Zamiast faszerować, zamieniam w pyszne rolki. Idealne na obiad i ciepłą przekąskę

Cukinia faszerowana mięsem mielonym to smaczna i popularna potrawa. Ja stawiam jednak na inną wersję tego dania, zaserwowaną w nietypowy sposób. Cukiniowe rolki to przepis, którym zaskoczysz swoich bliskich.

Cukiniowe rolki - PysznościCukiniowe rolki - Pyszności
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa Malinowska

Cukinia to bardzo wdzięczna warzywo - jej smak jest na tyle uniwersalny, że pasuje do wielu potraw, również do ciast. Moim ostatnim odkryciem są roladki z farszem z mielonej piersi kurczaka z przyprawami. Przygotowanie nie jest trudne i specjalnie czasochłonne, a danie jest ciekawą odmianą od klasycznych przepisów.

Cukiniowe rolki z farszem

Cukiniowe rolki świetnie sprawdzą się na lekki obiad, ale największą furorę zrobią w roli ciepłej przekąski na imprezę lub kolację. Do farszu wybrałam mieloną pierś z kurczaka, ale możesz sięgnąć również po mielone z łopatki lub wołowiny.

Cukinia nadaje potrawie lekkości i świeżości, a mięso mielone stanowi sycące źródło białka. Nie brakuje również sera - z nim wszystko smakuje lepiej.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zamiast faszerować, zamieniam w pyszne rolki. Idealne na obiad i ciepłą przekąskę

Składniki

  • 1 cukinia,
  • 150 g tartej mozzarelli.

Farsz:

  • 4 łyżki oleju roślinnego,
  • ½ cebuli,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 250 g mielonego fileta z piersi z kurczaka,
  • 300 g passaty pomidorowej,
  • 1 łyżka słodkiej papryki,
  • 1 łyżka suszonego oregano,
  • 1 łyżeczka soli,
  • ⅓ łyżeczki pieprzu.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Na patelni rozgrzewam olej i podsmażam na nim posiekaną drobno cebulę. Gdy się zeszkli, dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilę smażę. Dorzucam mielone mięso z kurczaka. Gdy już będzie częściowo podsmażone, doprawiam słodką papryką, suszonym oregano, solą oraz pieprzem.

Farsz do roladek
Farsz do roladek © Pyszności

Krok 2. Foremkę o wymiarach ok. 25x35 cm wykładam papierem do pieczenia. Rozsypuję tarty ser, tworząc spód. Następnie układam plastry cukinii tak, aby nachodziły na siebie. Wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 200 st. Celsjusza i piekę przez ok. 15 minut.

Cukiniowe roladki
Cukiniowe roladki © Pyszności

Krok 3. Na podpieczony spód wykładam podsmażone wcześniej mięso. Zawijam roladę ciasno, aby była zwarta i nie rozpadała się.

Zawijanie rolady
Zawijanie rolady © Pyszności

Krok 4. Gotową roladę kroję na mniejsze rolki i układam na talerzu. Smacznego!

Cukinowe rolki z farszem
Cukinowe rolki z farszem © Pyszności
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥