Zawijam makaron w roladki i zapiekam. Najada się cała rodzina
Makaronowe zapiekanki to jeden z moich ulubionych patentów na sycący obiad dla całej rodziny. Tym razem nie sięgnęłam po penne czy świderki, a płaty lasagne. Zamiast układać je warstwami, zawijam w rulony i zapiekam pod porządną porcją sera.
26.06.2024 07:33
W tej zapiekance zdecydowanie sporo się dzieje. W roladkach z makaronu lasagne skrywa się farsz z kurczakiem, a całość otula sos z serka śmietankowego, śmietanki oraz czosnku i porządna garść startego sera. Nie jest to może najbardziej dietetyczne danie, ale zdecydowanie warte grzechu. Nie znam osoby, która odmówiłaby porcji gorącej, pysznej zapiekanki makaronowej z kurczakiem.
Roladki makaronowe z kurczakiem
Płaty makaronu lasagne tym razem stały się nie bazą warstwowej zapiekanki, a podstawą pysznych roladek z kurczakiem. Przygotowanie jest naprawdę proste, a danie wygląda tak efektownie, że można śmiało serwować ją również podczas rodzinnych spotkań.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Składniki:
- 2 piersi z kurczaka,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 1/2 łyżeczki pieprzu,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego,
- 1 łyżeczka oregano,
- 1 łyżka oleju roślinnego,
- 200 g tartej mozzarelli,
- 8 arkuszy makaronu lasagne.
Sos:
- 4 ząbki czosnku,
- 120 g serka śmietankowego,
- 100 ml śmietanki 30 proc.,
- 1 łyżeczka oregano,
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki,
- 1/3 szklanki parmezanu.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Pierś z kurczaka kroję w kostkę. Dodaję olej roślinny, oregano, słodką paprykę, granulowany czosnek oraz sól i pieprz i dokładnie mieszam, aby przyprawy równomiernie otoczyły mięso. Wrzucam na patelnię i smażę.
Krok 2. Przechodzę do przygotowania sosu. Na patelnię po kurczaku (nie myję jej) wrzucam serek śmietankowy, przeciśnięty przez praskę czosnek, słodką paprykę, oregano, śmietankę 30 proc. oraz starty parmezan i podgrzewam całość, mieszając zawartość patelni.
Krok 3. Płaty lasagne podgotowuję. Układam płat na blacie, rozprowadzam porcję sosu, posypuję starty ser mozzarella oraz kawałki kurczaka. Zawijam w roladkę. Dno żaroodpornego naczynia smaruję sosem i wkładam do niego makaronowe roladki. Polewam pozostałym sosem i posypuję startym serem i wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 200 st.
Krok 4. Po upieczeniu dzielę na porcje i przekładam na talerze. Najlepiej smakuje na ciepło, kiedy ser apetycznie się ciągnie. Smacznego!