Nasze babcie zawsze robiły tak ziemniaki do obiadu. Są tak dobre, że wystarczy sama śmietana

Tradycyjny obiad u babci składał się z ziemniaków, mięsa i surówki. Taki stały zestaw ma wiele zalet – skutecznie zaspokaja apetyt, dba o dostawę białka i witamin. Czasem na talerzu znajdował się kotlet, innym razem gołąbek. Surówka mogła być z białej lub czerwonej kapusty, czasem z pora lub marchewki. Jeden punkt był niezmienny – tłuczone ziemniaki o kremowej konsystencji z pyszną smażoną cebulką.

Ziemniaki tłuczone z cebulką są tak dobre, że można jeść sameZiemniaki tłuczone z cebulką są tak dobre, że można jeść same
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Nasze babcie do polania ziemniaków często wykorzystywały tłuszcz z patelni, na której wcześniej smażyły mięso. U mniej najczęściej były to kotlety schabowe lub mielony. Na taki tłuszcz – pod warunkiem, że nie był spalony – wrzucały drobno posiekaną cebulkę. Wszystko było robione na jednej patelni, czyli szybko, praktycznie i ekonomicznie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Na obiad podaj miodowo-czosnkowe ziemniaczki. Nawet najlepszy kotlet zejdzie na drugi plan

Jak zrobić ziemniaki z cebulką?

Przepis jest banalny, ale żeby wszystko wyszło tak smacznie jak u babci, uważaj, żeby nie przypalić cebuli. Ma być lekko zarumieniona, więc temperatura na patelni nie może być zbyt wysoka. Do smażenia możesz użyć masła klarowanego, oleju rzepakowego zmieszanego z łyżką zwykłego masła lub smalcu.

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków,
  • 1 duża cebula,
  • 1 łyżka oleju,
  • 1 łyżka masła,
  • sól, pieprz do smaku.

Przepis na tłuczone ziemniaki jak u babci:

  1. Obierz i umyj ziemniaki, wstaw do zagotowania w osolonej wodzie.
  2. Gdy będą miękkie, odcedź z wody. Wodę po ziemniakach możesz wykorzystać do innych domowych czynności.
  3. Ubij ziemniaki przy pomocy tłuczka.
  4. Na patelni rozgrzej olej. Wrzuć drobno posiekaną cebulę. Podczas smażenia dodaj łyżkę masła.
  5. Gdy cebula się zarumieni, dodaj ją razem z tłuszczem do ziemniaków.
  6. Dopraw ziemniaki z cebulą solą i pieprzem według uznania. Całość wymieszaj łyżką.

Tłuczone ziemniaki z okrasą – szybkie danie z mrożonki do pierogów

Jeśli w zamrażarce masz zapas omasty do pierogów, możesz wykorzystać ten dodatek również do tłuczonych ziemniaków. Porcję smażonej cebuli z boczkiem podgrzej na patelni i dodaj do purée.

Masz ochotę na bogatszą wersję? Do okrasy dodaj pokrojoną w kostkę smażoną kiełbasę. Osoby, które lubię pikantne potrawy, mogą sięgnąć po odrobinę papryczki chili lub słodko-ostry sos w stylu tajskim.

Wybrane dla Ciebie

Każda włoska nonna gotuje taki sos. Jeden kęs i przeniesiesz się do Neapolu
Każda włoska nonna gotuje taki sos. Jeden kęs i przeniesiesz się do Neapolu
Nie mielone i nie schabowe. Moja rodzina co sobotę zamawia na obiad kotlety majstra
Nie mielone i nie schabowe. Moja rodzina co sobotę zamawia na obiad kotlety majstra
Polacy jedzą aż miło, a jelita i trzustka cierpią. Najgorsze połączenie na obiad
Polacy jedzą aż miło, a jelita i trzustka cierpią. Najgorsze połączenie na obiad
Tata pokazał mi te grzyby. Inni grzybiarze nawet się nie schylają, a ja wychodzę z lasu z pełnym koszem
Tata pokazał mi te grzyby. Inni grzybiarze nawet się nie schylają, a ja wychodzę z lasu z pełnym koszem
Na tym mięsie prababcia gotowała rosół. Dziś jest nie do przełknięcia
Na tym mięsie prababcia gotowała rosół. Dziś jest nie do przełknięcia
Nazwa tych włoskich ciasteczek jest równie zabawna, co nieprzyzwoita. Zarumienisz się w cukierni
Nazwa tych włoskich ciasteczek jest równie zabawna, co nieprzyzwoita. Zarumienisz się w cukierni
Idol nastolatek z lat 90. zakochany w polskim jedzeniu. To go kusi najbardziej
Idol nastolatek z lat 90. zakochany w polskim jedzeniu. To go kusi najbardziej
Do ciasta na pierogi nie dodaję wody. Znam lepszy patent, by było delikatne i się nie rwało
Do ciasta na pierogi nie dodaję wody. Znam lepszy patent, by było delikatne i się nie rwało
Czy można jeść banana ze skórką? Dla wielu to nie do pomyślenia
Czy można jeść banana ze skórką? Dla wielu to nie do pomyślenia
Taką kiełbasę można jeść nawet w piątki bez wyrzutów sumienia. Poznaj najlepszy przepis
Taką kiełbasę można jeść nawet w piątki bez wyrzutów sumienia. Poznaj najlepszy przepis
Biorę serek wiejski i ziemniaki. Chwilę później mam całą miskę pysznych kopytek
Biorę serek wiejski i ziemniaki. Chwilę później mam całą miskę pysznych kopytek
Prosty przepis na chrupiące ciastka z budyniem. 15 minut przygotowań, a resztę robi piekarnik
Prosty przepis na chrupiące ciastka z budyniem. 15 minut przygotowań, a resztę robi piekarnik