzewam olej i podsmażam na nim posiekaną drobno cebulę. Gdy się zeszkli, dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilę smażę. Dorzucam mielone mięso z kurczaka. Gdy już będzie częściowo podsmażone, doprawiam słodką papryką, suszonym oregano, solą oraz pieprzem.

Farsz do roladek
Farsz do roladek © Pyszności

Krok 2. Foremkę o wymiarach ok. 25x35 cm wykładam papierem do pieczenia. Rozsypuję tarty ser, tworząc spód. Następnie układam plastry cukinii tak, aby nachodziły na siebie. Wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 200 st. Celsjusza i piekę przez ok. 15 minut.

Cukiniowe roladki
Cukiniowe roladki © Pyszności

Krok 3. Na podpieczony spód wykładam podsmażone wcześniej mięso. Zawijam roladę ciasno, aby była zwarta i nie rozpadała się.

Zawijanie rolady
Zawijanie rolady © Pyszności

Krok 4. Gotową roladę kroję na mniejsze rolki i układam na talerzu. Smacznego!

Cukinowe rolki z farszem
Cukinowe rolki z farszem © Pyszności
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem