Znudziła ci się zwykła lasagne? Spróbuj nowej wersji bez użycia piekarnika

Włoska kuchnia podbija serca smakoszy na całym świecie, a lasagne to jej prawdziwy klasyk. Niestety, tradycyjne przygotowanie zajmuje sporo czasu. Ale co, gdyby zamiast w godzinę w piekarniku, można by ją zrobić szybciej i to w garnku?

Zupa lasagneZupa lasagne jest dobrą alternatywą dla klasycznej wersji
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Czym jest lasagne?

Lasagne to klasyczne włoskie danie składające się z warstw szerokiego makaronu przekładanych sosem mięsnym, sosem beszamelowym oraz serem. To pełnowartościowy posiłek — zawiera białko, węglowodany oraz tłuszcze, a przy tym jest wyjątkowo smaczna i bardzo lubiana przez Polaków. Jednak, niestety jest czasochłonna i wymaga pieczenia nawet przez godzinę, co odstrasza wiele osób od jej przygotowania.

Zupa lasagne to pyszna alternatywa dla klasycznego dania. To idealne rozwiązanie na szybki, domowy obiad, który zachwyci całą rodzinę. Poniżej znajdziesz przepis na szybką lasagne krok po kroku.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zawijam makaron w roladki i zapiekam. Najada się cała rodzina

Przepis na zupę lasagne

Składniki:

  • 400 g mięsa mielonego,
  • 1 średnia cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 marchewka,
  • 400 g pomidorów krojonych z puszki,
  • 1,5 l bulionu drobiowego,
  • 100 g makaronu lasagne,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 2 łyżki masła,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • 500 ml mleka,
  • szczypta gałki muszkatołowej,
  • sól,
  • pieprz,
  • oregano,
  • opcjonalnie starty parmezan,
  • świeża bazylia.

Sposób przygotowania:

  1. Pokrój drobno cebulę, przeciśnij czosnek przez praskę i zetrzyj marchewkę na grubych oczkach.
  2. Przygotowaną cebulę wrzuć na rozgrzany olej na głębokiej patelni. Po chwili dodaj też czosnek, pilnując, aby się nie przypalił. Na koniec dołóż marchewkę i całość duś 1-2 minuty. 
  3. Gdy warzywa się przysmażą, dodaj mięso i dokładnie wymieszaj.
  4. Smaż, aż mięso się zarumieni.
  5. Następnie wlej na patelnię pomidory z puszki, dopraw pieprzem i oregano.
  6. Gotuj na średnim ogniu przez 10 minut, aż sos lekko zgęstnieje.
  7. W tym czasie przygotuj głęboki garnek i wrzuć do niego zawartość patelni.
  8. Wlej bulion i wymieszaj z mięsem i warzywami.
  9. Zupa jest już niemal gotowa, ale należy dodać jeszcze jeden składnik, charakterystyczny dla lasagne, czyli sos beszamelowy.
  10. W osobnym garnku roztop masło, dodaj mąkę i mieszaj przez 1–2 minuty na średnim ogniu, tworząc zasmażkę.
  11. Powoli wlewaj mleko, cały czas mieszając, aż sos zgęstnieje i stanie się gładki.
  12. Dopraw gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Twój sos beszamelowy jest gotowy.
  13. Zmniejsz ogień, na którym gotuje się bulion z sosem pomidorowym i powoli dodawaj beszamel.
  14. Cały czas mieszaj zupę, aż beszamel dokładnie połączy się z bulionem, tworząc jednolitą, kremową konsystencję. Beszamel nada jej jaśniejszy kolor i delikatną, aksamitną strukturę - czyli ją zabeli.
  15. Dodaj pokrojony makaron lasagne i gotuj przez 10 minut, aż będzie al dente. Od czasu do czasu zamieszaj, aby zapobiec sklejaniu się makaronu.
  16. Po nalaniu zupy na głęboki talerz posyp całość parmezanem i ozdób świeżą bazylią.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Ta moda powraca co sezon. Specjaliści ostrzegają przed konsekwencjami
Ta moda powraca co sezon. Specjaliści ostrzegają przed konsekwencjami
Uważany za jednego z najpyszniejszych i najzdrowszych grzybów. Zostawia w tyle nawet prawdziwka
Uważany za jednego z najpyszniejszych i najzdrowszych grzybów. Zostawia w tyle nawet prawdziwka
Zaplanuj zbiory już teraz. Wspomoże wątrobę i walkę z jesiennym przeziębieniem
Zaplanuj zbiory już teraz. Wspomoże wątrobę i walkę z jesiennym przeziębieniem
Znudziła mi się pizza na cienkim spodzie. Ta jest bardziej puszysta i smakuje jeszcze lepiej
Znudziła mi się pizza na cienkim spodzie. Ta jest bardziej puszysta i smakuje jeszcze lepiej
Z resztek ziemniaków robię krokiety. Z prostym sosem smakują jak marzenie
Z resztek ziemniaków robię krokiety. Z prostym sosem smakują jak marzenie
Gdy mam ochotę na pączki, wybieram te. Są jeszcze lepsze niż z różą
Gdy mam ochotę na pączki, wybieram te. Są jeszcze lepsze niż z różą
Dodaj dwie łyżki do ogórkowej. Rodzina okrzyknie cię mistrzem garnków
Dodaj dwie łyżki do ogórkowej. Rodzina okrzyknie cię mistrzem garnków
Daria na grzybobraniu. Sprawdziła ile grzybów można zebrać w godzinę
Daria na grzybobraniu. Sprawdziła ile grzybów można zebrać w godzinę
To sekret cukierników. Nie rozpuści się nawet na gorącej cynamonce
To sekret cukierników. Nie rozpuści się nawet na gorącej cynamonce
Popularna alternatywa dla sosu pomidorowego. Pizza jedna z najlepszych, jakie jadłam
Popularna alternatywa dla sosu pomidorowego. Pizza jedna z najlepszych, jakie jadłam
Do pizzy dodaję sezonowe warzywo. Przyjemnie słodkie, ale nie przytłacza
Do pizzy dodaję sezonowe warzywo. Przyjemnie słodkie, ale nie przytłacza
Pomidory faszeruję i wrzucam do piekarnika. Wychodzi pyszna przekąska na każdą imprezę
Pomidory faszeruję i wrzucam do piekarnika. Wychodzi pyszna przekąska na każdą imprezę