Zrobisz z niej domowy fast food lub makaron. Tak miękka, że rozpływa się w ustach

Jeśli szukasz alternatywy dla kanapek, pomysłu na imprezową przekąskę lub przepisu na makaron na rodzinny obiad, jesteś w odpowiednim miejscu. Szarpana wieprzowina, znana także jako pulled pork, świetnie sobie poradzi we wszystkich tych sytuacjach. Amerykanie podgrzewają mięso w wędzarce przez wiele godzin, aby otrzymać pożądaną miękkość włókien. Jest to możliwe również w piekarniku, ale musisz uzbroić się w cierpliwość.

Od razu przygotuj większą porcję mięsaOd razu przygotuj większą porcję mięsa
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Zanim przystąpisz do pieczenia wieprzowiny, warto ją wcześniej namoczyć w solance, która podkręci różowy kolor mięsa. Wymieszaj wodę z solą w proporcji 30 g (dwie duże łyżki) na litr wody, zalej nią porcję mięsa i wstaw do lodówki na 12 godzin.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Klasyczna karkówka z grilla. Zanim wrzucisz na ruszt, marynuj w tej mieszance

Jakie mięso wybrać na pulled pork?

Do przygotowania szarpanej wieprzowiny najlepiej sprawdzi się łopatka, która zawiera więcej tłuszczu niż szynka, dzięki czemu mięso wychodzi o wiele bardziej delikatne i soczyste. W wyniku długiego pieczenia w niższej temperaturze tkanka łączna rozkłada się na żelatynę, dzięki której włókna miękną i łatwo rozpadają się po wbiciu widelca.

Klasyczna kanapka z szarpaną wieprzowiną

Popularną amerykańską kanapkę możesz przygotować w bułce lub z dużymi pajdami chleba pszenno-żytniego. Pieczywo posmaruj z dwóch stron sosem barbeque, a w środek włóż solidną porcję mięsa. Do kanapki świetnie pasują ogórki kiszone, sałatka z kiszoną kapustą lub colesław z czerwoną kapustą.

Zamiast klasycznych kromek możesz sięgnąć po chlebki typu naan, tortillę lub pitę. Środek wypełnij sosem, szarpaną wieprzowiną i chrupiącymi warzywami. Oprócz sosu barbeque świetnie sprawdzą się także majonezowe sosy z ostrymi dodatkami, takie jak chipotle mayo lub sriracha mayo. Jeśli wolisz bardziej subtelne dodatki, przygotuj lżejszy dressing na bazie jogurtu i świeżych ziół.

Makaron z wieprzowiną w azjatyckim stylu

Innym pomysłem na delikatne mięso z łopatki jest przygotowanie z nim domowego makaronu. Poszarpane mięso połącz z sosem teriyaki i dodaj podsmażone warzywa, na przykład: cebulę, cukinię i czerwoną paprykę. Sos wymieszaj z makaronem, posyp nasionami sezamu i szczypiorkiem z cebulki dymki.

Jak upiec łopatkę na pulled pork?

Pierwszym etapem jest moczenie mięsa w solance. Następnie należy zamarynować łopatkę i wstawić do piekarnika.

Składniki:

  • 2 kg łopatki wieprzowej,
  • 90 g soli,
  • 3 litry wody,
  • 2 łyżki oliwy,
  • przyprawy: 1 łyżeczka brązowego cukru, 2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki, 2 łyżeczki suszonego oregano, 1 łyżeczka mielonego kuminu, pół łyżeczki mielonej ostrej papryki.

Wykonanie:

  1. Wymieszaj zimną wodę z solą, zanurz w niej mięso i wstaw do lodówki na 12 godzin.
  2. Wyjmij, przepłucz i osusz na ręczniku papierowym.
  3. W dużej misce wymieszaj oliwę z cukrem i przyprawami. Dokładnie natrzyj mięso marynatą. Przykryj pokrywką i wstaw do lodówki na minimum 2 godziny.
  4. Następnie przełóż zamarynowaną łopatkę do naczynia żaroodpornego z pokrywką. Poczekaj aż mięso ogrzeje się do temperatury pokojowej, po czym wstaw pod przykryciem do piekarnika rozgrzanego do 100 stopni Celsjusza na 8-12 godzin.
  5. Na ostatnie 15 minut pieczenia, kiedy mięso już jest całkowicie miękkie, zdejmij pokrywkę i zwiększ temperaturę piekarnika do 200 stopni Celsjusza.
  6. Wyjmij mięso z piekarnika i oddzielaj włókna przy pomocy widelca.
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Jajka sadzone smażę tylko w ten sposób. Nawet babcia chwali, że dobre
Jajka sadzone smażę tylko w ten sposób. Nawet babcia chwali, że dobre
Tak wyglądają fioletowe klejnoty lasu. Są jadalne i często rosną przy cmentarzach
Tak wyglądają fioletowe klejnoty lasu. Są jadalne i często rosną przy cmentarzach
Dosypuję do startych ziemniaków. Placki wychodzą chrupiące i bardziej luksusowe
Dosypuję do startych ziemniaków. Placki wychodzą chrupiące i bardziej luksusowe
Z farszu na pierogi robię pyszne kotleciki. Nie mają mięsa, a znikają ze stołu w kilka chwil
Z farszu na pierogi robię pyszne kotleciki. Nie mają mięsa, a znikają ze stołu w kilka chwil
Chinka kupiła polskie gołąbki. Gdy spróbowała, wydała z siebie zabawne dźwięki
Chinka kupiła polskie gołąbki. Gdy spróbowała, wydała z siebie zabawne dźwięki
"Leniwa szarlotka" to hit tej jesieni. Smakuje jak u babci, ale zrobisz ją w kilka chwil
"Leniwa szarlotka" to hit tej jesieni. Smakuje jak u babci, ale zrobisz ją w kilka chwil
To najprostsze ciasto cynamonowe. Mieszasz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
To najprostsze ciasto cynamonowe. Mieszasz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
Zostały ci tłuczone ziemniaki po obiedzie? Zrób z nich pączki
Zostały ci tłuczone ziemniaki po obiedzie? Zrób z nich pączki