Dodaj do masy na mielone. Wyjdą soczyste i mięciutkie w środku, a chrupiące na zewnątrz
W przepisie na kotlety mielone łączę wskazówki od mojej mamy z trikiem od Magdy Gessler. W ten sposób wychodzą doskonałe – delikatne, miękkie i soczyste w środku, a przy tym chrupiące na zewnątrz. Poza odpowiednim wyborem mięsa, kluczowe są trzy dodatki: namoczona bułka, smażona cebulka i odrobina wody gazowanej.
27.11.2024 10:50
Kotlety mielone kojarzą mi się z domowym obiadem u babci. Zawsze podaję do nich gotowane ziemniaki. Jeśli są w całości, posypuję je świeżym koperkiem. Czasem robię tłuczone ziemniaki z cebulką. Zestaw uzupełnia mizeria z ogórkami pokrojonymi w grube plasterki. Jednak najważniejsze są kotlety. Są tak dobre, że każdy sięga po dokładkę.
Co dodać do kotletów mielonych, żeby były soczyste?
Pracę w kuchni rozpoczynam od wyciągnięcia mięsa z lodówki. Na kotlety wybieram łopatkę wieprzową lub karkówkę. Mięso z szynki odpada, ponieważ wychodzi za suche. Tłuszcz nie tylko sprawia, że kotlety wychodzą soczyste, ale jest także nośnikiem smaku. Mięso wyrabiam ręką, aby zmiękczyć włókna i ogrzać do temperatury pokojowej.
W drugim kroku sięgam po suchą bułkę, na przykład kajzerkę i namaczam ją w mleku. Następnie smażę cebulę na oleju rzepakowym z dodatkiem prawdziwego masła. Dbam o to, żeby temperatura na kuchence nie była zbyt wysoka. Cebulka ma się zarumienić, ale nie może się spalić.
Trik na mielone od Magdy Gessler
Ostatnim elementem jest dodatek wody gazowanej. Ten sposób na mielone zaczerpnęłam od Magdy Gessler. Nie jestem przekonana, czy woda aż tak bardzo wpływa na smak kotletów, ale na pewno ułatwia ich formowanie. Ciasto jest nieco bardziej miękkie i gładkie, więc mielone nie pękają podczas smażenia i wyglądają ładniej.
Ile jajek do kotletów mielonych?
Jajka odpowiadają za elastyczność i spójność masy. Jednak ich zbyt duża ilość może sprawić, że kotlety wyjdą twarde. Idealne proporcje to 1 jajko na pół kilograma mięsa. Ta złota zasada idealnie sprawdza się nie tylko w przypadku kotletów z wieprzowiny, ale także z kurczaka lub ryby.
Przepis na soczyste kotlety mielone
Składniki:
- 1 kg mięsa z łopatki wieprzowej,
- 1 cebula,
- olej rzepakowy,
- łyżka masła,
- kajzerka,
- pół szklanki mleka,
- 1 ząbek czosnku,
- 2 jajka pół łyżeczki soli,
- pół łyżeczki pieprzu,
- 3 łyżki wody gazowanej,
- 50 g mąki pszennej.
Wykonanie:
- Wyjmij mięso z lodówki. Wyrób ręką, aby zmiękczyć włókna.
- Namocz bułkę w mleku.
- Na rozgrzanym oleju podsmaż drobno posiekaną cebulkę z łyżką masła.
- Do mięsa dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, 2 jajka sól, pieprz i 3 łyżki wody gazowanej.
- Wyrób mięso na gładką masę.
- W dłoniach uformuj owalne kotlety i obtocz delikatnie w mące pszennej.
- Smaż na rozgrzanym oleju na średniej mocy palnika z każdej strony przez ok. 5 minut.