PrzepisCiastaBiorę skyr i borówki. Ciasto wychodzi tak smaczne, że muszę robić z dużej blachy

Biorę skyr i borówki. Ciasto wychodzi tak smaczne, że muszę robić z dużej blachy

Ciasto z borówkami
Ciasto z borówkami
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

11.07.2024 13:12, aktual.: 11.07.2024 14:55

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Jest wilgotne i puszyste, a ilość owoców w nim zanurzona usatysfakcjonuje każdego. Jogurtowiec z borówkami to smak lata, smak ciepłego popołudnia, to umorusane na fioletowo policzki i zapach ulubionego ciasta dobywający się z kuchni. Łap przepis i nie zmarnuj okazji na przygotowanie tego deseru.

Lekko słodkie, delikatnie kwaśne, maksymalnie puszyste i superwilgotne ciasto z borówkami będzie hitem w twoim domu. Ja zaczynałam od porcji na keksówkę, ale musiałam podwoić ilość składników, bo za szybko znikało. Takie jogurtowce uwielbiam: proste, szybkie i bardzo smaczne. Świetna alternatywa dla klasycznych jagodzianek.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jogurtowiec z borówkami na dużą blachę. Pyszny i prosty

Jogurtowca z borówkami robię na dużą blachę, bo bawienie się w keksówki przestało mieć sens. Deser ten bazuje na skyrze, ja zazwyczaj stawiam na skyr waniliowy. Jogurt sprawia, że ciasto jest zwarte, nie jest suche i ma delikatnie słodki posmak wzbogacony nutą wanilii.

Przygotowanie jogurtowca z borówkami na skyrze jest dziecinnie proste. Pamiętać jedynie trzeba o tym, by wcześniej ubić białka na sztywno. Całą resztę składników mieszamy, a gotową masę wylewamy na blachę. To wszystko. Samo pieczenie powinno potrwać ok. 40 minut, choć lepiej jest weryfikować stan upieczenia za pomocą patyczka i samodzielnie ocenić czy to już, czy jeszcze nie.

Ciasto z borówkami to smak lata
Ciasto z borówkami to smak lata© Pixabay

Wilgotne ciasto jogurtowe z borówkami na skyrze. Przepis

Składniki:

  • 6 jajek,
  • 300 g mąki,
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 300 g skyru waniliowego,
  • 150 g borówek (czarnych/amerykańskich),
  • 80 g cukru.

Przygotowanie:

  1. Białka oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywno.
  2. Następnie dodaj do białek żółtka i delikatnie zamieszaj całość ręcznie.
  3. Do masy jajecznej dodaj skyr i cukier. Dokładnie zamieszaj. Na końcu dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.
  4. Do gotowej masy dodaj borówki. Delikatnie zamieszaj całość.
  5. Powstałe ciasto wylej na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  6. Piecz w 180 st. przez ok. 40-50 minut (do suchego patyczka).
  7. Ostudzone posyp cukrem pudrem.
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także