Wystarczy filiżanka dziennie zamiast kawy. Dodaje więcej energii i poprawia koncentrację

Kawa od lat rządzi naszymi porankami, ale na horyzoncie pojawił się nietypowy konkurent: bulion. Coraz więcej osób zamienia espresso na kubek gorącego rosołu — nie tylko dla smaku, ale przede wszystkim dla zdrowia. Dobrze przygotowany wywar potrafi rozgrzać, odżywić i dodać energii bez efektów ubocznych, jakie często towarzyszą kofeinie. Czy rosół stanie się nowym napojem mocy?

Dlaczego warto pić bulion zamiast porannej kawy? PodpowiadamyDlaczego warto pić bulion zamiast porannej kawy? Podpowiadamy
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Thirawat

Ciepły rosół o poranku zamiast espresso. Brzmi dziwnie? Może i tak, ale właśnie taki trend zdobywa coraz większą popularność. Okazuje się, że kubek domowego bulionu może skutecznie rozgrzać, dodać energii i nie wywoła drżenia rąk ani palpitacji serca. Rosół już dawno przestał być tylko niedzielnym obiadem. Teraz trafia do termosów, kubków termicznych i staje się częścią porannej rutyny osób, które chcą ograniczyć kofeinę i jej negatywne skutki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zupa sofojka - kapuściany hit na obiad

Rosół zamiast latte?

Dla wielu to może być kulinarny szok, ale nie chodzi tu o tani rosół z kostki, tylko o długo gotowany, aromatyczny bulion – najlepiej z warzywami, przyprawami i dobrej jakości mięsem lub kośćmi. Taki wywar to prawdziwa bomba odżywcza, ponieważ zawiera kolagen, minerały, aminokwasy, a przede wszystkim daje uczucie ciepła i sytości. Niektórzy twierdzą, że po wypiciu kubka bulionu czują się lepiej niż po kawie. Nie są nerwowi jak po kofeinie i nie czują późniejszego spadku energii. Za to są przyjemnie rozgrzani, skupieni i gotowi do działania.

Bulion jako zdrowsza alternatywa

Oczywiście, kawa ma swoje zalety, ale nie każdemu służy. Jeśli po kilku łykach kawy robi ci się gorąco, czujesz nerwowość i kołatanie serca, to może warto spróbować bulionu? To także dobra opcja dla osób na diecie, które unikają cukru i mleka, a nie chcą pić czarnej kawy na pusty żołądek. Bulion to nie tylko rozgrzewający napój, ale prawdziwa bomba odżywcza. Zawiera kolagen, aminokwasy (jak glicyna i prolina), minerały (np. wapń, potas, magnez) i wspiera regenerację organizmu, odporność, pracę jelit i stawów. Na dodatek syci, nie podrażnia żołądka i pięknie pachnie.

Moda na bulion

Moda na picie bulionu z rana przyszła do nas z Zachodu, gdzie tzw. bone broth (czyli bulion kostny) robi furorę wśród fanów zdrowego stylu życia. Jednak można pokusić się o stwierdzenie, że nasze babcie znały ten trend dużo wcześniej. W końcu kto nie słyszał, że "rosół stawia na nogi"? Teraz wraca on do łask, ale w nowym wydaniu. Coraz więcej osób gotuje go hurtowo, przechowuje w lodówce lub mrozi w porcjach. Rano, zamiast parzyć kawę, po prostu podgrzewają bulion.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Świąteczne gołąbki piekę tylko w takiej temperaturze. Kapusta jest mięciutka i delikatna, a farsz nie za suchy
Świąteczne gołąbki piekę tylko w takiej temperaturze. Kapusta jest mięciutka i delikatna, a farsz nie za suchy
Robię zamiast makowca. Gościom z wrażenia aż opada szczęka
Robię zamiast makowca. Gościom z wrażenia aż opada szczęka
Sekretny przepis Makłowicza. Jeden składnik zmienia smak grzybowej
Sekretny przepis Makłowicza. Jeden składnik zmienia smak grzybowej
Wiele osób popełnia te błędy. To przez to zakwas pleśnieje
Wiele osób popełnia te błędy. To przez to zakwas pleśnieje
Na Podkarpaciu dodają do grochu. Mało postne, ale wszyscy się zajadają
Na Podkarpaciu dodają do grochu. Mało postne, ale wszyscy się zajadają
Najlepsza surówka do smażonej ryby. Przyjemnie chrupie i podkreśla smak
Najlepsza surówka do smażonej ryby. Przyjemnie chrupie i podkreśla smak
Smaczna ryba prawie bez ości i intensywnego zapachu. Mówią o niej "morski kurczak"
Smaczna ryba prawie bez ości i intensywnego zapachu. Mówią o niej "morski kurczak"
Chrupiące paszteciki w cieście francuskim. Jeden błąd może sprawić, że nie wyrosną
Chrupiące paszteciki w cieście francuskim. Jeden błąd może sprawić, że nie wyrosną
W Neapolu się zajadają. Dawniej był obiad dla najbiedniejszych
W Neapolu się zajadają. Dawniej był obiad dla najbiedniejszych
Bez tego dania nie siada do stołu. Zdradził nam rodzinny przepis i przestrzega przed jednym
Bez tego dania nie siada do stołu. Zdradził nam rodzinny przepis i przestrzega przed jednym
Wigilijny wypiek z Lubelszczyzny. W farszu z Perkowic jest kapusta, grzyby i jeszcze 1 składnik
Wigilijny wypiek z Lubelszczyzny. W farszu z Perkowic jest kapusta, grzyby i jeszcze 1 składnik
Ta sałatka podbija TikToka. Konkurencja dla jarzynowej
Ta sałatka podbija TikToka. Konkurencja dla jarzynowej
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟