Jeden z najzdrowszych owoców. Sprawia, że mózg pracuje jak komputer

Z jakich owoców najczęściej przygotowujesz domowe soki? Z pewnością będą to jabłka, maliny, wiśnie, truskawki, aronia, czy marchew. Wierzymy w to, że po treści tego artykułu, do tej listy dołączy również borówka amerykańska. Można ją spożywać na surowo, jako dodatek do deserów lub przetworzoną na sok z borówki amerykańskiej. Spożywając go, możesz być pewny, że twój organizm ci za to podziękuje.

ObrazekAdobe Stock
Karol Wiak

Sezon letni to bogactwo rozmaitych owoców i warzyw. Nie ma to, jak owoce, które można samodzielnie zerwać w swoim ogrodzie lub sadzie. Pomimo tego, że borówka amerykańska jest dostępna w sklepach przez cały rok, to niemal każdy z utęsknieniem oczekuje aż urośnie na krzaczkach, posadzonych tuż przy domu. To owoc, który zachwyca smakiem i właściwościami zdrowotnymi. Bogactwo mikro- i makroelementów czyni borówkę idealnym źródłem składników odżywczych. Podobne właściwości ma sok z borówki amerykańskiej. Dlaczego warto go pić i jaki jest przepis na taki sok?

Sok z borówki amerykańskiej - właściwości. Dlaczego warto go pić?

Zalety i właściwości soku z borówki amerykańskiej można wymieniać w nieskończoność. Oprócz wyjątkowego smaku, jest cennym źródłem ważnych składników odżywczych, które powodują, że twój mózg będzie pracował jak komputer. To pewnego rodzaju odpowiednik soku z gumijagód, który dobrze znasz z bajki o Gumisiach. Korzystnie wpływa na pamięć i zdolność kojarzenia. Można go przygotować w bardzo prosty sposób. Pij go zawsze, gdy najdzie cię taka ochota - twój organizm będzie ci za to wdzięczny.

Obrazek
Borówki w misce - Pyszności

Wiedz, że sok z borówki amerykańskiej zawiera antyoksydanty, takie jak flawonoidy, antocyjany i witamina C. Te związki pomagają zwalczać działanie wolnych rodników w organizmie, chroniąc komórki przed uszkodzeniem oksydacyjnym i zapobiegając chorobom przewlekłym. Składniki zawarte w borówkach amerykańskich, zwłaszcza antocyjany, mogą wspomagać funkcje poznawcze i zdrowie mózgu. Badania sugerują, że regularne spożywanie soku z borówki amerykańskiej może poprawić pamięć, koncentrację i zdolność uczenia się. Tak sok ochrania również układ sercowo-naczyniowy oraz wspomaga układ trawienny i odpornościowy.

Sok z borówki amerykańskiej przepis - jak go zrobić?

Przepis na sok z borówki amerykańskiej jest banalnie prosty i bardzo szybki w realizacji. Oczywiście, podstawą będą tu borówki amerykańskie - najlepiej te świeże, zebrane w swoim ogrodzie. Tak przygotowany sok będziesz mógł pić przez cały rok. Nie ma konieczności dodawania cukru, bo te owoce same w sobie są już wystarczająco słodkie.

Składniki:

  • dowolna ilość borówek amerykańskich
  • opcjonalnie: jabłko lub inny owoc.
Obrazek
Nalewanie soku z borówki amerykańskiej - Pyszności; Foto Canva.com

Sposób przygotowania:

  1. Umyj, osusz i przebierz borówki.
  2. Zmiksuj owoce w blenderze na miazgę lub użyj sokowirówki i wyciśnij sok.
  3. Możesz dodać wody, by rozcieńczyć sok, ale najlepsza będzie opcja zagęszczona. Sok z borówki amerykańskiej jest gotowy. Możesz go przelać do słoików lub szklanych butelek i pasteryzować lub spożyć od razu. Smacznego!
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej