WAŻNE
TERAZ

Legia Warszawa potwierdza. Edward Iordanescu zwolniony

Wystarczy filiżanka dziennie zamiast kawy. Dodaje więcej energii i poprawia koncentrację

Kawa od lat rządzi naszymi porankami, ale na horyzoncie pojawił się nietypowy konkurent: bulion. Coraz więcej osób zamienia espresso na kubek gorącego rosołu — nie tylko dla smaku, ale przede wszystkim dla zdrowia. Dobrze przygotowany wywar potrafi rozgrzać, odżywić i dodać energii bez efektów ubocznych, jakie często towarzyszą kofeinie. Czy rosół stanie się nowym napojem mocy?

Dlaczego warto pić bulion zamiast porannej kawy? PodpowiadamyDlaczego warto pić bulion zamiast porannej kawy? Podpowiadamy
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Thirawat

Ciepły rosół o poranku zamiast espresso. Brzmi dziwnie? Może i tak, ale właśnie taki trend zdobywa coraz większą popularność. Okazuje się, że kubek domowego bulionu może skutecznie rozgrzać, dodać energii i nie wywoła drżenia rąk ani palpitacji serca. Rosół już dawno przestał być tylko niedzielnym obiadem. Teraz trafia do termosów, kubków termicznych i staje się częścią porannej rutyny osób, które chcą ograniczyć kofeinę i jej negatywne skutki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zupa sofojka - kapuściany hit na obiad

Rosół zamiast latte?

Dla wielu to może być kulinarny szok, ale nie chodzi tu o tani rosół z kostki, tylko o długo gotowany, aromatyczny bulion – najlepiej z warzywami, przyprawami i dobrej jakości mięsem lub kośćmi. Taki wywar to prawdziwa bomba odżywcza, ponieważ zawiera kolagen, minerały, aminokwasy, a przede wszystkim daje uczucie ciepła i sytości. Niektórzy twierdzą, że po wypiciu kubka bulionu czują się lepiej niż po kawie. Nie są nerwowi jak po kofeinie i nie czują późniejszego spadku energii. Za to są przyjemnie rozgrzani, skupieni i gotowi do działania.

Bulion jako zdrowsza alternatywa

Oczywiście, kawa ma swoje zalety, ale nie każdemu służy. Jeśli po kilku łykach kawy robi ci się gorąco, czujesz nerwowość i kołatanie serca, to może warto spróbować bulionu? To także dobra opcja dla osób na diecie, które unikają cukru i mleka, a nie chcą pić czarnej kawy na pusty żołądek. Bulion to nie tylko rozgrzewający napój, ale prawdziwa bomba odżywcza. Zawiera kolagen, aminokwasy (jak glicyna i prolina), minerały (np. wapń, potas, magnez) i wspiera regenerację organizmu, odporność, pracę jelit i stawów. Na dodatek syci, nie podrażnia żołądka i pięknie pachnie.

Moda na bulion

Moda na picie bulionu z rana przyszła do nas z Zachodu, gdzie tzw. bone broth (czyli bulion kostny) robi furorę wśród fanów zdrowego stylu życia. Jednak można pokusić się o stwierdzenie, że nasze babcie znały ten trend dużo wcześniej. W końcu kto nie słyszał, że "rosół stawia na nogi"? Teraz wraca on do łask, ale w nowym wydaniu. Coraz więcej osób gotuje go hurtowo, przechowuje w lodówce lub mrozi w porcjach. Rano, zamiast parzyć kawę, po prostu podgrzewają bulion.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
W PRL-u były przysmakiem. Dziś nikt by nie tknął, a to duża strata
W PRL-u były przysmakiem. Dziś nikt by nie tknął, a to duża strata
Nasze babcie piekły go zawsze w świąteczne dni. W tym roku przypomnę bliskim ten pyszny deser
Nasze babcie piekły go zawsze w świąteczne dni. W tym roku przypomnę bliskim ten pyszny deser
Dlatego panierka ciągle odpada z ryby. Winny jest banalny błąd
Dlatego panierka ciągle odpada z ryby. Winny jest banalny błąd
Szarlotka białostocka ma dużo jabłek, a nie namaka i nie rozpada się. Wszystko dzięki 1 składnikowi
Szarlotka białostocka ma dużo jabłek, a nie namaka i nie rozpada się. Wszystko dzięki 1 składnikowi
Imbir zawsze przechowuję w ten sposób. Jest jędrny, zachowuje właściwości i nie pleśnieje
Imbir zawsze przechowuję w ten sposób. Jest jędrny, zachowuje właściwości i nie pleśnieje
Żyje tylko w najczystszej wodzie. Ma delikatne mięso i jest pozbawiony ości, a nie doceniamy go
Żyje tylko w najczystszej wodzie. Ma delikatne mięso i jest pozbawiony ości, a nie doceniamy go
Biorę jajka, mąkę i kilka składników. Po 10 minutach mam cały talerz puszystych placków
Biorę jajka, mąkę i kilka składników. Po 10 minutach mam cały talerz puszystych placków
Przed laty wypiekano chlebki zaduszne i zanoszono na cmentarz. Zaskakujące, co tam z nimi robiono
Przed laty wypiekano chlebki zaduszne i zanoszono na cmentarz. Zaskakujące, co tam z nimi robiono
Tomasz Strzelczyk pokazał, jak przygotowywać parówki. Wtedy nie popękają i będą mięciutkie
Tomasz Strzelczyk pokazał, jak przygotowywać parówki. Wtedy nie popękają i będą mięciutkie
Tylko tyle można trzymać mięso w zamrażarce. Wiele osób wciąż o tym zapomina
Tylko tyle można trzymać mięso w zamrażarce. Wiele osób wciąż o tym zapomina
Nie dolewaj oleju do kiszonej kapusty. Często tak robiłam, ale babcia udowodniła, że to błąd
Nie dolewaj oleju do kiszonej kapusty. Często tak robiłam, ale babcia udowodniła, że to błąd
Jesienią i zimą piekę czeskie ciasto. To szybki przepis, który za każdym razem zachwyca moich gości
Jesienią i zimą piekę czeskie ciasto. To szybki przepis, który za każdym razem zachwyca moich gości