Popularną surówkę robię trochę inaczej. Pasuje do każdego drugiego dania
Ile razy można podawać do obiadu tę samą surówkę? Nawet jeśli jest smaczna i dobrze komponuje się z wieloma różnymi potrawami, po prostu może się znudzić. Nie miałam pomysłu, czym zastąpić popularnego colesława, dopóki nie spróbowałam innego wydania tej surówki w restauracji. Spróbowałam zrekonstruować przepis w domu i wyszedł znakomicie.
26.11.2024 18:38
Colesław z czerwonej kapusty smakuje bardzo podobnie do oryginału, więc z powodzeniem możesz go podać zarówno do burgerów, jak i tradycyjnych kotletów. Do mojego przepisu dodałam jeszcze jeden składnik, który nadaje surówce delikatnie orientalnego zabarwienia. Podobnie jak w przypadku klasycznego colesława, również w tej wersji, warto przygotować dodatek na kilka godzin przed podaniem, aby składniki mogły się przegryźć.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Czerwona czy biała kapusta – która jest lepsza?
Obydwie odmiany kapusty są zdrowe i bogate w witaminę C, przy czym czerwona kapusta zawiera jej więcej niż biała kuzynka. Jest też bogatsza w witaminę A i witaminy z grupy B. Dodatkowo ma działanie przeciwzapalne i antynowotworowe. To zasługa przeciwutleniaczy, które są odpowiedzialne za jej czerwony kolor.
Z kolei biała kapusta ma więcej witaminy K i kwasu foliowego, który również jest zalecany w profilaktyce przeciwnowotworowej. Jeśli nie chcesz wybierać, możesz wymieszać w surówce obydwa rodzaje kapusty.
Przepis na surówkę Colesław z czerwonej kapusty
W moim przepisie na colesława sos jest zrobiony z dodatkiem masła orzechowego. Możesz pominąć ten składnik i standardowo wymieszać majonez ze śmietaną lub jogurtem naturalnym.
Składniki:
- pół główki czerwonej kapusty,
- 1 marchewka,
- 1 cebula,
- 3 łyżki majonezu,
- 1 łyżka masła orzechowego,
- 1 łyżka jogurtu naturalnego,
- sok z połówki cytryny,
- sól, pieprz według uznania.
Wykonanie:
- Kapustę poszatkuj nożem na drobne paski. Przełóż do miski, dodaj łyżeczkę soli i ugnieć ręką.
- Dodaj marchewkę startą na tarce o grubych oczkach i drobno posiekaną cebulę. Warzywa skrop sokiem z połówki cytryny.
- W osobnym naczyniu przygotuj sos. Wymieszaj majonez z masłem orzechowym i jogurtem. Dodaj do surówki.
- Dopraw szczyptą soli i pieprzu. Ponownie wymieszaj i wstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny.
Postaw na masło orzechowe z dobrym składem
Spróbuj samodzielnie przygotować masło orzechowe. To znakomita alternatywa dla produktów ze sklepu, które nie zawsze wykazują dobry skład. Przepis jest bardzo prosty. Wystarczy użyć dwóch szklanek orzechów laskowych i odrobiny oleju roślinnego.
Orzechy rozłóż na papierze do pieczenia i upraż w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza. Podpiekaj je przez około 10 minut mieszając kilka razy, aby uniknąć przypalenia. Przestudzone orzechy przełóż do blendera o dużej mocy i zmiel na miazgę. Stopniowo dolewaj olej roślinny, na przykład słonecznikowy, aż masa osiągnie pożądaną konsystencję.