Najlepsze polędwiczki w sosie pieczarkowym. Po takim obiedzie chce się oblizać talerz
Proste i pyszne polędwiczki wieprzowe w aromatycznym sosie pieczarkowym to przepis na obiad dla całej rodziny. Wystarczy kilka prostych składników, by oczarować bliskich pyszną potrawą.
Polędwiczki wieprzowe w sosie pieczarkowym to przepis na prosty obiad. Mięso wyjdzie soczyste, a sos wspaniale otuli zarówno kąski, jak i kluski.
Sos pieczarkowy do mięsa
Pieczarki to grzyby, które dostępne są w sklepach przez cały rok i nie kosztują dużo. W połączeniu ze śmietanką i bulionem zamieniają się w aromatyczny sos. Do tego podstawowe przyprawy, takie jak sól i pieprz oraz cebula z czosnkiem i gotowe.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Polędwiczki wieprzowe w sosie pieczarkowym - pyszny obiad dla rodziny
Sos pieczarkowy to klasyka, która pasuje praktycznie do wszystkiego. Świetnie smakuje w towarzystwie mięs, takich jak kurczak, wieprzowina czy indyk. Można polać nim także usmażone już kotlety mielone czy schabowe.
Polędwiczki w sosie pieczarkowym
Delikatne mięso, kremowy sos i aromatyczne pieczarki to połączenie idealne na obiad. Polędwiczki wieprzowe można podać na różne sposoby: z kaszą, ziemniakami, ryżem czy makaronem. Zobacz, jak zrobić najlepszą polędwiczkę w sosie pieczarkowym krok po kroku.
Składniki:
- 1 polędwiczka wieprzowa,
- 5 łyżek oliwy z oliwek,
- 3 ząbki czosnku,
- 1 łyżeczka soli,
- pół łyżeczki pieprzu,
- 1 cebula,
- 400 g pieczarek,
- 400 ml bulionu warzywnego,
- 150 ml śmietanki 18 proc., + 1.5 łyżki mąki pszennej,
- 1/4 szklanki posiekanej natki pietruszki.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Polędwiczkę podziel na mniejsze kawałki i przełóż do miski. Dodaj olej, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól oraz pieprz i wymieszaj. Tak przygotowane mięso obsmaż z obu stron na patelni, aż zacznie się rumienić.
Krok 2. Zdejmij mięso z patelni. Wrzuć na nią posiekaną cebulę. Gdy zacznie się szklić, dodaj pokrojone w plasterki pieczarki i podsmażaj, aż zmiękną i staną się lekko brązowe.
Krok 3. Do podsmażonych pieczarek dodaj polędwiczkę wieprzową i zalej całość bulionem. Gotuj pod przykryciem przez 15 minut.
Krok 4. Po tym czasie odlej chochelkę wywary, dodaj do niej śmietanę oraz mąkę i dokładnie wymieszaj. Wlej z powrotem na patelnię - zahartowana śmietana z mąką zagęści sos pieczarkowy.
Krok 5. Zagotuj całość. Na koniec dodaj posiekaną natkę pietruszki i wymieszaj. Gotowe polędwiczki w sosie pieczarkowym podawaj z ulubionymi dodatkami. Smacznego!