Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek

Placki ziemniaczane to jeden z obiadów, na który wszyscy czekają ze zniecierpliwieniem. Od kiedy spróbowałam wersji z góralskim akcentem, nie robię już ich inaczej.

Placki ziemniaczane z dodatkiem bryndzyPlacki ziemniaczane z dodatkiem bryndzy
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Chrupiące, złociste placki, których zapach wypełnia dom, to prawdziwy smak dzieciństwa i kulinarny symbol polskiej kuchni. Mają niejedno oblicza — serwować je można z cukrem i śmietaną, zajadać z gulaszem, a i znajdą się fani zajadania ich bez żadnych dodatków. Podczas urlopu miałam okazji spróbować klasycznych placków z regionalnym akcentem. Zakochałam się w nich bez reszty i smażę je niemal na każdy piątkowy obiad.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zwykłe pulpety? Nie tym razem! Dodaj kurki i zamień je w hit obiadowy

Placki ziemniaczane z bryndzą

Nie są to tradycyjne moskole, ale klasyczne placki podkręcone smakiem bryndzy. Bryndza, skarb Podhala, to ser o niezwykle intensywnym, słonym i lekko pikantnym smaku. Jej kremowa, a jednocześnie lekko grudkowata konsystencja idealnie łączy się z masą ziemniaczaną. Bryndza nadaje zwykłym plackom charakteru. Jeśli nie znajdziesz jej w sklepie, możesz sięgnąć po twaróg.

Dodanie bryndzy do placków ziemniaczanych to doskonały sposób, by wzbogacić prosty przepis o cenne makroskładniki. Białko, którego w bryndzy jest pod dostatkiem, sprawia, że placki stają się bardziej treściwe i sycące. To pyszny dowód na to, że najlepsze dania często rodzą się z połączenia tradycji z nutą kreatywności.

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków,
  • 1 cebula,
  • 2 jajka,
  • 3-4 łyżki mąki pszennej,
  • 100-150 g bryndzy,
  • sól i pieprz do smaku,
  • olej do smażenia,
  • posiekany szczypiorek do podania.


Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki i cebulę obierz, a następnie zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
  2. Bardzo dokładnie odciśnij nadmiar soku z ziemniaków. Użyj do tego sitka i łyżki, lub czystej ściereczki bawełnianej.
  3. Do odciśniętych ziemniaków i cebuli dodaj jajka, mąkę, sól i pieprz. Wymieszaj wszystko dokładnie.
  4. Bryndzę dokładnie rozdrobnij widelcem na małe kawałki. Dodaj ją do masy ziemniaczanej.
  5. Delikatnie wymieszaj, aby równomiernie rozprowadzić ser w cieście.
  6. Na patelni rozgrzej olej.
  7. Nakładaj łyżką porcje masy ziemniaczanej, formując niezbyt grube placki.
  8. Smaż placki z obu stron na złoty kolor, aż będą chrupiące.
  9. Usmażone placki układaj na ręczniku papierowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.

Podawaj placki gorące, opcjonalnie z kleksem kwaśnej śmietany i posypane świeżym szczypiorkiem. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Domowe kluski ziemniaczane z przepisu mojej babci. Szybkie i zawsze się udają
Domowe kluski ziemniaczane z przepisu mojej babci. Szybkie i zawsze się udają
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne