Anna Lewandowska robi mielone inaczej niż wszyscy. Robert się nimi zajada

Aby Robert Lewandowski mógł odnosić swoje sukcesy sportowe, musi się też porządnie odżywiać. Tak na pewno powiedziałaby każdy babcia świata, ale przyklaskuje temu również żona piłkarza, Anna Lewandowska. Być może to właśnie dlatego w każdym przepisie Ani znajduje się jakaś drobna innowacja, która nadaje jej potrawom nie tylko smaku, ale i zdrowia. Zobacz, jak najsłynniejsza z polskich "Wags" przygotowuje kotlety mielone. 

ObrazekRobert Lewandowski dostaje od Ani mielone z buraczkami - Pyszności; foto: Canva oraz Facebook: Anna Lewandowska

Kotlety mielone to klasyk polskiej kuchni, który jest jednocześnie bardzo podatny na różnego rodzaju zmiany i odejścia od tradycyjnego schematu. Niektórzy zastępują jajko płatkami owsianymi, a namoczoną bułkę — kaszą manną. Również Ania Lewandowska przygotowuje tę potrawę według nieco zmienionej receptury, którą — jakżeby inaczej — opracowała sama.

Obrazek
Robert Lewandowski zajada się tymi mielonymi - Pyszności; foto: Canva

W przepisie Ani nie brakuje ciekawych przypraw, ale to z całą pewnością nikogo nie dziwi, bo sportsmenka wyjątkowo upodobała sobie kurkumę czy chilli. Może cię jednak zaskoczyć fakt, że Robert Lewandowski dostaje od żony mielone z dodatkiem... gotowanych buraków. I nie, nie chodzi o położenie tartych buraczków obok mięsa, ale dodanie ich do samej masy. Jak przygotowuje się takie mielone? Zobacz przepis, wciel go w życie, skonsumuj i kto wie? Może chwilę później najdzie cię straszna ochota na... pokopanie piłki?

Kotlety mielone według Anny Lewandowskiej

Składniki:

  • 400 g mięsa mielonego z indyka
  • 200 g ugotowanych buraków
  • łyżka oleju kokosowego
  • szczypta kurkumy
  • pół łyżeczki majeranku
  • szczypta chilli
  • sól, pieprz
Obrazek
Robert Lewandowski dostaje od Ani mielone z burakami - Pyszności; foto: Canva

Sposób przygotowania:

  1. Mięso mielone przełóż do dużego naczynia. Dopraw je szczyptą kurkumy, chilli, majeranku, soli i pieprzu.
  2. Do masy dodaj również łyżkę oleju kokosowego i oczywiście bohatera tego odcinka, czyli buraka. Zetrzyj je na dużych oczkach tarki. Wszystko bardzo dokładnie wymieszaj, a następnie zwilżoną dłonią uformuj odpowiadające ci wielkością kotlety.
  3. Mielone usmaż z obu stron na patelni. Tak, dobrze czytasz: Lewandowska nie używa do mielonych panierki. Pamiętaj, że chude mięso zawiera więcej wody, więc tym bardziej musisz trzymać się ważnej zasady, żeby ułożyć mielone dopiero na mocno rozgrzanym oleju. W przeciwnym wypadku mogą one zacząć puszczać wodę, a twoje kotlety, zamiast się smażyć — uduszą się w sosie własnym.
  4. Na koniec odsącz je z tłuszczu na ręczniku papierowym. Smacznego!

Masz chęć na nietypowy obiad? Wypróbuj nasz przepis na pyszne sakiewki.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej