Babcie z Zagórza gotowały tę zupę na okrągło. Tania i prosta w przygotowaniu, ale sycąca

Na Listę Produktów Tradycyjnych wpisana jest jako zagórzańska zupa z karpieli na mleku. Jednak obecnie niewiele osób wie, co to za danie, a przede wszystkim, co to za składnik "karpiele". Nie ma on nic wspólnego z karpiami.

Zagórzańska zupa z karpieli to regionalna potrawa małopolskaZagórzańska zupa z karpieli to regionalna potrawa małopolska
Źródło zdjęć: © Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi
Dorota Gepert

Polska kuchnia słynie z zup. Jednak trzeba przyznać, że powszechnie słabo znane są te regionalne. Dobrym przykładem jest zagórzańska zupa z karpieli na mleku. Nazywa się ją też gwarowo "korpielanką" lub "karpielanką". Była jedną z potraw postnych często gotowanych przez mieszkańców Zagórza (obszar obejmujący część Beskidu Wyspowego i północną stronę Gorców). Stolicą regionu zagórzańskiego jest miasto Mszana Dolna.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zupa sofojka - kapuściany hit na obiad

Jakie warzywo potrzebne jest do tej zupy?

Zupa z karpieli to proste danie, które przez lata kojarzono z postem, a także z biedą. Ze względu na ciężkie warunki klimatyczne i glebowe, brukiew, czyli karpiel (tak gwarowo nazywano to warzywo), obok rzepy i ziemniaków, była tutaj niegdyś najczęściej uprawianą rośliną okopową.

Zupa na jej bazie została wpisana na Listę Produktów Tradycyjnych. Na Zagórzu uprawiono ją w dwóch odmianach, białej i żółtej. Do zupy używano żółtej odmiany, która była słodsza i łagodniejsza w smaku. Przepisy na tę potrawę różniły się w zależności od tradycji rodzinnych i dostępności składników. Najprostsza wersja zupy była gotowana na wodzie. Podawano ją z ziemniakami oraz skwarkami.

Karpielanka na bogato

Gdy w gospodarstwie były nadwyżki mleka, wykorzystywano je do wzbogacenia smaku zupy z karpieli. Wtedy część wywaru z gotowania karpieli była odlewana, a same karpiele zalewano gorącym, pełnotłustym mlekiem. Z czasem wzbogacano recepturę zupy, pojawiły się w niej takie dodatki jak ziemniaki, marchewka, czosnek oraz przesmażona cebula. Doprawiano ją gałązkami lebiodki i bluszczyku kurdybanku, a także solą i pieprzem do smaku. Taką wersję zupy pamiętają najstarsi mieszkańcy zagórzańskich wsi. Do dziś wiele gospodyń z tego regionu przygotowują ją na święta.

Jak przyrządzić zupę z karpieli?

Brukiew (powinno być jej około pół kilograma) obieramy ze skórki, po czym kroimy w kostkę. To samo robimy z marchewką (3-4 sztuki). Zalewamy wodą lub bulionem warzywnym (pół litra) i gotujemy na małym ogniu, aż warzywa zmiękną. Następnie dolewamy mleko, najlepiej tłuste (pół litra), i gotujemy jeszcze kilka minut.

Na koniec karpielówkę wzbogacamy zasmażką. W tym celu na patelni roztapiamy masło (1-2 łyżki), po czym dodajemy taką samą ilość mąki. Podsmażamy 2-3 minuty (przez cały czas mieszając trzepaczką), dodajemy kilka łyżek gorącej zupy i mieszamy do uzyskania gładkiej masy, którą wlewamy do potrawy. Przed podaniem doprawiamy ją solą i pieprzem, a po rozlaniu na talerze posypujemy posiekaną natką pietruszki. Zupa karpielowa najlepiej smakuje ze świeżym pieczywem.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę