Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze

Mycie mięsa to temat, który wywołuje kontrowersje i mieszane opinie dietetyków oraz kucharzy. Jedni myją i się nawet nad tym nie zastanawiają, inni od razu wrzucają filety z paczki na patelnię, a jeszcze inni skrupulatnie szorują zlew i akcesoria kuchenne po umyciu kurczaka. Technolożka żywienia Karolina Kowalczyk zabiera głos w tej sprawie.

Wiele osób myje mięso w zlewie wbrew zaleceniom SanepiduWiele osób myje mięso w zlewie wbrew zaleceniom Sanepidu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Eksperci ds. bezpieczeństwa żywności, w tym Światowa Organizacja Zdrowia (WHO), odradzają mycie mięsa, sugerując, że taka praktyka może przynieść więcej szkody niż pożytku. Podczas nieuważnego płukania mięsa może dojść do rozprzestrzeniania się bakterii, których i tak nie pozbędziemy się w ten sposób.

Sanepid zaleca, aby zamiast tego skupić się na odpowiedniej obróbce termicznej, która skutecznie eliminuje bakterie. Gotowanie, smażenie lub pieczenie w temperaturze powyżej 70 stopni Celsjusza to jest najlepszy sposób na patogeny. Jednak zalecenia sobie, a praktyka sobie. Kto nigdy nie opłukał filetów albo całego kurczaka przed wrzuceniem do garnka czy na patelnię, niech pierwszy rzuci kamieniem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kurczak otulony miodowym sosikiem. Obiad gotowy w 30 minut

Doktor Karolina Kowalczyk apeluje o zdrowy rozsądek

Wykładowczyni, dietetyczka kliniczna i technolożka żywienia, doktor Karolina Kowalczyk w materiale na TikToku zadaje pytanie:

– Co robią ludzie z deską i nożem po krojeniu mięsa drobiowego, którego nie myją?

W końcu nawet jeśli nie myjesz mięsa, musisz je jakoś pokroić w kostkę czy na mniejsze filety. Wiele osób zdejmuje skórę, samodzielnie filetuje udka. Wtedy na dłoniach, desce i nożu również znajdują się bakterie. Wystarczy styczność z blatem, bliskość innych akcesoriów kuchennych i katastrofa gwarantowana.

Jednak Karolina Kowalczyk wyjaśnia, że myje mięso nie dlatego, aby pozbyć się bakterii, bo te zginą w późniejszej obróbce termicznej – w ten sposób chce usunąć inne zanieczyszczenia.

– Na mięsie drobiowym kupionym w sklepie mogą być różnego rodzaju błonki, jakieś piórka, pazurki, cokolwiek. Po prostu fizyczne zanieczyszczenia, które są na przykład niejadalne, i woda nie tyle ma zmyć bakterie, bo ona tego nie zrobi, ale właśnie opłukać z zanieczyszczeń fizycznych, z rąk, które dotykały to mięso. Dla mnie świadomość tego, że ja bym takiego mięsa nie opłukała, jest nie do przejścia – mówi spokojnie i stanowczo Karolina Kowalczyk.

Do mycia mięsa używa szklanej miski. Nie płucze filetów pod bieżącą wodą, która mogłaby rozpryskiwać bakterie, tylko nalewa wodę do miski, a po umyciu mięsa wylewa ją bezpośrednio do syfonu. Dba również o odpowiednią higienę deski i noża. Dokładnie myje ręce.

Wysyp komentarzy pod nagraniem

Pod nagraniem Karoliny Kowalczyk na TikToku znajduje się ponad 750 komentarzy. Oczywiście zdania są podzielone. Jedni twardo obstają przy myciu mięsa, zastrzegając, że – podobnie jak autorka nagrania – do płukania filetów używają tylko szklanej miski, niektórzy kroją również na szklanej desce, którą potem wrzucają do zmywarki. Nóż, miska, zlew – wszystko jest dokładnie wyczyszczone. Ale nie ma mowy o tym, aby nie umyć kurczaka. Inni nie myją, zwłaszcza jeśli mięso jest paczkowane – wierzą, że producent musiał spełnić wszystkie wymogi sanitarne, inaczej mięso nie byłoby dopuszczone do sprzedaży.

W komentarzach rozwinęła się dyskusja. Jedna z osób zadała pytanie: "Czy myje pani również mięso mielone?", ale i na to pytanie jest przygotowana odpowiedź. W końcu przezorna "pani domu" nigdy nie kupi mielonego mięsa, tylko wybierze najlepsze kawałki wieprzowiny, wołowiny czy drobiu i samodzielnie zmieli je w domu, zachowując przy tym pełną higienę. W praktyce taki ideał rzadko kiedy ma rację bytu.  

Wybrane dla Ciebie
Tak upieczonymi żeberkami zaskoczysz nawet wybrednego gościa. Po prostu palce lizać
Tak upieczonymi żeberkami zaskoczysz nawet wybrednego gościa. Po prostu palce lizać
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy