Nasze babcie zawsze robiły tak ziemniaki do obiadu. Są tak dobre, że wystarczy sama śmietana

Tradycyjny obiad u babci składał się z ziemniaków, mięsa i surówki. Taki stały zestaw ma wiele zalet – skutecznie zaspokaja apetyt, dba o dostawę białka i witamin. Czasem na talerzu znajdował się kotlet, innym razem gołąbek. Surówka mogła być z białej lub czerwonej kapusty, czasem z pora lub marchewki. Jeden punkt był niezmienny – tłuczone ziemniaki o kremowej konsystencji z pyszną smażoną cebulką.

Ziemniaki tłuczone z cebulką są tak dobre, że można jeść sameZiemniaki tłuczone z cebulką są tak dobre, że można jeść same
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Nasze babcie do polania ziemniaków często wykorzystywały tłuszcz z patelni, na której wcześniej smażyły mięso. U mniej najczęściej były to kotlety schabowe lub mielony. Na taki tłuszcz – pod warunkiem, że nie był spalony – wrzucały drobno posiekaną cebulkę. Wszystko było robione na jednej patelni, czyli szybko, praktycznie i ekonomicznie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Na obiad podaj miodowo-czosnkowe ziemniaczki. Nawet najlepszy kotlet zejdzie na drugi plan

Jak zrobić ziemniaki z cebulką?

Przepis jest banalny, ale żeby wszystko wyszło tak smacznie jak u babci, uważaj, żeby nie przypalić cebuli. Ma być lekko zarumieniona, więc temperatura na patelni nie może być zbyt wysoka. Do smażenia możesz użyć masła klarowanego, oleju rzepakowego zmieszanego z łyżką zwykłego masła lub smalcu.

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków,
  • 1 duża cebula,
  • 1 łyżka oleju,
  • 1 łyżka masła,
  • sól, pieprz do smaku.

Przepis na tłuczone ziemniaki jak u babci:

  1. Obierz i umyj ziemniaki, wstaw do zagotowania w osolonej wodzie.
  2. Gdy będą miękkie, odcedź z wody. Wodę po ziemniakach możesz wykorzystać do innych domowych czynności.
  3. Ubij ziemniaki przy pomocy tłuczka.
  4. Na patelni rozgrzej olej. Wrzuć drobno posiekaną cebulę. Podczas smażenia dodaj łyżkę masła.
  5. Gdy cebula się zarumieni, dodaj ją razem z tłuszczem do ziemniaków.
  6. Dopraw ziemniaki z cebulą solą i pieprzem według uznania. Całość wymieszaj łyżką.

Tłuczone ziemniaki z okrasą – szybkie danie z mrożonki do pierogów

Jeśli w zamrażarce masz zapas omasty do pierogów, możesz wykorzystać ten dodatek również do tłuczonych ziemniaków. Porcję smażonej cebuli z boczkiem podgrzej na patelni i dodaj do purée.

Masz ochotę na bogatszą wersję? Do okrasy dodaj pokrojoną w kostkę smażoną kiełbasę. Osoby, które lubię pikantne potrawy, mogą sięgnąć po odrobinę papryczki chili lub słodko-ostry sos w stylu tajskim.

Wybrane dla Ciebie
W PRL-u babcia gotowała częściej niż rosół czy ogórkową. Wspiera stawy i wygładza skórę
W PRL-u babcia gotowała częściej niż rosół czy ogórkową. Wspiera stawy i wygładza skórę
Za komuny była najsławniejszą zupą. Wspiera jelita i zapobiega uczuciu ciężkości
Za komuny była najsławniejszą zupą. Wspiera jelita i zapobiega uczuciu ciężkości
W naczyniu układam ziemniaki i kilka dodatków. Pyszny obiad w kilka chwil
W naczyniu układam ziemniaki i kilka dodatków. Pyszny obiad w kilka chwil
Ścieram na tarce i dodaję do kapusty. Nawet colesław wypada przy niej blado
Ścieram na tarce i dodaję do kapusty. Nawet colesław wypada przy niej blado
Placki ziemniaczane, które są zawsze chrupiące. Ania Starmach zwraca uwagę na częsty błąd
Placki ziemniaczane, które są zawsze chrupiące. Ania Starmach zwraca uwagę na częsty błąd
Popularnych donutów nie smażę na głębokim tłuszczu. Trudno o coś lepszego do popołudniowej kawy
Popularnych donutów nie smażę na głębokim tłuszczu. Trudno o coś lepszego do popołudniowej kawy
Duszę razem z buraczkami. Lepsza niż kapusta zasmażana
Duszę razem z buraczkami. Lepsza niż kapusta zasmażana
Na obiad robię aromatyczną zupę. Przyjemnie rozgrzewa i podkręca metabolizm
Na obiad robię aromatyczną zupę. Przyjemnie rozgrzewa i podkręca metabolizm
Pozwalała uniknąć głodu. Dziś mało kto nawet zna jej nazwę
Pozwalała uniknąć głodu. Dziś mało kto nawet zna jej nazwę
Szybkie rogaliki na kruchym cieście. W środku owoce, które zastępują cukier
Szybkie rogaliki na kruchym cieście. W środku owoce, które zastępują cukier
Dodaj odrobinę do wody, gdy gotujesz kalafiora. Pozostanie bielusieńki, a w domu nie będzie brzydko pachnąć
Dodaj odrobinę do wody, gdy gotujesz kalafiora. Pozostanie bielusieńki, a w domu nie będzie brzydko pachnąć
Jak we Włoszech zbiera się grzyby? Gwiazdkowy szef kuchni o pudrze grzybowym i umami
Jak we Włoszech zbiera się grzyby? Gwiazdkowy szef kuchni o pudrze grzybowym i umami