Kotlety mielone z ekstra dodatkiem. Zrobiłam, bo zamarzył mi się zwykły obiad i nie żałuję

Wraz z wolnymi dniami, w zapomnienie odchodzą świąteczne dania. I nie ma co ukrywać, smakami po prostu już chce się wrócić do klasycznych obiadów. Jeden z prostych, szybkich i sycących obiadów to kotlety mielone z dodatkiem pieczarek. U mnie w podwójnej wersji - szczegóły poniżej.

Kotlety mielone z dodatkiem pieczarek smakują przepysznieKotlety mielone z dodatkiem pieczarek smakują przepysznie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Magdalena Pomorska

Mięciutkie i soczyste kotlety mielone to po prostu tradycyjnie dobre danie. Ale można pójść o krok dalej i żeby jeszcze lepiej smakowały w towarzystwie ziemniaków i ulubionej surówki, wystarczy do ich przygotowania użyć pieczarek. Małe grzybki podkręcą doskonale smak mięsa! Część wykorzystaj do sosu, a pozostałe ładne okazy ukryj w środku mielonych.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kolorowa rolada na bazie warzyw gości u mnie w każdy piątek. Nikt nie ma jej dość

Najlepszy sos pieczarkowy

Sos pieczarkowy jest jednym z najbardziej uwielbianych dodatków do potraw na polskich stołach. Jego kremowa konsystencja i głęboki smak sprawiają, że staje się ulubieńcem zarówno młodszych, jak i starszych. Kluczem do stworzenia idealnego sosu jest wykorzystanie świeżych pieczarek, które nadają mu wyrazistości. Aby przygotować tradycyjny sos pieczarkowy, wystarczy zaledwie kilka składników. Przede wszystkim potrzebujesz 500 g świeżych pieczarek, które po umyciu i pokrojeniu staną się podstawą sosu. Dodaj do tego zarumienioną 1 średnią cebulę, zeszkloną na klarowanym maśle, oraz aromatyczne przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, sól i pieprz. Całość zalej 250 ml śmietanki i podgrzewaj, do odparowania płynu i zgęstnienia sosu. Uważaj, żeby nie robić tego za długo, bo sos musi być jednak półpłynny. Opcjonalnie pod koniec możesz dodać drobno posiekaną natkę pietruszki.

Przepis na kotlety mielone faszerowane pieczarkami

Jeśli uda ci się kupić drobne, małe pieczarki, będą idealne do tej wersji potrawy. Wystarczy je dokładnie oczyścić pędzelkiem i umyć szybko pod bieżącą wodą, a następnie osuszyć. W ostatnim artykule przeczytasz, dlaczego pieczarek, które będą poddawane obróbce termicznej, nie musisz obierać.

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego z indyka,
  • 100 g drobnych pieczarek,
  • 1 jajko,
  • 1 mała cebula,
  • pół łyżeczki granulowanego czosnku,
  • pół łyżeczki majeranku,
  • pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku,
  • 1/4 łyżeczki ostrej papryki w proszku,
  • 1/4 szklanki bułki tartej,
  • olej do smażenia.

Przygotowanie:

  1. Cebulę obierz i drobno posiekaj. Przesmaż na odrobinie oleju, odstaw.
  2. W misce połącz mięso mielone, jajko, przyprawy. Wyrabiaj ręką, aby dobrze napowietrzyć masę.
  3. Dodaj cebulę i wymieszaj.
  4. Małe pieczarki oczyść, pokrój na połówki, albo te najmniejsze zostaw w całości.
  5. Na patelni rozgrzej olej.
  6. Z masy formuj kotlety mielone, do środka każdego dodając po pieczarce.
  7. Panieruj w bułce tartej i smaż na rumiano z obu stron.
  8. Podawaj z sosem pieczarkowym.

Wybrane dla Ciebie
Jak szybko obrać pomarańczę? Ania Starmach ma sprawdzony sposób
Jak szybko obrać pomarańczę? Ania Starmach ma sprawdzony sposób
Tradycyjny śledzik w świątecznej oprawie. Wygląda jak z designerskiej książki kucharskiej
Tradycyjny śledzik w świątecznej oprawie. Wygląda jak z designerskiej książki kucharskiej
Złota proporcja sosu. Trzymaj się tych zasad, a żurawina wyjdzie lepsza niż u bacy
Złota proporcja sosu. Trzymaj się tych zasad, a żurawina wyjdzie lepsza niż u bacy
Zamiast sałatki robię wigilijne szaszłyki. Wyglądają uroczyście i każdy chętnie sięga
Zamiast sałatki robię wigilijne szaszłyki. Wyglądają uroczyście i każdy chętnie sięga
Dorzucam do jajek i smażę. Kotlety są zdrowsze i smaczniejsze
Dorzucam do jajek i smażę. Kotlety są zdrowsze i smaczniejsze
Dodaj do naleśników. Nie będą pękały przy zawijaniu
Dodaj do naleśników. Nie będą pękały przy zawijaniu
Makowiec z lodówki. Przepis na wigilijny hit z domową masą makową
Makowiec z lodówki. Przepis na wigilijny hit z domową masą makową
Zalewam śledzie tym sosem. Tak smaczne, że trudno wytrzymać do kolacji wigilijnej
Zalewam śledzie tym sosem. Tak smaczne, że trudno wytrzymać do kolacji wigilijnej
Prawie wszyscy smażą grzyby w ten sposób. Tylko najlepsze gospodynie wiedzą, że to prosta droga do katastrofy
Prawie wszyscy smażą grzyby w ten sposób. Tylko najlepsze gospodynie wiedzą, że to prosta droga do katastrofy
Na kolację wigilijną robię dorsza. Nie ma ości, a ta panierka chrupie aż miło
Na kolację wigilijną robię dorsza. Nie ma ości, a ta panierka chrupie aż miło
Nie bawię się w dekorowanie pierników. Zanurzam w czekoladowej glazurze i gotowe
Nie bawię się w dekorowanie pierników. Zanurzam w czekoladowej glazurze i gotowe
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇