Znudziła ci się zwykła lasagne? Spróbuj nowej wersji bez użycia piekarnika
Włoska kuchnia podbija serca smakoszy na całym świecie, a lasagne to jej prawdziwy klasyk. Niestety, tradycyjne przygotowanie zajmuje sporo czasu. Ale co, gdyby zamiast w godzinę w piekarniku, można by ją zrobić szybciej i to w garnku?
Czym jest lasagne?
Lasagne to klasyczne włoskie danie składające się z warstw szerokiego makaronu przekładanych sosem mięsnym, sosem beszamelowym oraz serem. To pełnowartościowy posiłek — zawiera białko, węglowodany oraz tłuszcze, a przy tym jest wyjątkowo smaczna i bardzo lubiana przez Polaków. Jednak, niestety jest czasochłonna i wymaga pieczenia nawet przez godzinę, co odstrasza wiele osób od jej przygotowania.
Zupa lasagne to pyszna alternatywa dla klasycznego dania. To idealne rozwiązanie na szybki, domowy obiad, który zachwyci całą rodzinę. Poniżej znajdziesz przepis na szybką lasagne krok po kroku.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zawijam makaron w roladki i zapiekam. Najada się cała rodzina
Przepis na zupę lasagne
Składniki:
- 400 g mięsa mielonego,
- 1 średnia cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 marchewka,
- 400 g pomidorów krojonych z puszki,
- 1,5 l bulionu drobiowego,
- 100 g makaronu lasagne,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 2 łyżki masła,
- 2 łyżki mąki pszennej,
- 500 ml mleka,
- szczypta gałki muszkatołowej,
- sól,
- pieprz,
- oregano,
- opcjonalnie starty parmezan,
- świeża bazylia.
Sposób przygotowania:
- Pokrój drobno cebulę, przeciśnij czosnek przez praskę i zetrzyj marchewkę na grubych oczkach.
- Przygotowaną cebulę wrzuć na rozgrzany olej na głębokiej patelni. Po chwili dodaj też czosnek, pilnując, aby się nie przypalił. Na koniec dołóż marchewkę i całość duś 1-2 minuty.
- Gdy warzywa się przysmażą, dodaj mięso i dokładnie wymieszaj.
- Smaż, aż mięso się zarumieni.
- Następnie wlej na patelnię pomidory z puszki, dopraw pieprzem i oregano.
- Gotuj na średnim ogniu przez 10 minut, aż sos lekko zgęstnieje.
- W tym czasie przygotuj głęboki garnek i wrzuć do niego zawartość patelni.
- Wlej bulion i wymieszaj z mięsem i warzywami.
- Zupa jest już niemal gotowa, ale należy dodać jeszcze jeden składnik, charakterystyczny dla lasagne, czyli sos beszamelowy.
- W osobnym garnku roztop masło, dodaj mąkę i mieszaj przez 1–2 minuty na średnim ogniu, tworząc zasmażkę.
- Powoli wlewaj mleko, cały czas mieszając, aż sos zgęstnieje i stanie się gładki.
- Dopraw gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Twój sos beszamelowy jest gotowy.
- Zmniejsz ogień, na którym gotuje się bulion z sosem pomidorowym i powoli dodawaj beszamel.
- Cały czas mieszaj zupę, aż beszamel dokładnie połączy się z bulionem, tworząc jednolitą, kremową konsystencję. Beszamel nada jej jaśniejszy kolor i delikatną, aksamitną strukturę - czyli ją zabeli.
- Dodaj pokrojony makaron lasagne i gotuj przez 10 minut, aż będzie al dente. Od czasu do czasu zamieszaj, aby zapobiec sklejaniu się makaronu.
- Po nalaniu zupy na głęboki talerz posyp całość parmezanem i ozdób świeżą bazylią.