Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Udka kurczaka to jeden z najprostszych pomysłów na obiad, co nie znaczy, że są skazane na banalność. Ewa Wachowicz przygotowuje do nich aromatyczną marynatę z azjatyckimi akcentami. Mięso wychodzi bardzo delikatne i pełne smaku.
Kiedy myślisz o jakimś dobry mięsiwie na obiad, ale nie masz ochoty ani na rozbijanie kotletów, ani na lepienie mielonych, sięgnij po ten przepis od Ewy Wachowicz. Jak zawsze możesz liczyć na krótką listę zakupów i tak przemyślaną kompozycję, że nie ma opcji, aby coś się nie udało.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kurczak otulony miodowym sosikiem. Obiad gotowy w 30 minut
Marynowanie i pieczenie udek
Obiad od Ewy Wachowicz jest bardzo prosty do przygotowania i właściwie jedyne, co musisz zrobić, to wymieszać składniki na marynatę i obtoczyć w niej kawałki kurczaka. Niemniej warto zabrać się za przygotowania z dużym wyprzedzeniem. Im dłużej mięso poleży w aromatycznych dodatkach, tym wyjdzie bardziej kruche i soczyste jednocześnie.
Chociaż niektórzy twierdzą, że wystarczy 30 minut, aby kurczak przeszedł smakiem przypraw, Ewa Wachowicz zaleca odłożyć zamarynowane mięso nawet na 3–4 godziny do lodówki. Oprócz podstawowych przypraw możesz dodatkowo wrzucić do miski 2 ząbki czosnku i gałązkę rozmarynu.
Przepis na pieczone udka kurczaka od Ewy Wachowicz
Ewa Wachowicz proponuje podać kurczaka w towarzystwie kaszy jaglanej z pesto.
Składniki:
- 8 udek z kurczaka,
- 4 łyżki oleju ryżowego,
- 2 łyżki octu jabłkowego,
- 2 łyżeczki przyprawy curry,
- 2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki,
- 1 łyżeczka mielonej ostrej papryki,
- pół łyżeczki soli.
Sposób przygotowania:
- W misce wymieszaj składniki na marynatę: olej ryżowy, ocet, mieszankę curry, słodką i ostrą paprykę oraz pół łyżeczki soki.
- W marynacie dokładnie obtocz kawałki kurczaka. Miskę przykryj pokrywką i wstaw do lodówki na 3–4 godziny.
- Następnie upiecz kurczaka w piekarniku z funkcją grilla, na grillu lub patelni grillowej.
Jeśli zdecydujesz się na opcję upieczenia udek w piekarniku, ustaw temperaturę na 200 stopni Celsjusza, a gdy piecyk się nagrzeje, ułóż kawałki kurczaka na kratce. Pod spodem włóż blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia na skapujący tłuszcz. Udka bez kości potrzebują ok. 20–30 minut pieczenia, a z kością nawet 40 minut. Na ostatnie 10 minut włącz program grillowania, aby zarumienić skórkę.