Kotlety mielone z ekstra dodatkiem. Zrobiłam, bo zamarzył mi się zwykły obiad i nie żałuję

Wraz z wolnymi dniami, w zapomnienie odchodzą świąteczne dania. I nie ma co ukrywać, smakami po prostu już chce się wrócić do klasycznych obiadów. Jeden z prostych, szybkich i sycących obiadów to kotlety mielone z dodatkiem pieczarek. U mnie w podwójnej wersji - szczegóły poniżej.

Kotlety mielone z dodatkiem pieczarek smakują przepysznieKotlety mielone z dodatkiem pieczarek smakują przepysznie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Magdalena Pomorska

Mięciutkie i soczyste kotlety mielone to po prostu tradycyjnie dobre danie. Ale można pójść o krok dalej i żeby jeszcze lepiej smakowały w towarzystwie ziemniaków i ulubionej surówki, wystarczy do ich przygotowania użyć pieczarek. Małe grzybki podkręcą doskonale smak mięsa! Część wykorzystaj do sosu, a pozostałe ładne okazy ukryj w środku mielonych.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kolorowa rolada na bazie warzyw gości u mnie w każdy piątek. Nikt nie ma jej dość

Najlepszy sos pieczarkowy

Sos pieczarkowy jest jednym z najbardziej uwielbianych dodatków do potraw na polskich stołach. Jego kremowa konsystencja i głęboki smak sprawiają, że staje się ulubieńcem zarówno młodszych, jak i starszych. Kluczem do stworzenia idealnego sosu jest wykorzystanie świeżych pieczarek, które nadają mu wyrazistości. Aby przygotować tradycyjny sos pieczarkowy, wystarczy zaledwie kilka składników. Przede wszystkim potrzebujesz 500 g świeżych pieczarek, które po umyciu i pokrojeniu staną się podstawą sosu. Dodaj do tego zarumienioną 1 średnią cebulę, zeszkloną na klarowanym maśle, oraz aromatyczne przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, sól i pieprz. Całość zalej 250 ml śmietanki i podgrzewaj, do odparowania płynu i zgęstnienia sosu. Uważaj, żeby nie robić tego za długo, bo sos musi być jednak półpłynny. Opcjonalnie pod koniec możesz dodać drobno posiekaną natkę pietruszki.

Przepis na kotlety mielone faszerowane pieczarkami

Jeśli uda ci się kupić drobne, małe pieczarki, będą idealne do tej wersji potrawy. Wystarczy je dokładnie oczyścić pędzelkiem i umyć szybko pod bieżącą wodą, a następnie osuszyć. W ostatnim artykule przeczytasz, dlaczego pieczarek, które będą poddawane obróbce termicznej, nie musisz obierać.

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego z indyka,
  • 100 g drobnych pieczarek,
  • 1 jajko,
  • 1 mała cebula,
  • pół łyżeczki granulowanego czosnku,
  • pół łyżeczki majeranku,
  • pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku,
  • 1/4 łyżeczki ostrej papryki w proszku,
  • 1/4 szklanki bułki tartej,
  • olej do smażenia.

Przygotowanie:

  1. Cebulę obierz i drobno posiekaj. Przesmaż na odrobinie oleju, odstaw.
  2. W misce połącz mięso mielone, jajko, przyprawy. Wyrabiaj ręką, aby dobrze napowietrzyć masę.
  3. Dodaj cebulę i wymieszaj.
  4. Małe pieczarki oczyść, pokrój na połówki, albo te najmniejsze zostaw w całości.
  5. Na patelni rozgrzej olej.
  6. Z masy formuj kotlety mielone, do środka każdego dodając po pieczarce.
  7. Panieruj w bułce tartej i smaż na rumiano z obu stron.
  8. Podawaj z sosem pieczarkowym.

Wybrane dla Ciebie

Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku