Gdy babcia je robiła, wszyscy czekali z niecierpliwością. Sąsiadki błagały o przepis

Są takie potrawy, do których powraca się z sentymentem, przy każdej możliwej okazji. Tego typu dania przygotowywała babcia, mama, więc najwyższa kolej na ciebie. Sięgnij po recepturę na kluski kładzione. Świetnie smakują w towarzystwie zup i sosów. Wystarczy tylko pięć składników i odrobina czasu, by stworzyć kulinarne dzieło sztuki. Zobacz, jakie to proste.

ObrazekKluski kładzione - Pyszności; Foto kadr z materiału na kanale YouTube rodzinka bez nudy
Karol Wiak

Nie ulega żadnej wątpliwości, że kluski i domowy makaron to prawdziwy hit, z którym każde danie smakowało o niebo lepiej. Tradycyjne babcine receptury, proste składniki i ten smak - tak w skrócie można scharakteryzować popularne dania i dodatki, które przygotowuje się od przeszło 50 lat. Takie też są kluski kładzione. Skąd nazwa kładzione? Jak je zrobić i do czego wykorzystać? Odpowiedzi na te i inne pytania znajdziesz w poniższym artykule.

Kluski kładzione - wyjątkowy przysmak dzieciństwa

Są niezwykle pyszne, bardzo szybkie do zrobienia i super proste. Można je podać na słodko z cukrem lub na słono z dodatkiem cebulki. A skąd nazwa kładzione? Wzięła się stąd, że porcje ciasta na kluski kładzie się łyżką na wrzątek. Przepis na kluski kładzione zwala z nóg, podobnie jak ich smak. Mogą być samodzielnym posiłkiem, dodatkiem do wielu dań lub alternatywą dla makaronu. Ich podstawą jest kasza manna, którą z pewnością często jadałeś w dzieciństwie.

Obrazek
Kluski kładzione na talerzu - Pyszności; Foto kadr z materiału na kanale YouTube Kuchnia Doroty

Może to dobry moment, by powrócić na chwilę do tych beztroskich czasów dzieciństwa? Przygotujesz je w kilka chwil, a będą zdecydowanie smaczniejsze od tych, które zakupiłeś w sklepie. Wykorzystaj je do zup lub zjedz z sosem pieczarkowym. A jeśli lubisz słodkie warianty, to dobrą opcją będzie polanie ich jogurtem lub ulubionym dżemem.

Kluski kładzione przepis - jak je zrobić?

Czas najwyższy, abyś dowiedział się, jak zrobić kluski kładzione. Wystarczy tylko kilka składników i odrobina czasu. Ich gotowanie jest tylko i wyłącznie przyjemnością. A efekt końcowy? Zachwyci ciebie i całą twoją rodzinę. Nie zastanawiaj się dłużej i przystąp do gotowania już teraz.

Składniki:

  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • szklanka suchej kaszy manny
  • sól
  • 2 jajka
  • miękkie masło - 2 łyżki.
Obrazek
Wykładanie ciasta łyżką na wrzątek - Pyszności; Foto kadr z materiału na kanale YouTube Kuchnia Doroty

Sposób przygotowania:

  1. Wbij jajka do większej miski. Dodaj masło w temperaturze pokojowej i wszystko dokładnie ze sobą utrzyj.
  2. Dodaj kwaśną śmietanę i sól, przez cały czas mieszając. Pod sam koniec dodaj również kaszę mannę. Zmiksuj wszystko bardzo dokładnie do połączenia się składników.
  3. Odstaw przygotowaną masę na 30 minut, aby kasza mogła nasiąknąć i spęcznieć.
  4. Wlej wodę do garnka, posól ją i zagotuj. Gdy woda zacznie wrzeć, to przy pomocy łyżki wykładaj na wodę porcję ciasta. Gotuj kluski przez 4 minuty od momentu ich wypłynięcia na powierzchnię wody.
  5. Podaj kluski kładzione z ulubionymi dodatkami. Smacznego!
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej