Czerstwe pieczywo lepsze od świeżego? Wyjaśnijmy to raz na zawsze

Kto z nas nie uwielbia chrupiącej skórki i miękkiego środka świeżego chleba? Pachnący, jeszcze ciepły bochenek to jedna z największych kuchennych pokus. Ale co, jeśli powiem ci, że świeże pieczywo wcale nie jest najlepszym wyborem dla twojego brzucha?

Pieczywo czerstwe jest zdrowsze od świeżego? WyjaśniamyPieczywo czerstwe jest zdrowsze od świeżego? Wyjaśniamy
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Zbyszek Nowak
Paulina Hermann

Zaskoczony? Spokojnie! Zaraz wszystko wyjaśnię, a na koniec podrzucę kilka trików, jak sprytnie wykorzystać czerstwe pieczywo w kuchni. Bo to, co twardnieje, wcale nie musi iść na straty. Wręcz przeciwnie! Serio, możesz to wykorzystać na różne sposoby. Nie dość, że zdrowo, to jeszcze wpiszesz się w filozofię zero waste.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zupa sofojka - kapuściany hit na obiad

Czerstwe pieczywo nie jest zepsute

Pamiętaj, że między czerstwym a spleśniałym chlebem nie stawiamy znaku równości. Jeśli widzisz zielonkawe plamki, biały nalot lub wyraźny zapach pleśni, nie kombinuj, tylko wyrzuć bez wyrzutów sumienia. Takiego chleba nie odświeżysz i nie przekształcisz w cud kulinarny. To już po prostu bio-odpad i nadaje się jedynie do kosza.

Inaczej jest w przypadku czerstwości. To naturalny proces, który zaczyna się już kilkanaście godzin po upieczeniu. Chleb traci wilgoć, miękkość i zapach, staje się twardszy. Właśnie wtedy nabiera cech, które... zaskakująco dobrze wpływają na nasze trawienie. Co ważne, to właśnie czerstwe pieczywo jest zalecane przy lekkostrawnych dietach.

Dlaczego czerstwe pieczywo jest lepsze dla brzucha?

Świeże pieczywo, mimo że pyszne, może działać na układ pokarmowy jak cegła. Ciężkostrawne, wilgotne, sprzyjające fermentacji w jelitach. Znasz to uczucie przepełnienia, bulgotania albo wzdęcia po zjedzeniu jeszcze ciepłej bułki? Bingo.

Jeśli masz problemy z trzustką lub jelitami, to tym bardziej powinieneś sięgać po czerstwe pieczywo. Dlaczego? Taki chleb ma zupełnie inne właściwości. Gdy bochenek odpocznie dwa, trzy dni, jego struktura się zmienia. Skrobia ulega tzw. retrogradacji (pieczywo robi się wtedy mniej "kleiste" i łatwiejsze do strawienia). Mniej fermentacji w jelitach, to mniej rewolucji żołądkowych.

Jak wykorzystać czerstwe pieczywo?

Masz w kuchni twardy chleb i zastanawiasz się, czy poza śmietnikiem ma jeszcze jakiś sens? Oczywiście, że tak! Oto kilka pomysłów:

  • zrób chrupiące grzanki - pokrój w kostkę, zalej odrobiną oliwy, dosyp przyprawy i zapiecz,
  • stwórz zapiekankę z serem i warzywami - na kromkach poukładaj ulubione dodatki, zakryj to serem i wstaw do piekarnika,
  • zrób domową bułkę tartą - zetrzyj na tarce (to będzie dość czasochłonne) lub zmiel w blenderze,
  • po prostu odśwież czerstwe pieczywo - skrop kromkę wodą, wstaw do nagrzanego piekarnika na 3-5 minut. Efekt? Chleb miękki i pachnący, jakby dopiero co opuścił piekarnię.

Świeże pieczywo smakuje świetnie, ale jeśli zależy ci na lepszym trawieniu i lekkości, postaw czasem na czerstwe pieczywo. To nie resztki, to świadomy wybór. Organizm ci podziękuje, a ty wykorzystasz chleb do ostatniego okruszka.


Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Dodaję do sałatki z buraków. Z kotletem smakuje 1000 razy lepiej niż ćwikła
Dodaję do sałatki z buraków. Z kotletem smakuje 1000 razy lepiej niż ćwikła
Robię na lunch do pracy. Po południu nie myślę tylko o obiedzie na szybko
Robię na lunch do pracy. Po południu nie myślę tylko o obiedzie na szybko
Dodatki, które walczą z infekcją. Piklami w tej marynacie zajadamy się całą zimę
Dodatki, które walczą z infekcją. Piklami w tej marynacie zajadamy się całą zimę
Przepis na te pyszne bułeczki przywiozłem ze Szwecji. Cynamonki mogą już dla mnie nie istnieć
Przepis na te pyszne bułeczki przywiozłem ze Szwecji. Cynamonki mogą już dla mnie nie istnieć
Najłatwiejszy przepis na jabłka do słoika. Pamiętaj tylko o jednym
Najłatwiejszy przepis na jabłka do słoika. Pamiętaj tylko o jednym
Wygląda dziwnie, ale wprawieni grzybiarze wiedzą, że jest pyszny. W tym wydaniu smakuje jak poezja
Wygląda dziwnie, ale wprawieni grzybiarze wiedzą, że jest pyszny. W tym wydaniu smakuje jak poezja
Zrobiliśmy w panierce na obiad. Wyszły tak pyszne, że zjadłam razem z ogonkami
Zrobiliśmy w panierce na obiad. Wyszły tak pyszne, że zjadłam razem z ogonkami
Sok z cytryny dodaje się do sałatek nie tylko dla smaku. Oto dlaczego warto to robić
Sok z cytryny dodaje się do sałatek nie tylko dla smaku. Oto dlaczego warto to robić
Nikt nie uwierzy, że parówki mogą tak smakować. Zanurzam w cieście i układam na patelni
Nikt nie uwierzy, że parówki mogą tak smakować. Zanurzam w cieście i układam na patelni
Najlepsze ciasto na świecie. Polski wypiek okazał się bezkonkurencyjny
Najlepsze ciasto na świecie. Polski wypiek okazał się bezkonkurencyjny
Mdłe i rozgotowane mięso zamienia się w obiadowy hit. Wyciągam z rosołu i robię soczyste kotleciki
Mdłe i rozgotowane mięso zamienia się w obiadowy hit. Wyciągam z rosołu i robię soczyste kotleciki
Hiszpanie nie marnują ani okruszka. Czerstwy chleb zamienia się w śniadanie jak z restauracji
Hiszpanie nie marnują ani okruszka. Czerstwy chleb zamienia się w śniadanie jak z restauracji