Za komuny były hitem stołówek. Teraz możesz zrobić je w zdrowszej, lżejszej wersji

Pamiętasz obiady ze szkolnej stołówki albo przedszkola? Kapusta z makaronem była wtedy daniem obowiązkowym – prostym, tanim i sycącym. Dziś wraca w zdrowszej i lżejszej wersji: z pełnoziarnistym makaronem, oliwą z oliwek i dodatkiem twarogu albo chudego mięsa. Dzięki temu dostajesz danie, które nie tylko smakuje jak dawniej, ale też świetnie wpisuje się w nowoczesne, zdrowe gotowanie.

Łazanki z kapustą to obiad, który kojarzy się nam się z PRLŁazanki z kapustą to obiad, który kojarzy się nam się z PRL
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Łazanki to tradycyjne polskie danie mączne z dodatkiem kapusty i często też mięsa. Ich nazwa pochodzi od włoskiej lasagne, bo pierwotnie były to po prostu kawałki ciasta makaronowego krojone w małe kwadraciki. Do Polski trafiły w XVII wieku wraz z królową Boną, która przywiozła ze sobą włoskie zwyczaje kulinarne. Z czasem łazanki stały się klasykiem kuchni kresowej i stołówkowej – tanią, sycącą i prostą potrawą, którą znało każde dziecko.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Łazanki najsmaczniejszej wakacyjnej wersji. Gotuję podwójną porcję, bo rodzina zawsze zjada

Przepis na łazanki w wersji light

Łazanki w tej odsłonie łączą w sobie prostotę tradycyjnej kuchni z nowoczesnym podejściem do zdrowego gotowania. Wystarczy kilka łatwo dostępnych składników, by przygotować pełnowartościowy posiłek, który będzie sycący, ale jednocześnie nie obciąży organizmu.


Składniki:

  • 250 g pełnoziarnistego makaronu łazanki (lub wstążki),
  • 400 g świeżej kapusty (może być też kiszona, dobrze odciśnięta),
  • 1 duża marchewka,
  • 1 cebula,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 200 g chudego twarogu lub drobiowego mięsa (np. piersi z kurczaka),
  • sól i pieprz do smaku,
  • gałka muszkatołowa,
  • majeranek do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie. Kapustę poszatkuj, marchewkę zetrzyj na tarce, a cebulę pokrój w drobną kostkę.
  2. Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż cebulę, aż stanie się szklista. Dodaj kapustę i marchewkę, podlej odrobiną wody i duś pod przykryciem, aż zmiękną.
  3. Jeśli wybierasz kurczaka – pokrój go w kostkę, dopraw solą i pieprzem, usmaż osobno i dodaj do warzyw. Jeśli stawiasz na wersję bezmięsną – połącz warzywa z pokruszonym twarogiem.
  4. Wszystko wymieszaj z ugotowanym makaronem, dopraw gałką muszkatołową, majerankiem i świeżo mielonym pieprzem.
  5. Podawaj od razu, najlepiej w towarzystwie surówki z ogórka kiszonego.

Jak podawać łazanki? Sprawdzone tipy

Łazanki najlepiej smakują na ciepło, od razu po przygotowaniu. Możesz je podać w klasyczny sposób – solo, jako sycący obiad dla całej rodziny. Jeśli chcesz podkręcić smak i dodać świeżości, posyp gotowe danie natką pietruszki albo koperkiem.

Do łazanek świetnie pasuje też ogórek kiszony lub małosolny, który przełamuje delikatną słodycz kapusty i marchewki. W lżejszej wersji możesz dorzucić garść rukoli albo zrobić szybką surówkę z ogórka i jogurtu naturalnego.

Spróbuj też wariantu "na szybko" – przełóż łazanki do naczynia żaroodpornego, posyp odrobiną tartego sera i zapiecz kilka minut w piekarniku. Zyskasz chrupiącą, złocistą skórkę, która zamieni zwykły obiad w coś ekstra.

Wybrane dla Ciebie
Z zielonych bananów robię zupę. Lepsza niż pomidorowa
Z zielonych bananów robię zupę. Lepsza niż pomidorowa
Żadne pankejki czy racuchy. Na widok tego naleśnika rodzina aż piszczy z zachwytu
Żadne pankejki czy racuchy. Na widok tego naleśnika rodzina aż piszczy z zachwytu
Pod żadnym pozorem nie wlewaj tak śmietany. Cały trud gotowania pójdzie na marne
Pod żadnym pozorem nie wlewaj tak śmietany. Cały trud gotowania pójdzie na marne
Zawijam ziemniaki w ciasto. Pyszny strudel zbierze gromkie brawa
Zawijam ziemniaki w ciasto. Pyszny strudel zbierze gromkie brawa
Za komuny królował na stołach. Schabowy nawet się nie umywa
Za komuny królował na stołach. Schabowy nawet się nie umywa
Te włoskie knedle zawładnęły niejedną kuchnią. Wystarczy chwila i mam pyszny obiad
Te włoskie knedle zawładnęły niejedną kuchnią. Wystarczy chwila i mam pyszny obiad
Koreańczyk spróbował polskich pierogów z mięsem i skwarkami. Jego reakcja mówi wszystko
Koreańczyk spróbował polskich pierogów z mięsem i skwarkami. Jego reakcja mówi wszystko
Zupa bolońska to mój pewniak na Wszystkich Świętych. Rozgrzewa i syci lepiej niż bigos
Zupa bolońska to mój pewniak na Wszystkich Świętych. Rozgrzewa i syci lepiej niż bigos
Katy Perry spróbowała polskich cukierków. Smak dosłownie zwalił ją z nóg
Katy Perry spróbowała polskich cukierków. Smak dosłownie zwalił ją z nóg
Są malutkie, ale bardzo zdrowe. Żyją tylko w najczystszych wodach
Są malutkie, ale bardzo zdrowe. Żyją tylko w najczystszych wodach
Nawet doświadczeni kucharze nie mają pewności. Jak długo gotować bigos?
Nawet doświadczeni kucharze nie mają pewności. Jak długo gotować bigos?
Naturalny afrodyzjak. Mężczyźni powinni jeść na kilogramy
Naturalny afrodyzjak. Mężczyźni powinni jeść na kilogramy