PrzepisKrokiety na słodko z serkiem i borówkami. Bez smażenia naleśników

Krokiety na słodko z serkiem i borówkami. Bez smażenia naleśników

Krokiety na słodko- Pyszności
Krokiety na słodko- Pyszności
Ewa
14.04.2023 14:04, aktualizacja: 14.04.2023 16:23

Pyszne krokiety na słodko z nadzieniem z kremowego serka z owocami to świetnym pomysł na smaczny obiad lub prosty deser. Smakują jak małe serniki.

Chociaż krokiety kojarzą się głównie z długim smażeniem i mozolnym zawijaniem wytrawnego farszu, to w mojej kuchni równie często goszczą te w słodkiej wersji. Zamiast smażenia placków sięgnęłam po gotowe tortille. Dzięki temu czas przygotowania mocno się skrócił, a cała rodzina szybko mogła cieszyć się pysznym daniem. Delikatnie chrupiące placki z serowym nadzieniem przypominają małe serniczki, dzięki czemu sprawdzą się zarówno na obiad, jak i słodki deser. Moi bliscy nie wierzyli, że krokiety mogą być bez naleśników i jednocześnie tak dobrze smakować.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube

Krokiety na słodko

Składniki:

  • 6 tortilli pszennych
  • 170 g serka śmietankowego
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżka cynamonu
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 szklanka borówek

Sposób przygotowania:

1. Do większej miski przekładam serek śmietankowy i dodaję ekstrakt waniliowy oraz cukier. Łączę składniki przy pomocy miksera. Zamiast śmietankowego serka możesz wybrać też twaróg- dodaj wtedy do niego 2-3 łyżeczki jogurtu, aby miał kremową konsystencję.

2. Gdy składniki połączą się już w misce na gładki, delikatnie płynny krem, dorzucam borówki. W sezonie sięgam również po świeże truskawki lub soczyste maliny.

Krokiety na słodko- Pyszności
Krokiety na słodko- Pyszności

3. Na pszennej tortilli rozsmarowuję przygotowany wcześniej serek z owocami i zawijam. Zaginam najpierw od góry, a następnie roluję dokładnie tak, jak robię to zawsze z klasycznymi krokietami. Końce zabezpieczam wykałaczką, żeby tortilla się nie zawijała.

Krokiety na słodko- Pyszności
Krokiety na słodko- Pyszności

4. Tak przygotowane krokiety smażę w głębokim oleju, aż się zarumienią. W miseczce mieszam cukier wraz z cynamonem i obtaczam jeszcze ciepłe krokiety. Dzięki temu powstaje pyszna, chrupiąca panierka.

5. Gotowe krokiety ze słodkim nadzieniem przekładam na talerz i dekoruję świeżymi owocami. Podaję je zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Krokiety na słodko- Pyszności
Krokiety na słodko- Pyszności
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także