Jeden z najzdrowszych owoców. Sprawia, że mózg pracuje jak komputer

Z jakich owoców najczęściej przygotowujesz domowe soki? Z pewnością będą to jabłka, maliny, wiśnie, truskawki, aronia, czy marchew. Wierzymy w to, że po treści tego artykułu, do tej listy dołączy również borówka amerykańska. Można ją spożywać na surowo, jako dodatek do deserów lub przetworzoną na sok z borówki amerykańskiej. Spożywając go, możesz być pewny, że twój organizm ci za to podziękuje.

ObrazekAdobe Stock
Karol Wiak

Sezon letni to bogactwo rozmaitych owoców i warzyw. Nie ma to, jak owoce, które można samodzielnie zerwać w swoim ogrodzie lub sadzie. Pomimo tego, że borówka amerykańska jest dostępna w sklepach przez cały rok, to niemal każdy z utęsknieniem oczekuje aż urośnie na krzaczkach, posadzonych tuż przy domu. To owoc, który zachwyca smakiem i właściwościami zdrowotnymi. Bogactwo mikro- i makroelementów czyni borówkę idealnym źródłem składników odżywczych. Podobne właściwości ma sok z borówki amerykańskiej. Dlaczego warto go pić i jaki jest przepis na taki sok?

Sok z borówki amerykańskiej - właściwości. Dlaczego warto go pić?

Zalety i właściwości soku z borówki amerykańskiej można wymieniać w nieskończoność. Oprócz wyjątkowego smaku, jest cennym źródłem ważnych składników odżywczych, które powodują, że twój mózg będzie pracował jak komputer. To pewnego rodzaju odpowiednik soku z gumijagód, który dobrze znasz z bajki o Gumisiach. Korzystnie wpływa na pamięć i zdolność kojarzenia. Można go przygotować w bardzo prosty sposób. Pij go zawsze, gdy najdzie cię taka ochota - twój organizm będzie ci za to wdzięczny.

Obrazek
Borówki w misce - Pyszności

Wiedz, że sok z borówki amerykańskiej zawiera antyoksydanty, takie jak flawonoidy, antocyjany i witamina C. Te związki pomagają zwalczać działanie wolnych rodników w organizmie, chroniąc komórki przed uszkodzeniem oksydacyjnym i zapobiegając chorobom przewlekłym. Składniki zawarte w borówkach amerykańskich, zwłaszcza antocyjany, mogą wspomagać funkcje poznawcze i zdrowie mózgu. Badania sugerują, że regularne spożywanie soku z borówki amerykańskiej może poprawić pamięć, koncentrację i zdolność uczenia się. Tak sok ochrania również układ sercowo-naczyniowy oraz wspomaga układ trawienny i odpornościowy.

Sok z borówki amerykańskiej przepis - jak go zrobić?

Przepis na sok z borówki amerykańskiej jest banalnie prosty i bardzo szybki w realizacji. Oczywiście, podstawą będą tu borówki amerykańskie - najlepiej te świeże, zebrane w swoim ogrodzie. Tak przygotowany sok będziesz mógł pić przez cały rok. Nie ma konieczności dodawania cukru, bo te owoce same w sobie są już wystarczająco słodkie.

Składniki:

  • dowolna ilość borówek amerykańskich
  • opcjonalnie: jabłko lub inny owoc.
Obrazek
Nalewanie soku z borówki amerykańskiej - Pyszności; Foto Canva.com

Sposób przygotowania:

  1. Umyj, osusz i przebierz borówki.
  2. Zmiksuj owoce w blenderze na miazgę lub użyj sokowirówki i wyciśnij sok.
  3. Możesz dodać wody, by rozcieńczyć sok, ale najlepsza będzie opcja zagęszczona. Sok z borówki amerykańskiej jest gotowy. Możesz go przelać do słoików lub szklanych butelek i pasteryzować lub spożyć od razu. Smacznego!
Wybrane dla Ciebie
Świąteczne gołąbki piekę tylko w takiej temperaturze. Kapusta jest mięciutka i delikatna, a farsz nie za suchy
Świąteczne gołąbki piekę tylko w takiej temperaturze. Kapusta jest mięciutka i delikatna, a farsz nie za suchy
Robię zamiast makowca. Gościom z wrażenia aż opada szczęka
Robię zamiast makowca. Gościom z wrażenia aż opada szczęka
Sekretny przepis Makłowicza. Jeden składnik zmienia smak grzybowej
Sekretny przepis Makłowicza. Jeden składnik zmienia smak grzybowej
Wiele osób popełnia te błędy. To przez to zakwas pleśnieje
Wiele osób popełnia te błędy. To przez to zakwas pleśnieje
Na Podkarpaciu dodają do grochu. Mało postne, ale wszyscy się zajadają
Na Podkarpaciu dodają do grochu. Mało postne, ale wszyscy się zajadają
Najlepsza surówka do smażonej ryby. Przyjemnie chrupie i podkreśla smak
Najlepsza surówka do smażonej ryby. Przyjemnie chrupie i podkreśla smak
Smaczna ryba prawie bez ości i intensywnego zapachu. Mówią o niej "morski kurczak"
Smaczna ryba prawie bez ości i intensywnego zapachu. Mówią o niej "morski kurczak"
Chrupiące paszteciki w cieście francuskim. Jeden błąd może sprawić, że nie wyrosną
Chrupiące paszteciki w cieście francuskim. Jeden błąd może sprawić, że nie wyrosną
W Neapolu się zajadają. Dawniej był obiad dla najbiedniejszych
W Neapolu się zajadają. Dawniej był obiad dla najbiedniejszych
Bez tego dania nie siada do stołu. Zdradził nam rodzinny przepis i przestrzega przed jednym
Bez tego dania nie siada do stołu. Zdradził nam rodzinny przepis i przestrzega przed jednym
Wigilijny wypiek z Lubelszczyzny. W farszu z Perkowic jest kapusta, grzyby i jeszcze 1 składnik
Wigilijny wypiek z Lubelszczyzny. W farszu z Perkowic jest kapusta, grzyby i jeszcze 1 składnik
Ta sałatka podbija TikToka. Konkurencja dla jarzynowej
Ta sałatka podbija TikToka. Konkurencja dla jarzynowej
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟