Ani skwarki, ani cebulka. Najlepszą okrasą do pierogów jest ta z dwóch składników

Smażona śmietana doskonale odnajduje się w towarzystwie nie tylko mącznych produktów, jak pierogi, makarony czy kluski. To świetny dodatek do gotowanej fasolki, kalafiora (zamiast bułki tartej) czy ziemniaków. Przygotowanie takiej omasty jest banalnie proste, a jej smak i struktura całkowicie odmienią serwowane danie. 

ObrazekPierogi będą doskonale smakować ze smażoną śmietaną - Pyszności; Fot. Adobe Stock

O takiej omaście wielu nawet nie słyszało. Smażoną śmietanę przyrządzały nasze babcie, kiedy nie miały do dyspozycji słoniny czy skwarek. Po co w ogóle smażyć śmietanę? Po takiej obróbce produkt zmienia strukturę - staje się bardziej zbity, tworzą się miękkie grudki, kolor staje się złocisty, a smak nabiera orzechowych nut. Koniecznie wypróbujcie przepis na smażoną śmietanę!

Smażona śmietana do pierogów

Smażona śmietana to kolejny wynalazek naszych babć. Do dzisiaj czerpiemy z ich kreatywnej kuchni - mając tak niewiele produktów do dyspozycji potrafiły tworzyć zmyślne potrawy, do których chętnie dzisiaj wracamy. Smażona śmietana stanowiła "biedniejszą" wersję omasty do pierogów czy klusek, kiedy nie było możliwości zaserwowania słoniny czy skwarek.

Taka okrasa to wybór bezglutenowy, wegetariański, a nawet zgodny z założeniami diet niskowęglowodanowej i ketogenicznej (mimo że nasze babcie o nich nie słyszały). Doskonale smakuje podana do pierogów ruskich oraz innych, ziemniaków, klusek czy nawet makaronu. Ma rewelacyjny, maślano-kwaskowy smak z wyczuwalną nutą... orzecha. Struktura jest grudkowata, przyjemnie miękka.

Obrazek
Śmietana - Pyszności / Źródło: pixabay.com

Jak smażyć śmietanę?

Tradycyjnie okrasę tę przyrządzano ze swojskiej śmietany. Ze względu na charakterystyczny smak i aromat tego produktu nie wszyscy go docenią. Dlatego bezpieczniejszym wyborem będzie śmietana (nie śmietanka) nawet taka ze sklepu, 18 lub 30-procentowa. Wybierajmy produkt o jak najczystszym składzie, bez niepotrzebnych dodatków skrobi czy innych. Śmietana najlepiej smakuje smażona na niewielkiej ilości masła.

Składniki:

  • 400 gramów śmietany 18-procentowej
  • 2 łyżeczki masła

Przygotowanie:

  1. Masło rozpuść na patelni na średniej mocy palnika. Kiedy zacznie wrzeć, dodaj śmietanę.
  2. Zwiększ moc palnika i ciągle mieszaj śmietanę, by uniknąć przypalenia produktu.
  3. Kiedy zaczną tworzyć się grudki, a śmietana zgęstnieje, zmniejsz delikatnie moc palnika.
  4. Śmietanę smaż do momentu, aż nabierze złocistego koloru, pamiętając, by nie przerywać mieszania.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej