Kotlety mielone z ekstra dodatkiem. Zrobiłam, bo zamarzył mi się zwykły obiad i nie żałuję
Wraz z wolnymi dniami, w zapomnienie odchodzą świąteczne dania. I nie ma co ukrywać, smakami po prostu już chce się wrócić do klasycznych obiadów. Jeden z prostych, szybkich i sycących obiadów to kotlety mielone z dodatkiem pieczarek. U mnie w podwójnej wersji - szczegóły poniżej.
Mięciutkie i soczyste kotlety mielone to po prostu tradycyjnie dobre danie. Ale można pójść o krok dalej i żeby jeszcze lepiej smakowały w towarzystwie ziemniaków i ulubionej surówki, wystarczy do ich przygotowania użyć pieczarek. Małe grzybki podkręcą doskonale smak mięsa! Część wykorzystaj do sosu, a pozostałe ładne okazy ukryj w środku mielonych.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Dzień z Mistrzem. Joanna Jóźwik nawiązała do początków przygody ze sportem
Najlepszy sos pieczarkowy
Sos pieczarkowy jest jednym z najbardziej uwielbianych dodatków do potraw na polskich stołach. Jego kremowa konsystencja i głęboki smak sprawiają, że staje się ulubieńcem zarówno młodszych, jak i starszych. Kluczem do stworzenia idealnego sosu jest wykorzystanie świeżych pieczarek, które nadają mu wyrazistości. Aby przygotować tradycyjny sos pieczarkowy, wystarczy zaledwie kilka składników. Przede wszystkim potrzebujesz 500 g świeżych pieczarek, które po umyciu i pokrojeniu staną się podstawą sosu. Dodaj do tego zarumienioną 1 średnią cebulę, zeszkloną na klarowanym maśle, oraz aromatyczne przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, sól i pieprz. Całość zalej 250 ml śmietanki i podgrzewaj, do odparowania płynu i zgęstnienia sosu. Uważaj, żeby nie robić tego za długo, bo sos musi być jednak półpłynny. Opcjonalnie pod koniec możesz dodać drobno posiekaną natkę pietruszki.
Przepis na kotlety mielone faszerowane pieczarkami
Jeśli uda ci się kupić drobne, małe pieczarki, będą idealne do tej wersji potrawy. Wystarczy je dokładnie oczyścić pędzelkiem i umyć szybko pod bieżącą wodą, a następnie osuszyć. W ostatnim artykule przeczytasz, dlaczego pieczarek, które będą poddawane obróbce termicznej, nie musisz obierać.
Składniki:
- 500 g mięsa mielonego z indyka,
- 100 g drobnych pieczarek,
- 1 jajko,
- 1 mała cebula,
- pół łyżeczki granulowanego czosnku,
- pół łyżeczki majeranku,
- pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku,
- 1/4 łyżeczki ostrej papryki w proszku,
- 1/4 szklanki bułki tartej,
- olej do smażenia.
Przygotowanie:
- Cebulę obierz i drobno posiekaj. Przesmaż na odrobinie oleju, odstaw.
- W misce połącz mięso mielone, jajko, przyprawy. Wyrabiaj ręką, aby dobrze napowietrzyć masę.
- Dodaj cebulę i wymieszaj.
- Małe pieczarki oczyść, pokrój na połówki, albo te najmniejsze zostaw w całości.
- Na patelni rozgrzej olej.
- Z masy formuj kotlety mielone, do środka każdego dodając po pieczarce.
- Panieruj w bułce tartej i smaż na rumiano z obu stron.
- Podawaj z sosem pieczarkowym.