Zamiast mielonych zrób balotynki. Goście z wrażenia zapomną języka
To danie tak eleganckie, że śmiało mogłoby się znaleźć w restauracyjnym menu. Szkoda jednak czekać na specjalną okazję, by przygotować pyszne balotynki. Goście będą w siódmym niebie.
Na pierwszy rzut oka wyglądają jak kotlety mielone i na upartego można uznać je za dalekich kuzynów babcinego klasyki. Zamiast lepić okrągłe kotlety, w tym przepisie farsz ukryty jest w chrupiącej skórce, co nadaje daniu wyjątkowego charakteru i smaku. Nazwa "ballotine" pochodzi od francuskiego słowa balle, oznaczającego kulę lub pakiet. To danie, którym zachwycisz swoich gości.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Fasolka szparagowa z mięsem mielonym. Raz zrobiłem i przepadłem za tym smakiem
Balotynki z kurczaka
Ballotine to klasyczne danie kuchni francuskiej, które pierwotnie było przygotowywane z drobiu lub zająca. Mięso pozbawiano kości, faszerowano i zawijano. W tym przepisie farsz przygotowujemy z udek z kurczaka, wzbogacając je o dodatek warzyw i aromatyczny tymianek.
Mimo że balotynki wyglądają na skomplikowane, ich przygotowanie jest proste i gwarantuje spektakularny efekt na talerzu, w szczególności w połączeniu z pysznym sosem śmietanowo-musztardowym. To idealna propozycja na uroczysty obiad, romantyczną kolację czy spotkanie z przyjaciółmi.
Składniki:
- 2-3 łyżki masła,
- 1 szalotka,
- 1 marchewka,
- 3 ząbki czosnku,
- sól i czarny pieprz,
- olej do smażenia,
- 6 udek z kurczaka,
- kilka gałązek świeżego tymianku.
Sos śmietanowo-musztardowy:
- 100 ml śmietanki kremówki,
- 1 łyżka musztardy dijon,
- 1 łyżka musztardy francuskiej,
- ok. 150 ml wody lub bulionu,
- sól i czarny pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Na dużej patelni rozpuść masło, wrzuć drobno posiekaną cebulkę, startą na tarce marchewkę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Dopraw warzywa solą i smaż przez około 2 minuty, aż zmiękną. Odstaw do wystudzenia.
- Używając ostrego noża, ostrożnie zdejmij skórę z udek w taki sposób, aby pozostała w jednym kawałku.
- Mięso oddziel od kości, pokrój na mniejsze kawałki, a następnie przełóż do robota kuchennego. Możesz sięgnąć też po już otrybowane mięso z udek, ale pamiętaj o usunięciu z nich skóry.
- Dodaj do niego podsmażone warzywa, sól i pieprz. Zmiksuj składniki, aż uzyskasz gładką masę.
- Rozłóż skórę z kurczaka na desce, stroną zewnętrzną do dołu.
- Podziel na mniejsze części, na środku każdej z nich ułóż porcję farszu.
- Delikatnie naciągnij skórę, owijając nią farsz, tak aby utworzyć zwarte pakieciki. Możesz zabezpieczyć je wykałaczkami.
- Rozgrzej olej na patelni i obsmaż balotynki z każdej strony na złoty kolor.
- Następnie przełóż je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza na około 15 minut, aż skórka stanie się chrupiąca.
- W osobnym garnku przygotuj sos. Wlej wodę lub bulion, dodaj śmietankę i musztardy.
- Podgrzewaj, ciągle mieszając, aż składniki się połączą. Nie doprowadzaj do wrzenia. Na koniec dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
- Przełóż balotynki do naczynia żaroodpornego, zalej przygotowanym sosem i dodaj gałązki tymianku.
- Wstaw tym razem do 180 stopni Celsjusza na około 15-20 minut.
Balotynki z kurczaka serwuj na gorąco, najlepiej w towarzystwie ziemniaczanego purée, kaszy lub ryżu. Smacznego!