Nasze babcie zawsze robiły tak ziemniaki do obiadu. Są tak dobre, że wystarczy sama śmietana

Tradycyjny obiad u babci składał się z ziemniaków, mięsa i surówki. Taki stały zestaw ma wiele zalet – skutecznie zaspokaja apetyt, dba o dostawę białka i witamin. Czasem na talerzu znajdował się kotlet, innym razem gołąbek. Surówka mogła być z białej lub czerwonej kapusty, czasem z pora lub marchewki. Jeden punkt był niezmienny – tłuczone ziemniaki o kremowej konsystencji z pyszną smażoną cebulką.

Ziemniaki tłuczone z cebulką są tak dobre, że można jeść sameZiemniaki tłuczone z cebulką są tak dobre, że można jeść same
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Nasze babcie do polania ziemniaków często wykorzystywały tłuszcz z patelni, na której wcześniej smażyły mięso. U mniej najczęściej były to kotlety schabowe lub mielony. Na taki tłuszcz – pod warunkiem, że nie był spalony – wrzucały drobno posiekaną cebulkę. Wszystko było robione na jednej patelni, czyli szybko, praktycznie i ekonomicznie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Na obiad podaj miodowo-czosnkowe ziemniaczki. Nawet najlepszy kotlet zejdzie na drugi plan

Jak zrobić ziemniaki z cebulką?

Przepis jest banalny, ale żeby wszystko wyszło tak smacznie jak u babci, uważaj, żeby nie przypalić cebuli. Ma być lekko zarumieniona, więc temperatura na patelni nie może być zbyt wysoka. Do smażenia możesz użyć masła klarowanego, oleju rzepakowego zmieszanego z łyżką zwykłego masła lub smalcu.

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków,
  • 1 duża cebula,
  • 1 łyżka oleju,
  • 1 łyżka masła,
  • sól, pieprz do smaku.

Przepis na tłuczone ziemniaki jak u babci:

  1. Obierz i umyj ziemniaki, wstaw do zagotowania w osolonej wodzie.
  2. Gdy będą miękkie, odcedź z wody. Wodę po ziemniakach możesz wykorzystać do innych domowych czynności.
  3. Ubij ziemniaki przy pomocy tłuczka.
  4. Na patelni rozgrzej olej. Wrzuć drobno posiekaną cebulę. Podczas smażenia dodaj łyżkę masła.
  5. Gdy cebula się zarumieni, dodaj ją razem z tłuszczem do ziemniaków.
  6. Dopraw ziemniaki z cebulą solą i pieprzem według uznania. Całość wymieszaj łyżką.

Tłuczone ziemniaki z okrasą – szybkie danie z mrożonki do pierogów

Jeśli w zamrażarce masz zapas omasty do pierogów, możesz wykorzystać ten dodatek również do tłuczonych ziemniaków. Porcję smażonej cebuli z boczkiem podgrzej na patelni i dodaj do purée.

Masz ochotę na bogatszą wersję? Do okrasy dodaj pokrojoną w kostkę smażoną kiełbasę. Osoby, które lubię pikantne potrawy, mogą sięgnąć po odrobinę papryczki chili lub słodko-ostry sos w stylu tajskim.

Wybrane dla Ciebie
Taki miodownik robię zawsze na święta. Orzechy w tej formie doskonale do niego pasują
Taki miodownik robię zawsze na święta. Orzechy w tej formie doskonale do niego pasują
Podam na obiad w święta. Cała rodzina się zachwyci
Podam na obiad w święta. Cała rodzina się zachwyci
Na Boże Narodzenie zawsze robię to ciasto. Dla mojej rodziny to smak świąt
Na Boże Narodzenie zawsze robię to ciasto. Dla mojej rodziny to smak świąt
Chcesz rubinowy barszcz? Uważaj na jeden składnik
Chcesz rubinowy barszcz? Uważaj na jeden składnik
Zamiast sernika i makowca zrobię deser ze Lwowa. Wygląda jak słodki batonik
Zamiast sernika i makowca zrobię deser ze Lwowa. Wygląda jak słodki batonik
Karp wysycha na patelni? Ten trik pomaga zachować soczyste mięso
Karp wysycha na patelni? Ten trik pomaga zachować soczyste mięso
Lubisz śledzie? Zrób z nimi holenderską bułkę rybaka
Lubisz śledzie? Zrób z nimi holenderską bułkę rybaka
Zrobiłam na wigilię klasową syna z przepisu od Makłowicza. Pierogi tak pyszne, że będzie powtórka
Zrobiłam na wigilię klasową syna z przepisu od Makłowicza. Pierogi tak pyszne, że będzie powtórka
Najlepszy sposób na zawijanie krokietów. Farsz na pewno nie wypłynie
Najlepszy sposób na zawijanie krokietów. Farsz na pewno nie wypłynie
Gorzka zupa grzybowa? Tym sposobem unikniesz goryczy
Gorzka zupa grzybowa? Tym sposobem unikniesz goryczy
Nie chce mi się robić makowca. Na święta piekę inne ciasto z makiem
Nie chce mi się robić makowca. Na święta piekę inne ciasto z makiem
Ciasto Rzeszowiak to moj bożonarodzeniowy hit. Piekę go i mam dwa ciasta w jednym
Ciasto Rzeszowiak to moj bożonarodzeniowy hit. Piekę go i mam dwa ciasta w jednym
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇