Za komuny były hitem stołówek. Teraz możesz zrobić je w zdrowszej, lżejszej wersji

Pamiętasz obiady ze szkolnej stołówki albo przedszkola? Kapusta z makaronem była wtedy daniem obowiązkowym – prostym, tanim i sycącym. Dziś wraca w zdrowszej i lżejszej wersji: z pełnoziarnistym makaronem, oliwą z oliwek i dodatkiem twarogu albo chudego mięsa. Dzięki temu dostajesz danie, które nie tylko smakuje jak dawniej, ale też świetnie wpisuje się w nowoczesne, zdrowe gotowanie.

Łazanki z kapustą to obiad, który kojarzy się nam się z PRLŁazanki z kapustą to obiad, który kojarzy się nam się z PRL
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Łazanki to tradycyjne polskie danie mączne z dodatkiem kapusty i często też mięsa. Ich nazwa pochodzi od włoskiej lasagne, bo pierwotnie były to po prostu kawałki ciasta makaronowego krojone w małe kwadraciki. Do Polski trafiły w XVII wieku wraz z królową Boną, która przywiozła ze sobą włoskie zwyczaje kulinarne. Z czasem łazanki stały się klasykiem kuchni kresowej i stołówkowej – tanią, sycącą i prostą potrawą, którą znało każde dziecko.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Łazanki najsmaczniejszej wakacyjnej wersji. Gotuję podwójną porcję, bo rodzina zawsze zjada

Przepis na łazanki w wersji light

Łazanki w tej odsłonie łączą w sobie prostotę tradycyjnej kuchni z nowoczesnym podejściem do zdrowego gotowania. Wystarczy kilka łatwo dostępnych składników, by przygotować pełnowartościowy posiłek, który będzie sycący, ale jednocześnie nie obciąży organizmu


Składniki:

  • 250 g pełnoziarnistego makaronu łazanki (lub wstążki),
  • 400 g świeżej kapusty (może być też kiszona, dobrze odciśnięta),
  • 1 duża marchewka,
  • 1 cebula,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 200 g chudego twarogu lub drobiowego mięsa (np. piersi z kurczaka),
  • sól i pieprz do smaku,
  • gałka muszkatołowa,
  • majeranek do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie. Kapustę poszatkuj, marchewkę zetrzyj na tarce, a cebulę pokrój w drobną kostkę.
  2. Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż cebulę, aż stanie się szklista. Dodaj kapustę i marchewkę, podlej odrobiną wody i duś pod przykryciem, aż zmiękną.
  3. Jeśli wybierasz kurczaka – pokrój go w kostkę, dopraw solą i pieprzem, usmaż osobno i dodaj do warzyw. Jeśli stawiasz na wersję bezmięsną – połącz warzywa z pokruszonym twarogiem.
  4. Wszystko wymieszaj z ugotowanym makaronem, dopraw gałką muszkatołową, majerankiem i świeżo mielonym pieprzem.
  5. Podawaj od razu, najlepiej w towarzystwie surówki z ogórka kiszonego.

Jak podawać łazanki? Sprawdzone tipy

Łazanki najlepiej smakują na ciepło, od razu po przygotowaniu. Możesz je podać w klasyczny sposób – solo, jako sycący obiad dla całej rodziny. Jeśli chcesz podkręcić smak i dodać świeżości, posyp gotowe danie natką pietruszki albo koperkiem.


Do łazanek świetnie pasuje też ogórek kiszony lub małosolny, który przełamuje delikatną słodycz kapusty i marchewki. W lżejszej wersji możesz dorzucić garść rukoli albo zrobić szybką surówkę z ogórka i jogurtu naturalnego.


Spróbuj też wariantu "na szybko" – przełóż łazanki do naczynia żaroodpornego, posyp odrobiną tartego sera i zapiecz kilka minut w piekarniku. Zyskasz chrupiącą, złocistą skórkę, która zamieni zwykły obiad w coś ekstra.

Wybrane dla Ciebie
Świąteczne gołąbki piekę tylko w takiej temperaturze. Kapusta jest mięciutka i delikatna, a farsz nie za suchy
Świąteczne gołąbki piekę tylko w takiej temperaturze. Kapusta jest mięciutka i delikatna, a farsz nie za suchy
Robię zamiast makowca. Gościom z wrażenia aż opada szczęka
Robię zamiast makowca. Gościom z wrażenia aż opada szczęka
Sekretny przepis Makłowicza. Jeden składnik zmienia smak grzybowej
Sekretny przepis Makłowicza. Jeden składnik zmienia smak grzybowej
Wiele osób popełnia te błędy. To przez to zakwas pleśnieje
Wiele osób popełnia te błędy. To przez to zakwas pleśnieje
Na Podkarpaciu dodają do grochu. Mało postne, ale wszyscy się zajadają
Na Podkarpaciu dodają do grochu. Mało postne, ale wszyscy się zajadają
Najlepsza surówka do smażonej ryby. Przyjemnie chrupie i podkreśla smak
Najlepsza surówka do smażonej ryby. Przyjemnie chrupie i podkreśla smak
Smaczna ryba prawie bez ości i intensywnego zapachu. Mówią o niej "morski kurczak"
Smaczna ryba prawie bez ości i intensywnego zapachu. Mówią o niej "morski kurczak"
Chrupiące paszteciki w cieście francuskim. Jeden błąd może sprawić, że nie wyrosną
Chrupiące paszteciki w cieście francuskim. Jeden błąd może sprawić, że nie wyrosną
W Neapolu się zajadają. Dawniej był obiad dla najbiedniejszych
W Neapolu się zajadają. Dawniej był obiad dla najbiedniejszych
Bez tego dania nie siada do stołu. Zdradził nam rodzinny przepis i przestrzega przed jednym
Bez tego dania nie siada do stołu. Zdradził nam rodzinny przepis i przestrzega przed jednym
Wigilijny wypiek z Lubelszczyzny. W farszu z Perkowic jest kapusta, grzyby i jeszcze 1 składnik
Wigilijny wypiek z Lubelszczyzny. W farszu z Perkowic jest kapusta, grzyby i jeszcze 1 składnik
Ta sałatka podbija TikToka. Konkurencja dla jarzynowej
Ta sałatka podbija TikToka. Konkurencja dla jarzynowej
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯