Pomidory mieszam z chlebem. W mig mam treściwą zupę

Zupa z pomidorami to nie tylko poniedziałkowa reinkarnacja rosołu. Ten hiszpański przepis rozkocha w sobie miłośników lekkich, ale sycących obiadów.

Ta zupa to prosty przepis na obiadTa zupa to prosty przepis na obiad
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska
SKOMENTUJ

Chociaż to gazpacho cieszy się większą popularnością wśród zup na zimno, to salmorejo zdecydowanie zasługuje na uwagę. To gęsta, sycąca potrawa przygotowywana z pomidorów chleba, oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia i czosnku. Te kilka składników wystarczy, by oczarować smakiem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kremowa i energetyzująca owsianka kawowa z mleczną pianką

Hiszpańska zupa salmorejo

Salmorejo to chłodnik, który swoje korzenie ma w Andaluzji. Była to skromna, wiejska potrawa, która często gościła na stołach rolników. Jada się go najczęściej w upalne dni, bo świetnie zaspokaja pragnienie i ochładza, a jednocześnie potrafi nasycić. W przeciwieństwie do gazpacho nie ma w nim jak ogórki i papryka. Jest za to chleb, który zapewnia gęstą konsystencję. Jest także źródłem błonnika, dzięki czemu daje uczucie sytości, bez dodatkowego ciężaru w żołądku.

Zupę można podać z pestkami dyni
Zupę można podać z pestkami dyni © Pixabay

Podstawą są oczywiście pomidory. Najlepiej te dojrzałe w słońcu, koniecznie soczyste i pełne smaku. Do tego białe pieczywo bez skórki, namoczone w wodzie, dobrej jakości oliwa i odrobina czosnku dla podkręcenia smaku. Czasem dodatkowo doprawia się całość octem winnym, by dodać nieco kwaśnego smaku. Można dodać także cukier, który wydobywa głębię z pomidorów.

Składniki:

  • 1 kg dojrzałych pomidorów,
  • 200 g czerstwego białego pieczywa,
  • 100-150 ml oliwy z oliwek,
  • 1-2 ząbki czosnku,
  • 1-2 łyżki octu winnego,
  • sól i pieprz do smaku,
  • szczypta cukru.


Sposób przygotowania:

  1. Umyj pomidory, usuń szypułki i pokrój na mniejsze kawałki.
  2. Pokrój pieczywo na mniejsze kawałki i namocz w niewielkiej ilości wody lub w soku z pokrojonych pomidorów przez około 10-15 minut, aż zmięknie.
  3. W blenderze umieść pokrojone pomidory, namoczone pieczywo (nie odciskaj go), czosnek i sól. Zmiksuj na gładką masę.
  4. Cały czas miksując, powoli wlewaj oliwę z oliwek cienkim strumieniem, aż uzyskasz gładką i kremową konsystencję.
  5. Miksuj jeszcze przez kilka minut, aby dobrze napowietrzyć zupę.
  6. Dodaj do smaku ocet, cukier, sól oraz pieprz. Jeśli konsystencja jest zbyt gęsta, możesz dodać odrobinę zimnej wody i ponownie zmiksować.
  7. Przelej salmorejo do miski lub dzbanka, przykryj i wstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny, aby dobrze się schłodziło.

Gotową zupę podać możesz z jajkiem na twardo i szynką serrano, skraplając całość oliwą z oliwek. Możesz dorzucić też dodatkowo grzanki lub pestki dyni. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Ostatnio zrobiłam te pyszne kotleciki. Wyszły tak dobre, że dzieciaki zjadły po cztery sztuki
Ostatnio zrobiłam te pyszne kotleciki. Wyszły tak dobre, że dzieciaki zjadły po cztery sztuki
Dodaję do gofrów. Te z budki nad morzem mogą się schować przy mojej wersji
Dodaję do gofrów. Te z budki nad morzem mogą się schować przy mojej wersji
Kuzynka dodała do mielonych. Pierwszy raz jadłam tak soczyste, delikatne i pełne smaku kotlety
Kuzynka dodała do mielonych. Pierwszy raz jadłam tak soczyste, delikatne i pełne smaku kotlety
Makaron z dodatkami zalewam pysznym sosem. W kilka chwil mam obiad dla całej rodziny
Makaron z dodatkami zalewam pysznym sosem. W kilka chwil mam obiad dla całej rodziny
Kremowy i delikatny serniczek. To deser, który zachwyci wszystkich gości w Boże Ciało
Kremowy i delikatny serniczek. To deser, który zachwyci wszystkich gości w Boże Ciało
Taki kurczak to super opcja na szybki obiad. Naje się cała rodzina, a pracy niewiele
Taki kurczak to super opcja na szybki obiad. Naje się cała rodzina, a pracy niewiele
Najlepszy przepis na rogaliki z marmoladą. Wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Najlepszy przepis na rogaliki z marmoladą. Wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Młoda kapusta Ewy Wachowicz nie ma sobie równych. Wszystko dzięki dwóm składnikom
Młoda kapusta Ewy Wachowicz nie ma sobie równych. Wszystko dzięki dwóm składnikom
Zauważyłeś to na patelni teflonowej? Lepiej szybko się jej pozbądź
Zauważyłeś to na patelni teflonowej? Lepiej szybko się jej pozbądź
Gdzie wyrzucić opakowanie po jajkach? Bardzo łatwo o błąd
Gdzie wyrzucić opakowanie po jajkach? Bardzo łatwo o błąd
To ciasto pogoni ochotę na słodkie niczym Gargamel smerfy. Wszyscy będą chcieli dokładkę
To ciasto pogoni ochotę na słodkie niczym Gargamel smerfy. Wszyscy będą chcieli dokładkę
Filet z kurczaka piekę tylko w takiej temperaturze. Jest delikatny, miękki i nigdy suchy
Filet z kurczaka piekę tylko w takiej temperaturze. Jest delikatny, miękki i nigdy suchy