Nasze babcie zawsze robiły tak ziemniaki do obiadu. Są tak dobre, że wystarczy sama śmietana
Tradycyjny obiad u babci składał się z ziemniaków, mięsa i surówki. Taki stały zestaw ma wiele zalet – skutecznie zaspokaja apetyt, dba o dostawę białka i witamin. Czasem na talerzu znajdował się kotlet, innym razem gołąbek. Surówka mogła być z białej lub czerwonej kapusty, czasem z pora lub marchewki. Jeden punkt był niezmienny – tłuczone ziemniaki o kremowej konsystencji z pyszną smażoną cebulką.
26.11.2024 18:27
Nasze babcie do polania ziemniaków często wykorzystywały tłuszcz z patelni, na której wcześniej smażyły mięso. U mniej najczęściej były to kotlety schabowe lub mielony. Na taki tłuszcz – pod warunkiem, że nie był spalony – wrzucały drobno posiekaną cebulkę. Wszystko było robione na jednej patelni, czyli szybko, praktycznie i ekonomicznie.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jak zrobić ziemniaki z cebulką?
Przepis jest banalny, ale żeby wszystko wyszło tak smacznie jak u babci, uważaj, żeby nie przypalić cebuli. Ma być lekko zarumieniona, więc temperatura na patelni nie może być zbyt wysoka. Do smażenia możesz użyć masła klarowanego, oleju rzepakowego zmieszanego z łyżką zwykłego masła lub smalcu.
Składniki:
- 1 kg ziemniaków,
- 1 duża cebula,
- 1 łyżka oleju,
- 1 łyżka masła,
- sól, pieprz do smaku.
Przepis na tłuczone ziemniaki jak u babci:
- Obierz i umyj ziemniaki, wstaw do zagotowania w osolonej wodzie.
- Gdy będą miękkie, odcedź z wody. Wodę po ziemniakach możesz wykorzystać do innych domowych czynności.
- Ubij ziemniaki przy pomocy tłuczka.
- Na patelni rozgrzej olej. Wrzuć drobno posiekaną cebulę. Podczas smażenia dodaj łyżkę masła.
- Gdy cebula się zarumieni, dodaj ją razem z tłuszczem do ziemniaków.
- Dopraw ziemniaki z cebulą solą i pieprzem według uznania. Całość wymieszaj łyżką.
Tłuczone ziemniaki z okrasą – szybkie danie z mrożonki do pierogów
Jeśli w zamrażarce masz zapas omasty do pierogów, możesz wykorzystać ten dodatek również do tłuczonych ziemniaków. Porcję smażonej cebuli z boczkiem podgrzej na patelni i dodaj do purée.
Masz ochotę na bogatszą wersję? Do okrasy dodaj pokrojoną w kostkę smażoną kiełbasę. Osoby, które lubię pikantne potrawy, mogą sięgnąć po odrobinę papryczki chili lub słodko-ostry sos w stylu tajskim.