Zrobiłam je z przepisu Karola Okrasy. Inne placki z cukinii mogą się schować

Karol Okrasa proponuje, aby zamiast zwykłych placków na cieście naleśnikowym, zrobić bardziej pożywne – z dodatkiem kaszy gryczanej. O tej porze roku w środku nie może zabraknąć soczystej cukinii. Z odrobiną aromatycznego czosnku i natki pietruszki placki smakują doskonale.

Placki z cukinii od Karola Okrasy są pożywne i bezglutenowePlacki z cukinii od Karola Okrasy są pożywne i bezglutenowe
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, Canva, YouTube
Anna Galuhn

Kasza gryczana, będąca bazą placków, to bogactwo składników odżywczych. Zwłaszcza ta jasna, niepalona jest wartościowym składnikiem diety. Zawiera dużą ilość błonnika, witaminy z grupy B oraz minerały takie jak magnez i żelazo. Dzięki temu placki są bardziej sycące i nie zawierają pustych kalorii. Możesz podać je na sałacie z serem solankowym lub w kremowym sosie kurkowym, bez którego nie ma sezonu na grzyby leśne.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Małdrzyki są o wiele pyszniejsze niż amerykańskie placki

Przepis na placki z cukinii od Karola Okrasy

W przepisie Karola Okrasy jest mąka pszenna – zamiast niej dałam mąkę gryczaną, aby placki były całkowicie bezglutenowe.

Składniki:

  • 100 g kaszy gryczanej,
  • 1 cukinia,
  • 1 cebula,
  • 2 jajka,
  • 75 g mąki gryczanej,
  • 150 g śmietany 18 proc.,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki natki pietruszki,
  • sól i pieprz,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Kaszę gryczaną ugotuj w osolonej wodzie – od zagotowania 15 min, a potem pozostaw pod przykryciem, aż wchłonie nadmiar wody i zrobi się zupełnie miękka.
  2. Przełóż ją do miski i odstaw do ostygnięcia. Dodaj cukinię startą na tarce o grubych oczkach (jeśli puściła dużo wody, odciśnij z niej soki), posiekaną drobno cebulę, jajka, mąkę gryczaną, śmietanę i proszek do pieczenia.
  3. Wrzuć także przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną natkę pietruszki, sól i pieprz. Wszystko razem dokładnie wymieszaj dużą drewnianą łyżką.
  4. Placuszki smaż na patelni z mocno rozgrzanym olejem.

Wybrane dla Ciebie

Wrzucam na budyń i zapiekam. Ciasto znika w mgnieniu oka
Wrzucam na budyń i zapiekam. Ciasto znika w mgnieniu oka
Dodaj do gotującego się kalafiora. Zapomnisz o wzdęciach po tym warzywie
Dodaj do gotującego się kalafiora. Zapomnisz o wzdęciach po tym warzywie
Do surówki z kiszonej kapusty dodaj dwa składniki ekstra. Nikt nie będzie chciał słyszeć o starszej wersji
Do surówki z kiszonej kapusty dodaj dwa składniki ekstra. Nikt nie będzie chciał słyszeć o starszej wersji
Ekspresowa babka z najzdrowszymi polskimi owocami. Śpiesz się, bo sezon niedługo się skończy
Ekspresowa babka z najzdrowszymi polskimi owocami. Śpiesz się, bo sezon niedługo się skończy
Najzdrowsza wątróbka. Pełna żelaza, białka i najmniej zanieczyszczona
Najzdrowsza wątróbka. Pełna żelaza, białka i najmniej zanieczyszczona
Ten ser to skarb Podlasia, a Polacy prawie nie znają. Smaczniejszy niż gouda, napakowany białkiem jak kurczak
Ten ser to skarb Podlasia, a Polacy prawie nie znają. Smaczniejszy niż gouda, napakowany białkiem jak kurczak
Podpatrzyłam trik u Strzelczyka. W kilka minut kapusta na gołąbki jest miękka, a liście same odchodzą
Podpatrzyłam trik u Strzelczyka. W kilka minut kapusta na gołąbki jest miękka, a liście same odchodzą
Fasolkę po bretońsku gotuję z tym dodatkiem. Wychodzi gęsta bez mąki i zasmażki
Fasolkę po bretońsku gotuję z tym dodatkiem. Wychodzi gęsta bez mąki i zasmażki
Rusza sezon na zbiory tych polskich owoców. Nie ma nic lepszego dla odporności
Rusza sezon na zbiory tych polskich owoców. Nie ma nic lepszego dla odporności
Resztki z obiadu przerabiam na smarowidło do chleba. W diecie seniora to składnik na wagę złota
Resztki z obiadu przerabiam na smarowidło do chleba. W diecie seniora to składnik na wagę złota
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepszy tłuszcz do smażenia jajek to wcale nie masło
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepszy tłuszcz do smażenia jajek to wcale nie masło
Racuchy według Kuronia to mistrzostwo świata. Ani się obejrzysz, a już porcja usmażona
Racuchy według Kuronia to mistrzostwo świata. Ani się obejrzysz, a już porcja usmażona