Pomidory mieszam z chlebem. W mig mam treściwą zupę
Zupa z pomidorami to nie tylko poniedziałkowa reinkarnacja rosołu. Ten hiszpański przepis rozkocha w sobie miłośników lekkich, ale sycących obiadów.
Chociaż to gazpacho cieszy się większą popularnością wśród zup na zimno, to salmorejo zdecydowanie zasługuje na uwagę. To gęsta, sycąca potrawa przygotowywana z pomidorów chleba, oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia i czosnku. Te kilka składników wystarczy, by oczarować smakiem.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kremowa i energetyzująca owsianka kawowa z mleczną pianką
Hiszpańska zupa salmorejo
Salmorejo to chłodnik, który swoje korzenie ma w Andaluzji. Była to skromna, wiejska potrawa, która często gościła na stołach rolników. Jada się go najczęściej w upalne dni, bo świetnie zaspokaja pragnienie i ochładza, a jednocześnie potrafi nasycić. W przeciwieństwie do gazpacho nie ma w nim jak ogórki i papryka. Jest za to chleb, który zapewnia gęstą konsystencję. Jest także źródłem błonnika, dzięki czemu daje uczucie sytości, bez dodatkowego ciężaru w żołądku.
Podstawą są oczywiście pomidory. Najlepiej te dojrzałe w słońcu, koniecznie soczyste i pełne smaku. Do tego białe pieczywo bez skórki, namoczone w wodzie, dobrej jakości oliwa i odrobina czosnku dla podkręcenia smaku. Czasem dodatkowo doprawia się całość octem winnym, by dodać nieco kwaśnego smaku. Można dodać także cukier, który wydobywa głębię z pomidorów.
Składniki:
- 1 kg dojrzałych pomidorów,
- 200 g czerstwego białego pieczywa,
- 100-150 ml oliwy z oliwek,
- 1-2 ząbki czosnku,
- 1-2 łyżki octu winnego,
- sól i pieprz do smaku,
- szczypta cukru.
Sposób przygotowania:
- Umyj pomidory, usuń szypułki i pokrój na mniejsze kawałki.
- Pokrój pieczywo na mniejsze kawałki i namocz w niewielkiej ilości wody lub w soku z pokrojonych pomidorów przez około 10-15 minut, aż zmięknie.
- W blenderze umieść pokrojone pomidory, namoczone pieczywo (nie odciskaj go), czosnek i sól. Zmiksuj na gładką masę.
- Cały czas miksując, powoli wlewaj oliwę z oliwek cienkim strumieniem, aż uzyskasz gładką i kremową konsystencję.
- Miksuj jeszcze przez kilka minut, aby dobrze napowietrzyć zupę.
- Dodaj do smaku ocet, cukier, sól oraz pieprz. Jeśli konsystencja jest zbyt gęsta, możesz dodać odrobinę zimnej wody i ponownie zmiksować.
- Przelej salmorejo do miski lub dzbanka, przykryj i wstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny, aby dobrze się schłodziło.
Gotową zupę podać możesz z jajkiem na twardo i szynką serrano, skraplając całość oliwą z oliwek. Możesz dorzucić też dodatkowo grzanki lub pestki dyni. Smacznego!