Zrobiłam je z przepisu Karola Okrasy. Inne placki z cukinii mogą się schować

Karol Okrasa proponuje, aby zamiast zwykłych placków na cieście naleśnikowym, zrobić bardziej pożywne – z dodatkiem kaszy gryczanej. O tej porze roku w środku nie może zabraknąć soczystej cukinii. Z odrobiną aromatycznego czosnku i natki pietruszki placki smakują doskonale.

Placki z cukinii od Karola Okrasy są pożywne i bezglutenowePlacki z cukinii od Karola Okrasy są pożywne i bezglutenowe
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, Canva, YouTube
Anna Galuhn

Kasza gryczana, będąca bazą placków, to bogactwo składników odżywczych. Zwłaszcza ta jasna, niepalona jest wartościowym składnikiem diety. Zawiera dużą ilość błonnika, witaminy z grupy B oraz minerały takie jak magnez i żelazo. Dzięki temu placki są bardziej sycące i nie zawierają pustych kalorii. Możesz podać je na sałacie z serem solankowym lub w kremowym sosie kurkowym, bez którego nie ma sezonu na grzyby leśne.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Małdrzyki są o wiele pyszniejsze niż amerykańskie placki

Przepis na placki z cukinii od Karola Okrasy

W przepisie Karola Okrasy jest mąka pszenna – zamiast niej dałam mąkę gryczaną, aby placki były całkowicie bezglutenowe.

Składniki:

  • 100 g kaszy gryczanej,
  • 1 cukinia,
  • 1 cebula,
  • 2 jajka,
  • 75 g mąki gryczanej,
  • 150 g śmietany 18 proc.,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki natki pietruszki,
  • sól i pieprz,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Kaszę gryczaną ugotuj w osolonej wodzie – od zagotowania 15 min, a potem pozostaw pod przykryciem, aż wchłonie nadmiar wody i zrobi się zupełnie miękka.
  2. Przełóż ją do miski i odstaw do ostygnięcia. Dodaj cukinię startą na tarce o grubych oczkach (jeśli puściła dużo wody, odciśnij z niej soki), posiekaną drobno cebulę, jajka, mąkę gryczaną, śmietanę i proszek do pieczenia.
  3. Wrzuć także przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną natkę pietruszki, sól i pieprz. Wszystko razem dokładnie wymieszaj dużą drewnianą łyżką.
  4. Placuszki smaż na patelni z mocno rozgrzanym olejem.
Wybrane dla Ciebie
Wrzuć do gotowania jajek. Skorupka ześlizgnie się niemal sama
Wrzuć do gotowania jajek. Skorupka ześlizgnie się niemal sama
To najzdrowsze danie polskiej Wigilii. Najbardziej popularne jest na Podkarpaciu
To najzdrowsze danie polskiej Wigilii. Najbardziej popularne jest na Podkarpaciu
Dodaję 2 sztuki do moczenia grzybów. Usuwają całą goryczkę, poprawiają smak i strukturę
Dodaję 2 sztuki do moczenia grzybów. Usuwają całą goryczkę, poprawiają smak i strukturę
"Śledzie proboszcza" na święta. Gotowe po nocy w lodówce
"Śledzie proboszcza" na święta. Gotowe po nocy w lodówce
Do moczenia orzechów dodaję jeden składnik. Cała gorycz znika i wydobywa się ich słodycz
Do moczenia orzechów dodaję jeden składnik. Cała gorycz znika i wydobywa się ich słodycz
Wachowicz dorzuca do makowca. Wychodzi wilgotny i mięciutki jak chmurka
Wachowicz dorzuca do makowca. Wychodzi wilgotny i mięciutki jak chmurka
Strzelczyk dodaje do wigilijnych krokietów. To nietypowe składniki, ale doskonale podbijają smak
Strzelczyk dodaje do wigilijnych krokietów. To nietypowe składniki, ale doskonale podbijają smak
Ten świąteczny przysmak znają wszyscy Słowacy. Polacy nawet nie kojarzą nazwy
Ten świąteczny przysmak znają wszyscy Słowacy. Polacy nawet nie kojarzą nazwy
Chorwaci robią z trzech składników. Na święta wygrają nawet z babcinym sernikiem
Chorwaci robią z trzech składników. Na święta wygrają nawet z babcinym sernikiem
Prawdziwy matias czy podróbka? Tak sprzedawcy najczęściej nabierają klientów
Prawdziwy matias czy podróbka? Tak sprzedawcy najczęściej nabierają klientów
Nie obtaczam karpia w mące przed smażeniem. Mam lepszy pomysł i ryba wychodzi soczysta
Nie obtaczam karpia w mące przed smażeniem. Mam lepszy pomysł i ryba wychodzi soczysta
W Polsce wciąż niewielu sięga po te grzyby. Uchodzą za najzdrowsze na świecie
W Polsce wciąż niewielu sięga po te grzyby. Uchodzą za najzdrowsze na świecie
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇