Pomidory mieszam z chlebem. W mig mam treściwą zupę

Zupa z pomidorami to nie tylko poniedziałkowa reinkarnacja rosołu. Ten hiszpański przepis rozkocha w sobie miłośników lekkich, ale sycących obiadów.

Ta zupa to prosty przepis na obiadTa zupa to prosty przepis na obiad
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Chociaż to gazpacho cieszy się większą popularnością wśród zup na zimno, to salmorejo zdecydowanie zasługuje na uwagę. To gęsta, sycąca potrawa przygotowywana z pomidorów chleba, oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia i czosnku. Te kilka składników wystarczy, by oczarować smakiem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kakaowa krówka - warstwowe ciasto na specjalne okazje

Hiszpańska zupa salmorejo

Salmorejo to chłodnik, który swoje korzenie ma w Andaluzji. Była to skromna, wiejska potrawa, która często gościła na stołach rolników. Jada się go najczęściej w upalne dni, bo świetnie zaspokaja pragnienie i ochładza, a jednocześnie potrafi nasycić. W przeciwieństwie do gazpacho nie ma w nim jak ogórki i papryka. Jest za to chleb, który zapewnia gęstą konsystencję. Jest także źródłem błonnika, dzięki czemu daje uczucie sytości, bez dodatkowego ciężaru w żołądku.

Zupę można podać z pestkami dyni
Zupę można podać z pestkami dyni © Pixabay

Podstawą są oczywiście pomidory. Najlepiej te dojrzałe w słońcu, koniecznie soczyste i pełne smaku. Do tego białe pieczywo bez skórki, namoczone w wodzie, dobrej jakości oliwa i odrobina czosnku dla podkręcenia smaku. Czasem dodatkowo doprawia się całość octem winnym, by dodać nieco kwaśnego smaku. Można dodać także cukier, który wydobywa głębię z pomidorów.

Składniki:

  • 1 kg dojrzałych pomidorów,
  • 200 g czerstwego białego pieczywa,
  • 100-150 ml oliwy z oliwek,
  • 1-2 ząbki czosnku,
  • 1-2 łyżki octu winnego,
  • sól i pieprz do smaku,
  • szczypta cukru.


Sposób przygotowania:

  1. Umyj pomidory, usuń szypułki i pokrój na mniejsze kawałki.
  2. Pokrój pieczywo na mniejsze kawałki i namocz w niewielkiej ilości wody lub w soku z pokrojonych pomidorów przez około 10-15 minut, aż zmięknie.
  3. W blenderze umieść pokrojone pomidory, namoczone pieczywo (nie odciskaj go), czosnek i sól. Zmiksuj na gładką masę.
  4. Cały czas miksując, powoli wlewaj oliwę z oliwek cienkim strumieniem, aż uzyskasz gładką i kremową konsystencję.
  5. Miksuj jeszcze przez kilka minut, aby dobrze napowietrzyć zupę.
  6. Dodaj do smaku ocet, cukier, sól oraz pieprz. Jeśli konsystencja jest zbyt gęsta, możesz dodać odrobinę zimnej wody i ponownie zmiksować.
  7. Przelej salmorejo do miski lub dzbanka, przykryj i wstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny, aby dobrze się schłodziło.

Gotową zupę podać możesz z jajkiem na twardo i szynką serrano, skraplając całość oliwą z oliwek. Możesz dorzucić też dodatkowo grzanki lub pestki dyni. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟