Popularną surówkę robię trochę inaczej. Pasuje do każdego drugiego dania

Ile razy można podawać do obiadu tę samą surówkę? Nawet jeśli jest smaczna i dobrze komponuje się z wieloma różnymi potrawami, po prostu może się znudzić. Nie miałam pomysłu, czym zastąpić popularnego colesława, dopóki nie spróbowałam innego wydania tej surówki w restauracji. Postanowiłam zrekonstruować przepis w domu i wyszedł znakomicie.

Colesław z czerwonej kapusty jest miłą odmianą dla mojej rodzinyColesław z czerwonej kapusty jest miłą odmianą dla mojej rodziny
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Colesław z czerwonej kapusty smakuje bardzo podobnie do oryginału, więc z powodzeniem możesz go podać zarówno do burgerów, jak i tradycyjnych kotletów. Do mojego przepisu dodałam jeszcze jeden składnik, który nadaje surówce delikatnie orientalnego zabarwienia. Podobnie jak w przypadku klasycznego colesława, również w tej wersji, warto przygotować dodatek na kilka godzin przed podaniem, aby składniki mogły się przegryźć.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przystawka na miarę eleganckiej restauracji. Potrzebujesz do niej swojskiego buraka

Czerwona czy biała kapusta – która jest lepsza?

Obydwie odmiany kapusty są zdrowe i bogate w witaminę C, przy czym czerwona kapusta zawiera jej więcej niż biała kuzynka. Jest też bogatsza w witaminę A i witaminy z grupy B. Dodatkowo ma działanie przeciwzapalne i antynowotworowe. To zasługa przeciwutleniaczy, które są odpowiedzialne za jej czerwony kolor.

Z kolei biała kapusta ma więcej witaminy K i kwasu foliowego, który również jest zalecany w profilaktyce przeciwnowotworowej. Jeśli nie chcesz wybierać, możesz wymieszać w surówce obydwa rodzaje kapusty.

Przepis na surówkę Colesław z czerwonej kapusty

W moim przepisie na colesława sos jest zrobiony z dodatkiem masła orzechowego. Możesz pominąć ten składnik i standardowo wymieszać majonez ze śmietaną lub jogurtem naturalnym.

Składniki:

  • pół główki czerwonej kapusty,
  • 1 marchewka,
  • 1 cebula,
  • 3 łyżki majonezu,
  • 1 łyżka masła orzechowego,
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego,
  • sok z połówki cytryny,
  • sól, pieprz według uznania.

Wykonanie:

  1. Kapustę poszatkuj nożem na drobne paski. Przełóż do miski, dodaj łyżeczkę soli i ugnieć ręką.
  2. Dodaj marchewkę startą na tarce o grubych oczkach i drobno posiekaną cebulę. Warzywa skrop sokiem z połówki cytryny.
  3. W osobnym naczyniu przygotuj sos. Wymieszaj majonez z masłem orzechowym i jogurtem. Dodaj do surówki.
  4. Dopraw szczyptą soli i pieprzu. Ponownie wymieszaj i wstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny.

Postaw na masło orzechowe z dobrym składem

Spróbuj samodzielnie przygotować masło orzechowe. To znakomita alternatywa dla produktów ze sklepu, które nie zawsze wykazują dobry skład. Przepis jest bardzo prosty. Wystarczy użyć dwóch szklanek orzechów laskowych i odrobiny oleju roślinnego.

Orzechy rozłóż na papierze do pieczenia i upraż w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza. Podpiekaj je przez około 10 minut mieszając kilka razy, aby uniknąć przypalenia. Przestudzone orzechy przełóż do blendera o dużej mocy i zmiel na miazgę. Stopniowo dolewaj olej roślinny, na przykład słonecznikowy, aż masa osiągnie pożądaną konsystencję.

Wybrane dla Ciebie
Takie bułeczki piekła moja babcia. Pizza może się przy nich schować
Takie bułeczki piekła moja babcia. Pizza może się przy nich schować
W Pradze spróbowałam tradycyjnych knedli. Zwykłe odeszły w zapomnienie
W Pradze spróbowałam tradycyjnych knedli. Zwykłe odeszły w zapomnienie
Jesienią często robię zamiast samych ziemniaków. Ma więcej wartości i jest pyszna
Jesienią często robię zamiast samych ziemniaków. Ma więcej wartości i jest pyszna
Naleśniki farmerskie to obiadowy hit. Teść nie mógł się nachwalić tego farszu
Naleśniki farmerskie to obiadowy hit. Teść nie mógł się nachwalić tego farszu
Zapomniana zupa naszych babć, która syci i rozgrzewa. Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepszą
Zapomniana zupa naszych babć, która syci i rozgrzewa. Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepszą
Do ulubionej zupy dodaję 2 składniki. Dzięki temu jest jeszcze smaczniejsza
Do ulubionej zupy dodaję 2 składniki. Dzięki temu jest jeszcze smaczniejsza
Dzieciaki uwielbiają taką herbatkę. W domu robię zdrowszą, a cieszy tak samo
Dzieciaki uwielbiają taką herbatkę. W domu robię zdrowszą, a cieszy tak samo
Zawsze się udaje. Przepyszne ciacho do kawy
Zawsze się udaje. Przepyszne ciacho do kawy
Najlepsza sałatka dla sercowców. Ugotuj w tym płynie, a warzywo nie wyjdzie gorzkie
Najlepsza sałatka dla sercowców. Ugotuj w tym płynie, a warzywo nie wyjdzie gorzkie
Ciocia dodaje 1 łyżeczkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą 100 razy bardziej chrupiące i pulchne
Ciocia dodaje 1 łyżeczkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą 100 razy bardziej chrupiące i pulchne
Dla Niemców to rarytas od lat. Polacy chcieliby wyrzucić ten smak z pamięci
Dla Niemców to rarytas od lat. Polacy chcieliby wyrzucić ten smak z pamięci
Ta surówka najlepiej pasuje do gęsiny. Przepis podpatrzyłem w restauracji
Ta surówka najlepiej pasuje do gęsiny. Przepis podpatrzyłem w restauracji