Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości

Udka kurczaka to jeden z najprostszych pomysłów na obiad, co nie znaczy, że są skazane na banalność. Ewa Wachowicz przygotowuje do nich aromatyczną marynatę z azjatyckimi akcentami. Mięso wychodzi bardzo delikatne i pełne smaku.

Ewa Wachowicz robi pieczone udka o wyrazistym smakuEwa Wachowicz robi pieczone udka o wyrazistym smaku
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, Canva, Instagram
Anna Galuhn

Kiedy myślisz o jakimś dobry mięsiwie na obiad, ale nie masz ochoty ani na rozbijanie kotletów, ani na lepienie mielonych, sięgnij po ten przepis od Ewy Wachowicz. Jak zawsze możesz liczyć na krótką listę zakupów i tak przemyślaną kompozycję, że nie ma opcji, aby coś się nie udało.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kurczak otulony miodowym sosikiem. Obiad gotowy w 30 minut

Marynowanie i pieczenie udek

Obiad od Ewy Wachowicz jest bardzo prosty do przygotowania i właściwie jedyne, co musisz zrobić, to wymieszać składniki na marynatę i obtoczyć w niej kawałki kurczaka. Niemniej warto zabrać się za przygotowania z dużym wyprzedzeniem. Im dłużej mięso poleży w aromatycznych dodatkach, tym wyjdzie bardziej kruche i soczyste jednocześnie.

Chociaż niektórzy twierdzą, że wystarczy 30 minut, aby kurczak przeszedł smakiem przypraw, Ewa Wachowicz zaleca odłożyć zamarynowane mięso nawet na 3–4 godziny do lodówki. Oprócz podstawowych przypraw możesz dodatkowo wrzucić do miski 2 ząbki czosnku i gałązkę rozmarynu.

Przepis na pieczone udka kurczaka od Ewy Wachowicz

Ewa Wachowicz proponuje podać kurczaka w towarzystwie kaszy jaglanej z pesto.

Składniki:

  • 8 udek z kurczaka,
  • 4 łyżki oleju ryżowego,
  • 2 łyżki octu jabłkowego,
  • 2 łyżeczki przyprawy curry,
  • 2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki,
  • 1 łyżeczka mielonej ostrej papryki,
  • pół łyżeczki soli.

Sposób przygotowania:

  1. W misce wymieszaj składniki na marynatę: olej ryżowy, ocet, mieszankę curry, słodką i ostrą paprykę oraz pół łyżeczki soki.
  2. W marynacie dokładnie obtocz kawałki kurczaka. Miskę przykryj pokrywką i wstaw do lodówki na 3–4 godziny.
  3. Następnie upiecz kurczaka w piekarniku z funkcją grilla, na grillu lub patelni grillowej.

Jeśli zdecydujesz się na opcję upieczenia udek w piekarniku, ustaw temperaturę na 200 stopni Celsjusza, a gdy piecyk się nagrzeje, ułóż kawałki kurczaka na kratce. Pod spodem włóż blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia na skapujący tłuszcz. Udka bez kości potrzebują ok. 20–30 minut pieczenia, a z kością nawet 40 minut. Na ostatnie 10 minut włącz program grillowania, aby zarumienić skórkę.

Wybrane dla Ciebie

Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy
Kotlety królewskie. Przedwojenny przepis na piątkowy obiad
Kotlety królewskie. Przedwojenny przepis na piątkowy obiad