Krokiety na słodko z serkiem i borówkami. Bez smażenia naleśników
Pyszne krokiety na słodko z nadzieniem z kremowego serka z owocami to świetnym pomysł na smaczny obiad lub prosty deser. Smakują jak małe serniki.
14.04.2023 | aktual.: 14.04.2023 16:23
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Chociaż krokiety kojarzą się głównie z długim smażeniem i mozolnym zawijaniem wytrawnego farszu, to w mojej kuchni równie często goszczą te w słodkiej wersji. Zamiast smażenia placków sięgnęłam po gotowe tortille. Dzięki temu czas przygotowania mocno się skrócił, a cała rodzina szybko mogła cieszyć się pysznym daniem. Delikatnie chrupiące placki z serowym nadzieniem przypominają małe serniczki, dzięki czemu sprawdzą się zarówno na obiad, jak i słodki deser. Moi bliscy nie wierzyli, że krokiety mogą być bez naleśników i jednocześnie tak dobrze smakować.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube
Krokiety na słodko
Składniki:
- 6 tortilli pszennych
- 170 g serka śmietankowego
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 łyżka cynamonu
- 1/3 szklanki cukru
- 1 szklanka borówek
Sposób przygotowania:
1. Do większej miski przekładam serek śmietankowy i dodaję ekstrakt waniliowy oraz cukier. Łączę składniki przy pomocy miksera. Zamiast śmietankowego serka możesz wybrać też twaróg- dodaj wtedy do niego 2-3 łyżeczki jogurtu, aby miał kremową konsystencję.
2. Gdy składniki połączą się już w misce na gładki, delikatnie płynny krem, dorzucam borówki. W sezonie sięgam również po świeże truskawki lub soczyste maliny.
3. Na pszennej tortilli rozsmarowuję przygotowany wcześniej serek z owocami i zawijam. Zaginam najpierw od góry, a następnie roluję dokładnie tak, jak robię to zawsze z klasycznymi krokietami. Końce zabezpieczam wykałaczką, żeby tortilla się nie zawijała.
4. Tak przygotowane krokiety smażę w głębokim oleju, aż się zarumienią. W miseczce mieszam cukier wraz z cynamonem i obtaczam jeszcze ciepłe krokiety. Dzięki temu powstaje pyszna, chrupiąca panierka.