WAŻNE
TERAZ

Dron spadł koło ich wsi. Mówią, co słychać często w nocy

Niemal wszyscy dodajemy do gotowania makaronu. Staje się rakotwórczą trucizną

Wielu z nas robi to automatycznie, nie zastanawiając się nad konsekwencjami. Włosi, którzy są uważani za prawdziwych mistrzów w przygotowywaniu pasty, zdecydowanie twierdzą, że aby osiągnąć idealną konsystencję makaronu, woda powinna być słona jak morze. Najnowsze badania sugerują jednak, że może nieść to za sobą poważne konsekwencje.

Gotowanie makaronu - PysznościGotowanie makaronu - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | zepp1969
Ewa Malinowska

Chociaż sól podczas gotowania makaronu wydaje się być obowiązkowa, to lepiej dwa razy zastanowić się przed jej dodaniem. Tym razem nie chodzi tylko o to, że spożywamy zbyt dużo soli kuchennej, a jej główny składnik, sód, może przyczyniać się do rozwoju nadciśnienia tętniczego czy powikłań takich jak choroby serca.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Klopsiki zapiekane na ziemniakach. Pyszny pomysł na obiad

Naukowcy ostrzegają przed soleniem makaronu

Zespół naukowców z ACS Environmental Science & Technology odkrył, że połączenie wody uzdatnianej chloraminami z solą jodowaną może prowadzić do powstania szkodliwych dla zdrowia produktów ubocznych, takich jak trihalometany (THM). Chociaż przefiltrowanie lub zagotowanie wody eliminuje te związki, to dodatek jodowanej soli może zniwelować cały efekt. THM w dużych mogą działać kancerogennie, powodować problemy z wątrobą i przyczyniać się do zaburzeń rytmu serca. Długotrwałe narażenie na może również uszkadzać nerki i tarczycę.

Gotujesz tak makaron? Możesz mieć problem z wątrobą.
Gotujesz tak makaron? Możesz mieć problem z wątrobą. © Getty Images | skaman306

Naukowcy, korzystając z wcześniejszych doniesień na temat niekorzystnych reakcji między solą jodowaną a wodą zawierającą resztki chloramin, postanowili przeprowadzić eksperyment. Ugotowali makaron zgodnie z instrukcjami na opakowaniu, używając wody z kranu i soli, a następnie zbadali próbki pozostałej po gotowaniu wody oraz samego makaronu pod kątem stężenia sześciu trihalometanów. Okazało się, że trihalometany były obecne zarówno w makaronie, jak i w wodzie. Nie były one jednak takie same i zależały od metody, jaką został ugotowany makaron.

Jak bezpiecznie gotować makaron?

Naukowcy zalecają cztery proste metody, które pozwolą na zdrowsze gotowanie makaronu:

  • gotowanie makaron bez pokrywki,
  • odcedzenie makaronu z wody, w której się gotował,
  • dodanie soli jodowanej po ugotowaniu makaronu,
  • użycie do gotowania soli niejodowanej, takiej jak sól koszerna czy sól himalajska.

Gotowanie makaronu bez pokrywki pozwala na odparowanie szkodliwych substancji, dzięki czemu mniej z nich osadza się na makaronie. Szybkie pozbycie się wody po ugotowaniu makaronu również sprawia, że większość trihalometanów trafia do zlewu, a nie na talerz.

Gotowanie makaronu bez wody
Gotowanie makaronu bez wody © Getty Images

Zawsze warto zachować ostrożność, a wskazówki zaproponowane przez naukowców mogą przynieść potencjalne korzyści. Nie tylko redukują ilość szkodliwych związków, takich jak trihalometany, ale także ograniczają spożycie soli.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Czy można jeść skórkę z cytryny? Wiele osób wciąż zapomina o jednym
Czy można jeść skórkę z cytryny? Wiele osób wciąż zapomina o jednym
Wystarczy dodać 3 łyżki do farszu na gołąbki. Będą soczyste i pełne smaku
Wystarczy dodać 3 łyżki do farszu na gołąbki. Będą soczyste i pełne smaku
Z tego mięsa zrób pulpety. Będą zdrowsze, mięciutkie i bardzo soczyste
Z tego mięsa zrób pulpety. Będą zdrowsze, mięciutkie i bardzo soczyste
Dodaj 2 łyżki na początku gotowania ziemniaków. Równomiernie się ugotują i nie będą się rozpadać
Dodaj 2 łyżki na początku gotowania ziemniaków. Równomiernie się ugotują i nie będą się rozpadać
Polacy zapomnieli o tym niskokalorycznym mięsie. Ten błąd, jak w Masterchefie, psuje cały smak i właściwości
Polacy zapomnieli o tym niskokalorycznym mięsie. Ten błąd, jak w Masterchefie, psuje cały smak i właściwości
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę