Biorę skyr i borówki. Ciasto wychodzi tak smaczne, że muszę robić z dużej blachy

Jest wilgotne i puszyste, a ilość owoców w nim zanurzona usatysfakcjonuje każdego. Jogurtowiec z borówkami to smak lata, smak ciepłego popołudnia, to umorusane na fioletowo policzki i zapach ulubionego ciasta dobywający się z kuchni. Łap przepis i nie zmarnuj okazji na przygotowanie tego deseru.

Ciasto z borówkami Ciasto z borówkami
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Lekko słodkie, delikatnie kwaśne, maksymalnie puszyste i superwilgotne ciasto z borówkami będzie hitem w twoim domu. Ja zaczynałam od porcji na keksówkę, ale musiałam podwoić ilość składników, bo za szybko znikało. Takie jogurtowce uwielbiam: proste, szybkie i bardzo smaczne. Świetna alternatywa dla klasycznych jagodzianek.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Puszyste jagodzianki, które możesz zrobić w domu. Smakują lepiej niż w drogich cukierniach

Jogurtowiec z borówkami na dużą blachę. Pyszny i prosty

Jogurtowca z borówkami robię na dużą blachę, bo bawienie się w keksówki przestało mieć sens. Deser ten bazuje na skyrze, ja zazwyczaj stawiam na skyr waniliowy. Jogurt sprawia, że ciasto jest zwarte, nie jest suche i ma delikatnie słodki posmak wzbogacony nutą wanilii.

Przygotowanie jogurtowca z borówkami na skyrze jest dziecinnie proste. Pamiętać jedynie trzeba o tym, by wcześniej ubić białka na sztywno. Całą resztę składników mieszamy, a gotową masę wylewamy na blachę. To wszystko. Samo pieczenie powinno potrwać ok. 40 minut, choć lepiej jest weryfikować stan upieczenia za pomocą patyczka i samodzielnie ocenić czy to już, czy jeszcze nie.

Ciasto z borówkami to smak lata
Ciasto z borówkami to smak lata © Pixabay

Wilgotne ciasto jogurtowe z borówkami na skyrze. Przepis

Składniki:

  • 6 jajek,
  • 300 g mąki,
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 300 g skyru waniliowego,
  • 150 g borówek (czarnych/amerykańskich),
  • 80 g cukru.

Przygotowanie:

  1. Białka oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywno.
  2. Następnie dodaj do białek żółtka i delikatnie zamieszaj całość ręcznie.
  3. Do masy jajecznej dodaj skyr i cukier. Dokładnie zamieszaj. Na końcu dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.
  4. Do gotowej masy dodaj borówki. Delikatnie zamieszaj całość.
  5. Powstałe ciasto wylej na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  6. Piecz w 180 st. przez ok. 40-50 minut (do suchego patyczka).
  7. Ostudzone posyp cukrem pudrem.

Wybrane dla Ciebie

Nie czekam do świąt. Sałatkę śledziową z takimi dodatkami robię na weekend
Nie czekam do świąt. Sałatkę śledziową z takimi dodatkami robię na weekend
Babcia dodaje szczyptę do pomidorów. Sałatka lepsza niż w restauracji
Babcia dodaje szczyptę do pomidorów. Sałatka lepsza niż w restauracji
Podają do obiadu zamiast surówki. My dusimy kapustę, Turcy wolą inne warzywo
Podają do obiadu zamiast surówki. My dusimy kapustę, Turcy wolą inne warzywo
Nazywają to ciastem oposa. Co warstwa, to pyszniejsza
Nazywają to ciastem oposa. Co warstwa, to pyszniejsza
Z resztek koperku robię sos. Do jajka lepszy niż chrzanowy
Z resztek koperku robię sos. Do jajka lepszy niż chrzanowy
Wyciągam z beczki i blenduję. Rozrusza jelita i usprawni trawienie
Wyciągam z beczki i blenduję. Rozrusza jelita i usprawni trawienie
Dodaj do jesiennej grochówki. Nie będziesz się martwić wzdętym brzuchem i niestrawnością
Dodaj do jesiennej grochówki. Nie będziesz się martwić wzdętym brzuchem i niestrawnością
Moja ciocia tak przechowuje cebulę. Nigdy nie gnije i zachowuje swoje właściwości
Moja ciocia tak przechowuje cebulę. Nigdy nie gnije i zachowuje swoje właściwości
Znany dietetyk mówi, jakich wędlin nie jeść. To ścięgna, chrząstki i resztki tłuszczu
Znany dietetyk mówi, jakich wędlin nie jeść. To ścięgna, chrząstki i resztki tłuszczu
Kiedyś uznawany za jadalny, a dziś wiemy, że jest trujący. A niektórzy wciąż zbierają tego grzyba
Kiedyś uznawany za jadalny, a dziś wiemy, że jest trujący. A niektórzy wciąż zbierają tego grzyba
O niebo lepsze niż ziemniaczane. Tak smaczne, że nie potrzebują dodatków
O niebo lepsze niż ziemniaczane. Tak smaczne, że nie potrzebują dodatków
Amerykanie dodają do szarlotki. Niejedna babcia na ten widok się przeżegna
Amerykanie dodają do szarlotki. Niejedna babcia na ten widok się przeżegna