Krokiety na słodko z serkiem i borówkami. Bez smażenia naleśników

Pyszne krokiety na słodko z nadzieniem z kremowego serka z owocami to świetnym pomysł na smaczny obiad lub prosty deser. Smakują jak małe serniki.

Krokiety na słodko- PysznościKrokiety na słodko- Pyszności
Ewa

Chociaż krokiety kojarzą się głównie z długim smażeniem i mozolnym zawijaniem wytrawnego farszu, to w mojej kuchni równie często goszczą te w słodkiej wersji. Zamiast smażenia placków sięgnęłam po gotowe tortille. Dzięki temu czas przygotowania mocno się skrócił, a cała rodzina szybko mogła cieszyć się pysznym daniem. Delikatnie chrupiące placki z serowym nadzieniem przypominają małe serniczki, dzięki czemu sprawdzą się zarówno na obiad, jak i słodki deser. Moi bliscy nie wierzyli, że krokiety mogą być bez naleśników i jednocześnie tak dobrze smakować.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube

Krokiety na słodko

Składniki:

  • 6 tortilli pszennych
  • 170 g serka śmietankowego
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżka cynamonu
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 szklanka borówek

Sposób przygotowania:

1. Do większej miski przekładam serek śmietankowy i dodaję ekstrakt waniliowy oraz cukier. Łączę składniki przy pomocy miksera. Zamiast śmietankowego serka możesz wybrać też twaróg- dodaj wtedy do niego 2-3 łyżeczki jogurtu, aby miał kremową konsystencję.

2. Gdy składniki połączą się już w misce na gładki, delikatnie płynny krem, dorzucam borówki. W sezonie sięgam również po świeże truskawki lub soczyste maliny.

Krokiety na słodko- Pyszności
Krokiety na słodko- Pyszności

3. Na pszennej tortilli rozsmarowuję przygotowany wcześniej serek z owocami i zawijam. Zaginam najpierw od góry, a następnie roluję dokładnie tak, jak robię to zawsze z klasycznymi krokietami. Końce zabezpieczam wykałaczką, żeby tortilla się nie zawijała.

Krokiety na słodko- Pyszności
Krokiety na słodko- Pyszności

4. Tak przygotowane krokiety smażę w głębokim oleju, aż się zarumienią. W miseczce mieszam cukier wraz z cynamonem i obtaczam jeszcze ciepłe krokiety. Dzięki temu powstaje pyszna, chrupiąca panierka.

5. Gotowe krokiety ze słodkim nadzieniem przekładam na talerz i dekoruję świeżymi owocami. Podaję je zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Obrazek
Krokiety na słodko- Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej