Pomidory mieszam z chlebem. W mig mam treściwą zupę

Zupa z pomidorami to nie tylko poniedziałkowa reinkarnacja rosołu. Ten hiszpański przepis rozkocha w sobie miłośników lekkich, ale sycących obiadów.

Ta zupa to prosty przepis na obiadTa zupa to prosty przepis na obiad
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Chociaż to gazpacho cieszy się większą popularnością wśród zup na zimno, to salmorejo zdecydowanie zasługuje na uwagę. To gęsta, sycąca potrawa przygotowywana z pomidorów chleba, oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia i czosnku. Te kilka składników wystarczy, by oczarować smakiem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kakaowa krówka - warstwowe ciasto na specjalne okazje

Hiszpańska zupa salmorejo

Salmorejo to chłodnik, który swoje korzenie ma w Andaluzji. Była to skromna, wiejska potrawa, która często gościła na stołach rolników. Jada się go najczęściej w upalne dni, bo świetnie zaspokaja pragnienie i ochładza, a jednocześnie potrafi nasycić. W przeciwieństwie do gazpacho nie ma w nim jak ogórki i papryka. Jest za to chleb, który zapewnia gęstą konsystencję. Jest także źródłem błonnika, dzięki czemu daje uczucie sytości, bez dodatkowego ciężaru w żołądku.

Zupę można podać z pestkami dyni
Zupę można podać z pestkami dyni © Pixabay

Podstawą są oczywiście pomidory. Najlepiej te dojrzałe w słońcu, koniecznie soczyste i pełne smaku. Do tego białe pieczywo bez skórki, namoczone w wodzie, dobrej jakości oliwa i odrobina czosnku dla podkręcenia smaku. Czasem dodatkowo doprawia się całość octem winnym, by dodać nieco kwaśnego smaku. Można dodać także cukier, który wydobywa głębię z pomidorów.

Składniki:

  • 1 kg dojrzałych pomidorów,
  • 200 g czerstwego białego pieczywa,
  • 100-150 ml oliwy z oliwek,
  • 1-2 ząbki czosnku,
  • 1-2 łyżki octu winnego,
  • sól i pieprz do smaku,
  • szczypta cukru.


Sposób przygotowania:

  1. Umyj pomidory, usuń szypułki i pokrój na mniejsze kawałki.
  2. Pokrój pieczywo na mniejsze kawałki i namocz w niewielkiej ilości wody lub w soku z pokrojonych pomidorów przez około 10-15 minut, aż zmięknie.
  3. W blenderze umieść pokrojone pomidory, namoczone pieczywo (nie odciskaj go), czosnek i sól. Zmiksuj na gładką masę.
  4. Cały czas miksując, powoli wlewaj oliwę z oliwek cienkim strumieniem, aż uzyskasz gładką i kremową konsystencję.
  5. Miksuj jeszcze przez kilka minut, aby dobrze napowietrzyć zupę.
  6. Dodaj do smaku ocet, cukier, sól oraz pieprz. Jeśli konsystencja jest zbyt gęsta, możesz dodać odrobinę zimnej wody i ponownie zmiksować.
  7. Przelej salmorejo do miski lub dzbanka, przykryj i wstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny, aby dobrze się schłodziło.

Gotową zupę podać możesz z jajkiem na twardo i szynką serrano, skraplając całość oliwą z oliwek. Możesz dorzucić też dodatkowo grzanki lub pestki dyni. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy