Kotlety mielone z ekstra dodatkiem. Zrobiłam, bo zamarzył mi się zwykły obiad i nie żałuję

Wraz z wolnymi dniami, w zapomnienie odchodzą świąteczne dania. I nie ma co ukrywać, smakami po prostu już chce się wrócić do klasycznych obiadów. Jeden z prostych, szybkich i sycących obiadów to kotlety mielone z dodatkiem pieczarek. U mnie w podwójnej wersji - szczegóły poniżej.

Kotlety mielone z dodatkiem pieczarek smakują przepysznieKotlety mielone z dodatkiem pieczarek smakują przepysznie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Magdalena Pomorska
SKOMENTUJ

Mięciutkie i soczyste kotlety mielone to po prostu tradycyjnie dobre danie. Ale można pójść o krok dalej i żeby jeszcze lepiej smakowały w towarzystwie ziemniaków i ulubionej surówki, wystarczy do ich przygotowania użyć pieczarek. Małe grzybki podkręcą doskonale smak mięsa! Część wykorzystaj do sosu, a pozostałe ładne okazy ukryj w środku mielonych.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zaparz kawę i zanurz w niej herbatniki. Pyszne ciasto bez pieczenia

Najlepszy sos pieczarkowy

Sos pieczarkowy jest jednym z najbardziej uwielbianych dodatków do potraw na polskich stołach. Jego kremowa konsystencja i głęboki smak sprawiają, że staje się ulubieńcem zarówno młodszych, jak i starszych. Kluczem do stworzenia idealnego sosu jest wykorzystanie świeżych pieczarek, które nadają mu wyrazistości. Aby przygotować tradycyjny sos pieczarkowy, wystarczy zaledwie kilka składników. Przede wszystkim potrzebujesz 500 g świeżych pieczarek, które po umyciu i pokrojeniu staną się podstawą sosu. Dodaj do tego zarumienioną 1 średnią cebulę, zeszkloną na klarowanym maśle, oraz aromatyczne przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, sól i pieprz. Całość zalej 250 ml śmietanki i podgrzewaj, do odparowania płynu i zgęstnienia sosu. Uważaj, żeby nie robić tego za długo, bo sos musi być jednak półpłynny. Opcjonalnie pod koniec możesz dodać drobno posiekaną natkę pietruszki.

Przepis na kotlety mielone faszerowane pieczarkami

Jeśli uda ci się kupić drobne, małe pieczarki, będą idealne do tej wersji potrawy. Wystarczy je dokładnie oczyścić pędzelkiem i umyć szybko pod bieżącą wodą, a następnie osuszyć. W ostatnim artykule przeczytasz, dlaczego pieczarek, które będą poddawane obróbce termicznej, nie musisz obierać.

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego z indyka,
  • 100 g drobnych pieczarek,
  • 1 jajko,
  • 1 mała cebula,
  • pół łyżeczki granulowanego czosnku,
  • pół łyżeczki majeranku,
  • pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku,
  • 1/4 łyżeczki ostrej papryki w proszku,
  • 1/4 szklanki bułki tartej,
  • olej do smażenia.

Przygotowanie:

  1. Cebulę obierz i drobno posiekaj. Przesmaż na odrobinie oleju, odstaw.
  2. W misce połącz mięso mielone, jajko, przyprawy. Wyrabiaj ręką, aby dobrze napowietrzyć masę.
  3. Dodaj cebulę i wymieszaj.
  4. Małe pieczarki oczyść, pokrój na połówki, albo te najmniejsze zostaw w całości.
  5. Na patelni rozgrzej olej.
  6. Z masy formuj kotlety mielone, do środka każdego dodając po pieczarce.
  7. Panieruj w bułce tartej i smaż na rumiano z obu stron.
  8. Podawaj z sosem pieczarkowym.

Wybrane dla Ciebie

Nie wlewam oleju do kapusty kiszonej. Babcia poradziła mi inny dodatek i jest smaczniejsza
Nie wlewam oleju do kapusty kiszonej. Babcia poradziła mi inny dodatek i jest smaczniejsza
To dar od Matki Ziemi. Uczestniczyłam w ceremonii picia kakao
To dar od Matki Ziemi. Uczestniczyłam w ceremonii picia kakao
Sprawdzili skład wędliny z Lidla. Nawet nie wkładaj jej do koszyka
Sprawdzili skład wędliny z Lidla. Nawet nie wkładaj jej do koszyka
Mizeria po szwedzku bije na głowę klasyczny przepis. Idealna do kotletów i mięs z grilla
Mizeria po szwedzku bije na głowę klasyczny przepis. Idealna do kotletów i mięs z grilla
Boczek marynuję i wrzucam na grilla. Wychodzi tak smaczny, że o kiełbasę nikt nie pyta
Boczek marynuję i wrzucam na grilla. Wychodzi tak smaczny, że o kiełbasę nikt nie pyta
Dodaj do masy, a placki ziemniaczane nie będą wpijały tłuszczu. To sposób dobrych gospodyń
Dodaj do masy, a placki ziemniaczane nie będą wpijały tłuszczu. To sposób dobrych gospodyń
Nie grilluję karkówki, lecz piekę w piekarniku. Wychodzi bardzo soczysta i krucha
Nie grilluję karkówki, lecz piekę w piekarniku. Wychodzi bardzo soczysta i krucha
To mój ulubiony przepis na colesława. Jest delikatny i bardzo kremowy
To mój ulubiony przepis na colesława. Jest delikatny i bardzo kremowy
Wielu Polaków wyrzuca. Tak co roku marnują okazję na poprawę pracy jelit
Wielu Polaków wyrzuca. Tak co roku marnują okazję na poprawę pracy jelit
Dziwne, ale pożywne. Podaj do kawy zdrowe ciasteczka ze starej mąki
Dziwne, ale pożywne. Podaj do kawy zdrowe ciasteczka ze starej mąki
Szwagierka zrobiła na deser. Krem od Rozkosznego przebił wszystko inne
Szwagierka zrobiła na deser. Krem od Rozkosznego przebił wszystko inne
Babcia robi na niedzielę zamiast rosołu. Po takiej zupie nie pyta się o drugie danie
Babcia robi na niedzielę zamiast rosołu. Po takiej zupie nie pyta się o drugie danie