Niemal wszyscy dodajemy do gotowania makaronu. Staje się rakotwórczą trucizną

Wielu z nas robi to automatycznie, nie zastanawiając się nad konsekwencjami. Włosi, którzy są uważani za prawdziwych mistrzów w przygotowywaniu pasty, zdecydowanie twierdzą, że aby osiągnąć idealną konsystencję makaronu, woda powinna być słona jak morze. Najnowsze badania sugerują jednak, że może nieść to za sobą poważne konsekwencje.

Gotowanie makaronu - PysznościGotowanie makaronu - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | zepp1969
Ewa Malinowska

Chociaż sól podczas gotowania makaronu wydaje się być obowiązkowa, to lepiej dwa razy zastanowić się przed jej dodaniem. Tym razem nie chodzi tylko o to, że spożywamy zbyt dużo soli kuchennej, a jej główny składnik, sód, może przyczyniać się do rozwoju nadciśnienia tętniczego czy powikłań takich jak choroby serca.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Klopsiki zapiekane na ziemniakach. Pyszny pomysł na obiad

Naukowcy ostrzegają przed soleniem makaronu

Zespół naukowców z ACS Environmental Science & Technology odkrył, że połączenie wody uzdatnianej chloraminami z solą jodowaną może prowadzić do powstania szkodliwych dla zdrowia produktów ubocznych, takich jak trihalometany (THM). Chociaż przefiltrowanie lub zagotowanie wody eliminuje te związki, to dodatek jodowanej soli może zniwelować cały efekt. THM w dużych mogą działać kancerogennie, powodować problemy z wątrobą i przyczyniać się do zaburzeń rytmu serca. Długotrwałe narażenie na może również uszkadzać nerki i tarczycę.

Gotujesz tak makaron? Możesz mieć problem z wątrobą.
Gotujesz tak makaron? Możesz mieć problem z wątrobą. © Getty Images | skaman306

Naukowcy, korzystając z wcześniejszych doniesień na temat niekorzystnych reakcji między solą jodowaną a wodą zawierającą resztki chloramin, postanowili przeprowadzić eksperyment. Ugotowali makaron zgodnie z instrukcjami na opakowaniu, używając wody z kranu i soli, a następnie zbadali próbki pozostałej po gotowaniu wody oraz samego makaronu pod kątem stężenia sześciu trihalometanów. Okazało się, że trihalometany były obecne zarówno w makaronie, jak i w wodzie. Nie były one jednak takie same i zależały od metody, jaką został ugotowany makaron.

Jak bezpiecznie gotować makaron?

Naukowcy zalecają cztery proste metody, które pozwolą na zdrowsze gotowanie makaronu:

  • gotowanie makaron bez pokrywki,
  • odcedzenie makaronu z wody, w której się gotował,
  • dodanie soli jodowanej po ugotowaniu makaronu,
  • użycie do gotowania soli niejodowanej, takiej jak sól koszerna czy sól himalajska.

Gotowanie makaronu bez pokrywki pozwala na odparowanie szkodliwych substancji, dzięki czemu mniej z nich osadza się na makaronie. Szybkie pozbycie się wody po ugotowaniu makaronu również sprawia, że większość trihalometanów trafia do zlewu, a nie na talerz.

Gotowanie makaronu bez wody
Gotowanie makaronu bez wody © Getty Images

Zawsze warto zachować ostrożność, a wskazówki zaproponowane przez naukowców mogą przynieść potencjalne korzyści. Nie tylko redukują ilość szkodliwych związków, takich jak trihalometany, ale także ograniczają spożycie soli.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo