Za komuny były hitem stołówek. Teraz możesz zrobić je w zdrowszej, lżejszej wersji

Pamiętasz obiady ze szkolnej stołówki albo przedszkola? Kapusta z makaronem była wtedy daniem obowiązkowym – prostym, tanim i sycącym. Dziś wraca w zdrowszej i lżejszej wersji: z pełnoziarnistym makaronem, oliwą z oliwek i dodatkiem twarogu albo chudego mięsa. Dzięki temu dostajesz danie, które nie tylko smakuje jak dawniej, ale też świetnie wpisuje się w nowoczesne, zdrowe gotowanie.

Łazanki z kapustą to obiad, który kojarzy się nam się z PRLŁazanki z kapustą to obiad, który kojarzy się nam się z PRL
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Łazanki to tradycyjne polskie danie mączne z dodatkiem kapusty i często też mięsa. Ich nazwa pochodzi od włoskiej lasagne, bo pierwotnie były to po prostu kawałki ciasta makaronowego krojone w małe kwadraciki. Do Polski trafiły w XVII wieku wraz z królową Boną, która przywiozła ze sobą włoskie zwyczaje kulinarne. Z czasem łazanki stały się klasykiem kuchni kresowej i stołówkowej – tanią, sycącą i prostą potrawą, którą znało każde dziecko.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Łazanki najsmaczniejszej wakacyjnej wersji. Gotuję podwójną porcję, bo rodzina zawsze zjada

Przepis na łazanki w wersji light

Łazanki w tej odsłonie łączą w sobie prostotę tradycyjnej kuchni z nowoczesnym podejściem do zdrowego gotowania. Wystarczy kilka łatwo dostępnych składników, by przygotować pełnowartościowy posiłek, który będzie sycący, ale jednocześnie nie obciąży organizmu.


Składniki:

  • 250 g pełnoziarnistego makaronu łazanki (lub wstążki),
  • 400 g świeżej kapusty (może być też kiszona, dobrze odciśnięta),
  • 1 duża marchewka,
  • 1 cebula,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 200 g chudego twarogu lub drobiowego mięsa (np. piersi z kurczaka),
  • sól i pieprz do smaku,
  • gałka muszkatołowa,
  • majeranek do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie. Kapustę poszatkuj, marchewkę zetrzyj na tarce, a cebulę pokrój w drobną kostkę.
  2. Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż cebulę, aż stanie się szklista. Dodaj kapustę i marchewkę, podlej odrobiną wody i duś pod przykryciem, aż zmiękną.
  3. Jeśli wybierasz kurczaka – pokrój go w kostkę, dopraw solą i pieprzem, usmaż osobno i dodaj do warzyw. Jeśli stawiasz na wersję bezmięsną – połącz warzywa z pokruszonym twarogiem.
  4. Wszystko wymieszaj z ugotowanym makaronem, dopraw gałką muszkatołową, majerankiem i świeżo mielonym pieprzem.
  5. Podawaj od razu, najlepiej w towarzystwie surówki z ogórka kiszonego.

Jak podawać łazanki? Sprawdzone tipy

Łazanki najlepiej smakują na ciepło, od razu po przygotowaniu. Możesz je podać w klasyczny sposób – solo, jako sycący obiad dla całej rodziny. Jeśli chcesz podkręcić smak i dodać świeżości, posyp gotowe danie natką pietruszki albo koperkiem.

Do łazanek świetnie pasuje też ogórek kiszony lub małosolny, który przełamuje delikatną słodycz kapusty i marchewki. W lżejszej wersji możesz dorzucić garść rukoli albo zrobić szybką surówkę z ogórka i jogurtu naturalnego.

Spróbuj też wariantu "na szybko" – przełóż łazanki do naczynia żaroodpornego, posyp odrobiną tartego sera i zapiecz kilka minut w piekarniku. Zyskasz chrupiącą, złocistą skórkę, która zamieni zwykły obiad w coś ekstra.

Wybrane dla Ciebie

Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Polskie placki ziemniaczane nie mają szans
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Polskie placki ziemniaczane nie mają szans
Wlej do wody zanim zaczniesz gotować kukurydzę. Będzie dużo smaczniejsza niż z KFC
Wlej do wody zanim zaczniesz gotować kukurydzę. Będzie dużo smaczniejsza niż z KFC
Taki deser możesz jeść codziennie. Jego podstawą jest "złoto Inków"
Taki deser możesz jeść codziennie. Jego podstawą jest "złoto Inków"
Na piątek robię pulpety bez grama mięsa. Trudno o smaczniejszy obiad
Na piątek robię pulpety bez grama mięsa. Trudno o smaczniejszy obiad
Ania Starmach podaje placki ziemniaczane z takim gulaszem. Mięso jest tak miękkie, że rozpływa się w ustach
Ania Starmach podaje placki ziemniaczane z takim gulaszem. Mięso jest tak miękkie, że rozpływa się w ustach
Jarskie kotlety w kilka minut. Moje dziecko się nimi zajada, choć twierdzi, że warzywnych nie znosi
Jarskie kotlety w kilka minut. Moje dziecko się nimi zajada, choć twierdzi, że warzywnych nie znosi
Naleśniki po łotewsku to moje nowe odkrycie kulinarne. Smakują jak babcine racuchy
Naleśniki po łotewsku to moje nowe odkrycie kulinarne. Smakują jak babcine racuchy
Tyle soli sypię do kiszenia kapusty. Za każdym razem wychodzi idealna
Tyle soli sypię do kiszenia kapusty. Za każdym razem wychodzi idealna
O wiele lepsze od filetów z bułką tartą. Czeskie kotlety mają zaskakującą panierkę
O wiele lepsze od filetów z bułką tartą. Czeskie kotlety mają zaskakującą panierkę
Zamiast owsianki, robię ten mus na śniadanie. Jest jak balsam dla zmęczonych jelit
Zamiast owsianki, robię ten mus na śniadanie. Jest jak balsam dla zmęczonych jelit
Drobinki, które dosypuję niemal do wszystkiego. To zboże to sprzymierzeniec odchudzania
Drobinki, które dosypuję niemal do wszystkiego. To zboże to sprzymierzeniec odchudzania
Najlepszy sos pieczeniowy. Tak pyszny, że już nie zechcesz do mięsa żadnego innego
Najlepszy sos pieczeniowy. Tak pyszny, że już nie zechcesz do mięsa żadnego innego