PrzepisDania mięsneNajlepsze polędwiczki w sosie pieczarkowym. Po takim obiedzie chce się oblizać talerz

Najlepsze polędwiczki w sosie pieczarkowym. Po takim obiedzie chce się oblizać talerz

Proste i pyszne polędwiczki wieprzowe w aromatycznym sosie pieczarkowym to przepis na obiad dla całej rodziny. Wystarczy kilka prostych składników, by oczarować bliskich pyszną potrawą.

Polędwiczki w sosie pieczarkowym
Polędwiczki w sosie pieczarkowym
Źródło zdjęć: © Pyszności

Polędwiczki wieprzowe w sosie pieczarkowym to przepis na prosty obiad. Mięso wyjdzie soczyste, a sos wspaniale otuli zarówno kąski, jak i kluski.

Sos pieczarkowy do mięsa

Pieczarki to grzyby, które dostępne są w sklepach przez cały rok i nie kosztują dużo. W połączeniu ze śmietanką i bulionem zamieniają się w aromatyczny sos. Do tego podstawowe przyprawy, takie jak sól i pieprz oraz cebula z czosnkiem i gotowe.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Polędwiczki wieprzowe w sosie pieczarkowym - pyszny obiad dla rodziny

Sos pieczarkowy to klasyka, która pasuje praktycznie do wszystkiego. Świetnie smakuje w towarzystwie mięs, takich jak kurczak, wieprzowina czy indyk. Można polać nim także usmażone już kotlety mielone czy schabowe.

Polędwiczki w sosie pieczarkowym

Delikatne mięso, kremowy sos i aromatyczne pieczarki to połączenie idealne na obiad. Polędwiczki wieprzowe można podać na różne sposoby: z kaszą, ziemniakami, ryżem czy makaronem. Zobacz, jak zrobić najlepszą polędwiczkę w sosie pieczarkowym krok po kroku.

Składniki:

  • 1 polędwiczka wieprzowa,
  • 5 łyżek oliwy z oliwek,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 łyżeczka soli,
  • pół łyżeczki pieprzu,
  • 1 cebula,
  • 400 g pieczarek,
  • 400 ml bulionu warzywnego,
  • 150 ml śmietanki 18 proc., + 1.5 łyżki mąki pszennej,
  • 1/4 szklanki posiekanej natki pietruszki.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Polędwiczkę podziel na mniejsze kawałki i przełóż do miski. Dodaj olej, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól oraz pieprz i wymieszaj. Tak przygotowane mięso obsmaż z obu stron na patelni, aż zacznie się rumienić.

Obsmaż polędwiczki wieprzowe
Obsmaż polędwiczki wieprzowe© Pyszności

Krok 2. Zdejmij mięso z patelni. Wrzuć na nią posiekaną cebulę. Gdy zacznie się szklić, dodaj pokrojone w plasterki pieczarki i podsmażaj, aż zmiękną i staną się lekko brązowe.

Pieczarki do sosu
Pieczarki do sosu© Pyszności

Krok 3. Do podsmażonych pieczarek dodaj polędwiczkę wieprzową i zalej całość bulionem. Gotuj pod przykryciem przez 15 minut.

Polędwiczki z pieczarkami
Polędwiczki z pieczarkami© Pyszności

Krok 4. Po tym czasie odlej chochelkę wywary, dodaj do niej śmietanę oraz mąkę i dokładnie wymieszaj. Wlej z powrotem na patelnię - zahartowana śmietana z mąką zagęści sos pieczarkowy.

Zagęszczanie sosu pieczarkowego
Zagęszczanie sosu pieczarkowego© Pyszności

Krok 5. Zagotuj całość. Na koniec dodaj posiekaną natkę pietruszki i wymieszaj. Gotowe polędwiczki w sosie pieczarkowym podawaj z ulubionymi dodatkami. Smacznego!

Zagęszczanie sosu pieczarkowego
Zagęszczanie sosu pieczarkowego© Pyszności
Źródło artykułu:Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie