Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Placki ziemniaczane to jeden z obiadów, na który wszyscy czekają ze zniecierpliwieniem. Od kiedy spróbowałam wersji z góralskim akcentem, nie robię już ich inaczej.
Chrupiące, złociste placki, których zapach wypełnia dom, to prawdziwy smak dzieciństwa i kulinarny symbol polskiej kuchni. Mają niejedno oblicza — serwować je można z cukrem i śmietaną, zajadać z gulaszem, a i znajdą się fani zajadania ich bez żadnych dodatków. Podczas urlopu miałam okazji spróbować klasycznych placków z regionalnym akcentem. Zakochałam się w nich bez reszty i smażę je niemal na każdy piątkowy obiad.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zwykłe pulpety? Nie tym razem! Dodaj kurki i zamień je w hit obiadowy
Placki ziemniaczane z bryndzą
Nie są to tradycyjne moskole, ale klasyczne placki podkręcone smakiem bryndzy. Bryndza, skarb Podhala, to ser o niezwykle intensywnym, słonym i lekko pikantnym smaku. Jej kremowa, a jednocześnie lekko grudkowata konsystencja idealnie łączy się z masą ziemniaczaną. Bryndza nadaje zwykłym plackom charakteru. Jeśli nie znajdziesz jej w sklepie, możesz sięgnąć po twaróg.
Dodanie bryndzy do placków ziemniaczanych to doskonały sposób, by wzbogacić prosty przepis o cenne makroskładniki. Białko, którego w bryndzy jest pod dostatkiem, sprawia, że placki stają się bardziej treściwe i sycące. To pyszny dowód na to, że najlepsze dania często rodzą się z połączenia tradycji z nutą kreatywności.
Składniki:
- 1 kg ziemniaków,
- 1 cebula,
- 2 jajka,
- 3-4 łyżki mąki pszennej,
- 100-150 g bryndzy,
- sól i pieprz do smaku,
- olej do smażenia,
- posiekany szczypiorek do podania.
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki i cebulę obierz, a następnie zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
- Bardzo dokładnie odciśnij nadmiar soku z ziemniaków. Użyj do tego sitka i łyżki, lub czystej ściereczki bawełnianej.
- Do odciśniętych ziemniaków i cebuli dodaj jajka, mąkę, sól i pieprz. Wymieszaj wszystko dokładnie.
- Bryndzę dokładnie rozdrobnij widelcem na małe kawałki. Dodaj ją do masy ziemniaczanej.
- Delikatnie wymieszaj, aby równomiernie rozprowadzić ser w cieście.
- Na patelni rozgrzej olej.
- Nakładaj łyżką porcje masy ziemniaczanej, formując niezbyt grube placki.
- Smaż placki z obu stron na złoty kolor, aż będą chrupiące.
- Usmażone placki układaj na ręczniku papierowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
Podawaj placki gorące, opcjonalnie z kleksem kwaśnej śmietany i posypane świeżym szczypiorkiem. Smacznego!