Zrobiłam je z przepisu Karola Okrasy. Inne placki z cukinii mogą się schować
Karol Okrasa proponuje, aby zamiast zwykłych placków na cieście naleśnikowym, zrobić bardziej pożywne – z dodatkiem kaszy gryczanej. O tej porze roku w środku nie może zabraknąć soczystej cukinii. Z odrobiną aromatycznego czosnku i natki pietruszki placki smakują doskonale.
Kasza gryczana, będąca bazą placków, to bogactwo składników odżywczych. Zwłaszcza ta jasna, niepalona jest wartościowym składnikiem diety. Zawiera dużą ilość błonnika, witaminy z grupy B oraz minerały takie jak magnez i żelazo. Dzięki temu placki są bardziej sycące i nie zawierają pustych kalorii. Możesz podać je na sałacie z serem solankowym lub w kremowym sosie kurkowym, bez którego nie ma sezonu na grzyby leśne.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Małdrzyki są o wiele pyszniejsze niż amerykańskie placki
Przepis na placki z cukinii od Karola Okrasy
W przepisie Karola Okrasy jest mąka pszenna – zamiast niej dałam mąkę gryczaną, aby placki były całkowicie bezglutenowe.
Składniki:
- 100 g kaszy gryczanej,
- 1 cukinia,
- 1 cebula,
- 2 jajka,
- 75 g mąki gryczanej,
- 150 g śmietany 18 proc.,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 łyżki natki pietruszki,
- sól i pieprz,
- olej do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Kaszę gryczaną ugotuj w osolonej wodzie – od zagotowania 15 min, a potem pozostaw pod przykryciem, aż wchłonie nadmiar wody i zrobi się zupełnie miękka.
- Przełóż ją do miski i odstaw do ostygnięcia. Dodaj cukinię startą na tarce o grubych oczkach (jeśli puściła dużo wody, odciśnij z niej soki), posiekaną drobno cebulę, jajka, mąkę gryczaną, śmietanę i proszek do pieczenia.
- Wrzuć także przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną natkę pietruszki, sól i pieprz. Wszystko razem dokładnie wymieszaj dużą drewnianą łyżką.
- Placuszki smaż na patelni z mocno rozgrzanym olejem.