Makaron pełnoziarnisty czy zwykły? Bosacka podaje zdrowy wybór

Przyrządzany na wiele sposobów: w sosie szpinakowym, z dodatkiem kurczaka, w stylu bolognese czy zapiekany - ilość receptur na jego przygotowanie jest ogromna. Co je łączy? Oczywiście, chodzi o makaron, który jest jednym z czołowych wyborów wśród produktów spożywczych. Katarzyna Bosacka poddała analizie składy znanych marek makaronu. Który z nich okazuje się być najmniej szkodliwy dla zdrowia? Oto wyjaśnienie.

Makaron Jaki makaron jest najzdrowszy?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Timolina

Mimo że Włochy traktowane są za kolebkę makaronu, jego właściwe pochodzenie to Chiny. Do Włoch trafił dopiero w XIII wieku za pośrednictwem Marco Polo, znanego podróżnika. Tam makaron błyskawicznie zdobył popularność, nie tylko na Półwyspie Apenińskim, ale również na całym kontynencie europejskim. Średnio każdy Polak spożywa rocznie około 5 kilogramów tego produktu.

Biorąc pod uwagę, jak dużą część naszej diety stanowi makaron, warto znać jego skład. Katarzyna Bosacka, dziennikarka i specjalistka w dziedzinie żywienia, dokonała porównania dwóch najczęściej wybieranych rodzajów makaronu. Który makaron jest zdrowszy? Którego warto unikać? Przyjrzyjmy się bliżej.

Dalszy ciąg artykułu znajduje się pod filmem video.

Beza Pavlova z mandarynkami. Pozwól sobie na odrobinę luksusu

Z czego robi się makaron?

Makaron jest wytwarzany z wody i mąki. Głównym składnikiem jest mąka. Do produkcji makaronu stosuje się mąkę z pszenicy durum. Ten typ pszenicy jest odporny na szkodniki i choroby, co więcej, charakteryzuje się wyższą zawartością glutenu w porównaniu z tradycyjną mąką pszenną. Dzięki temu gotowany makaron jest elastyczny i nie rozpada się. Mąka durum znajduje zastosowanie zarówno w produkcji makaronu tradycyjnego, jak i tego pełnoziarnistego.

Uformowane ciasto rozwałkowuje się na cienki placek, z którego wycinane są pożądane kształty, a na sam koniec suszy się je i pakuje. Makaron można również wykonać w domu, pomocna w tym będzie specjalna maszynka, która ułatwi przygotowanie idealnie gładkiego ciasta.

Jaki makaron jest zdrowszy?

Od muszelek, przez świderki, aż po spaghetti i tagliatelle — asortyment makaronów dostępnych na rynku jest naprawdę bogaty. Nie jesteśmy ograniczeni wyłącznie do mąki durum, gdyż większość sklepów oferuje makarony wykonane z mąki gryczanej, kukurydzianej, orkiszowej lub ryżowej, ale to ten durum pozostaje naszym faworytem.

Katarzyna Bosacka, entuzjastka zdrowego odżywiania i prowadząca program "Wiem, co jem", zdecydowała się ocenić, który makaron jest najzdrowszy, analizując skład makaronu zarówno w wersji zwykłej, jak i pełnoziarnistej z mąki durum. Który z nich okazuje się być korzystniejszy? Jak się okazuje, przewagę ma makaron pełnoziarnisty.

W odróżnieniu od tradycyjnego, zawiera on więcej składników mineralnych takich jak wapń, magnez, żelazo, czyli to, co nazywamy popiołem, który znajduje się w makaronie pełnoziarnistym — wyjaśnia Bosacka.

Dodatkowo makaron pełnoziarnisty jest bogaty w białko i zawiera dwa razy więcej błonnika niż jego klasyczny odpowiednik. Błonnik zapewnia długotrwałe uczucie sytości, co pozwala na rzadsze odczuwanie głodu. Warto mieć to na uwadze przy zakupach.

Wybrane dla Ciebie
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Najlepsza temperatura do pieczenia schabu. Wychodzi soczysty i miękki za każdym razem
Najlepsza temperatura do pieczenia schabu. Wychodzi soczysty i miękki za każdym razem
Tak przechowywali suszone grzyby przed wojną. Nie namakały, a pleśń i robaki trzymały się z daleka
Tak przechowywali suszone grzyby przed wojną. Nie namakały, a pleśń i robaki trzymały się z daleka
W Chinach się nim zachwycają. Mało kto wie, że ten nietypowy grzyb rośnie też w Polsce
W Chinach się nim zachwycają. Mało kto wie, że ten nietypowy grzyb rośnie też w Polsce
Takie kotlety podaj na Wszystkich Świętych. Goście oniemieją z zachwytu
Takie kotlety podaj na Wszystkich Świętych. Goście oniemieją z zachwytu
Co roku robię to ciasto na Wszystkich Świętych. Nazwa idealnie pasuje do tego dnia
Co roku robię to ciasto na Wszystkich Świętych. Nazwa idealnie pasuje do tego dnia
Tak przygotowane mięsko rozpada się pod widelcem. Mięciutkie i delikatne
Tak przygotowane mięsko rozpada się pod widelcem. Mięciutkie i delikatne
Na Wszystkich Świętych robię moje popisowe flaczki. Przy tym przepisie nikt nie kręci nosem
Na Wszystkich Świętych robię moje popisowe flaczki. Przy tym przepisie nikt nie kręci nosem
Wrzucam do słoika z orzechami włoskimi. Dzięki temu nie pleśnieją i zachowują trwałość na dłużej
Wrzucam do słoika z orzechami włoskimi. Dzięki temu nie pleśnieją i zachowują trwałość na dłużej
Gęsta, rozgrzewająca i aromatyczna. Taka zupa starczy za cały obiad
Gęsta, rozgrzewająca i aromatyczna. Taka zupa starczy za cały obiad
Już nie borówki, nie truskawki. Jesienią robię pierogi z innymi owocami i serkiem
Już nie borówki, nie truskawki. Jesienią robię pierogi z innymi owocami i serkiem
Robert Makłowicz tak podkręca smak pomidorówki. Dla wielu gospodyń to nie do pomyślenia
Robert Makłowicz tak podkręca smak pomidorówki. Dla wielu gospodyń to nie do pomyślenia