Ania Starmach podaje placki ziemniaczane z takim gulaszem. Mięso jest tak miękkie, że rozpływa się w ustach

Placki ziemniaczane z gulaszem to już nie jest lekka przekąska, tylko pełnoprawne danie obiadowe, którym najesz się do syta. Ania Starmach podaje najprostszy przepis na mięciutkie i kruche mięso, które rozpada się pod widelcem.

Ania Starmach do placków ziemniaczanych podaje prosty gulaszAnia Starmach do placków ziemniaczanych podaje prosty gulasz
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, Canva, Facebook
Anna Galuhn

Gulasz od Ani Starmach to połączenie naszych, polskich tradycji kulinarnych z kuchnią węgierską. Nie ma tu żadnych zagęstników, takich jak mąka pszenna czy skrobia. Pełną smaku kompozycję tworzy dobre mięso, cebula i koncentrat pomidorowy. Ania Starmach taki gulasz podaje do placków ziemniaczanych, do których ziemniaki ściera na drobnych oczkach.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Placki brokułowe z serem. Pyszny i szybki pomysł na obiad

Dodatki do gulaszu

Do gulaszu możesz dodać pieczarki i czerwoną paprykę – Ania Starmach podsmaża je na osobnej patelni i wrzuca do mięsa dopiero pod koniec duszenia. Jeśli lubisz tradycyjne smaki, możesz postawić również na warzywa korzeniowe, takie jak marchewka, pietruszka czy seler. Do podkręcenia aromatyczności dania świetnie spisze się świeża natka pietruszki lub kolendry.

Przepis na gulasz do placków ziemniaczanych od Ani Starmach

Gulasz możesz zrobić z mięsem wieprzowym lub wołowym. W przypadku wieprzowiny wystarczy 1 godzina duszenia na wolnym ogniu. Wołowina będzie idealna, jeśli przedłużysz gotowanie do 2–3 godzin.

Składniki:

  • 1 kg łopatki wieprzowej lub wołowej,
  • 2 cebule,
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • przyprawy: po 1 łyżeczce mielonej ostrej, słodkiej i wędzonej papryki,
  • sól i pieprz,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Mięso z łopatki pokrój w paski lub kostkę. Natrzyj solą, pieprzem i trzema rodzajami mielonej papryki.
  2. Podsmaż na rozgrzanym oleju w garnku z grubym dnem. Gdy zarumieni się z każdej strony, wyjmij na talerz.
  3. W tym samym garnku podsmaż pokrojoną w pióra cebulę. Gdy się zeszkli, dodaj mięso i koncentrat pomidorowy. Wymieszaj, a po kilku dodaj wodę – tylko tyle, żeby zalać mięso.
  4. Gulasz duś na małym ogniu do czasu, aż mięso będzie miękkie. Na koniec dopraw do smaku solą i pieprzem.

Wybrane dla Ciebie

Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Polskie placki ziemniaczane nie mają szans
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Polskie placki ziemniaczane nie mają szans
Wlej do wody zanim zaczniesz gotować kukurydzę. Będzie dużo smaczniejsza niż z KFC
Wlej do wody zanim zaczniesz gotować kukurydzę. Będzie dużo smaczniejsza niż z KFC
Taki deser możesz jeść codziennie. Jego podstawą jest "złoto Inków"
Taki deser możesz jeść codziennie. Jego podstawą jest "złoto Inków"
Na piątek robię pulpety bez grama mięsa. Trudno o smaczniejszy obiad
Na piątek robię pulpety bez grama mięsa. Trudno o smaczniejszy obiad
Jarskie kotlety w kilka minut. Moje dziecko się nimi zajada, choć twierdzi, że warzywnych nie znosi
Jarskie kotlety w kilka minut. Moje dziecko się nimi zajada, choć twierdzi, że warzywnych nie znosi
Naleśniki po łotewsku to moje nowe odkrycie kulinarne. Smakują jak babcine racuchy
Naleśniki po łotewsku to moje nowe odkrycie kulinarne. Smakują jak babcine racuchy
Tyle soli sypię do kiszenia kapusty. Za każdym razem wychodzi idealna
Tyle soli sypię do kiszenia kapusty. Za każdym razem wychodzi idealna
Za komuny były hitem stołówek. Teraz możesz zrobić je w zdrowszej, lżejszej wersji
Za komuny były hitem stołówek. Teraz możesz zrobić je w zdrowszej, lżejszej wersji
O wiele lepsze od filetów z bułką tartą. Czeskie kotlety mają zaskakującą panierkę
O wiele lepsze od filetów z bułką tartą. Czeskie kotlety mają zaskakującą panierkę
Zamiast owsianki, robię ten mus na śniadanie. Jest jak balsam dla zmęczonych jelit
Zamiast owsianki, robię ten mus na śniadanie. Jest jak balsam dla zmęczonych jelit
Drobinki, które dosypuję niemal do wszystkiego. To zboże to sprzymierzeniec odchudzania
Drobinki, które dosypuję niemal do wszystkiego. To zboże to sprzymierzeniec odchudzania
Najlepszy sos pieczeniowy. Tak pyszny, że już nie zechcesz do mięsa żadnego innego
Najlepszy sos pieczeniowy. Tak pyszny, że już nie zechcesz do mięsa żadnego innego