PrzepisTarte buraczki siostry Anastazji. Połączenie buraka i tego warzywa to abstrakcja, ale pyszna

Tarte buraczki siostry Anastazji. Połączenie buraka i tego warzywa to abstrakcja, ale pyszna

Przepis na tarte buraczki - Pyszności; Foto Canva.com i kadr z materiału na kanale YouTube Wydawnictwo WAM
Przepis na tarte buraczki - Pyszności; Foto Canva.com i kadr z materiału na kanale YouTube Wydawnictwo WAM
27.01.2023 12:00

Na ciepło czy na zimno? Niezależnie od tego, do której grupy się zaliczasz, to przepis na tarte buraczki siostry Anastazji, na pewno cię zaskoczy. To wersja sałatki, którą można z powodzeniem dodać do każdego obiadu. Oprócz buraczków, jej podstawę stanowi inny wyjątkowy, ale nietypowy składnik.

Wyjątkowe uzupełnienie obiadu. Poznaj przepis na tarte buraczki!

Warto podkreślić, że ulubionym dodatkiem do większości polskich obiadów, są buraczki zasmażane, które idealnie komponują się m.in. z kotletami mielonymi. Tym razem, postanowiliśmy ci zaprezentować przepis na tarte buraczki według receptury siostry Anastazji. To wyjątkowa sałatka, która została uzupełniona kapustą kiszoną. Niemożliwe? A jednak! Dodatek cebuli, czosnku oraz kminku, idealnie podkreśla smak gotowanych warzyw i kiszonki. To prawdziwa bomba witaminowa, która będzie uzupełnieniem każdego obiadu.

Starte buraki - Pyszności; Foto: Canva.com
Starte buraki - Pyszności; Foto: Canva.com

Jak przygotować tarte buraczki z kiszoną kapustą?

Możesz być pewny, że sałatka tego typu będzie gotowa w zaledwie kilka minut. Jest pyszna, zdrowa i lekka. Możesz ją podać do kotletów, czy innych dań lub zjeść samą, jako zdrową przekąskę pomiędzy innymi posiłkami. Takiej wersji sałatki, z pewnością nigdy wcześniej nie znałeś.

Składniki:

  • 500 g kiszonej kapusty
  • 3 ugotowane buraki
  • 2 ząbki czosnku
  • cebula
  • łyżeczka kminku
  • szczypta cukru
  • sól i pieprz do smaku
  • pół pęczka szczypiorku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego.

Sposób przygotowania:

Przepis na tarte buraczki jest naprawdę banalny. Rozpocznij od posiekania cebuli i czosnku i oprószenia cukrem. Odstaw je na kilka minut, a w tym czasie ugotowane buraczki zetrzyj na tarce o grubych oczkach i następnie przełóż do miski. Dodaj do nich odsączoną kapustę kiszoną oraz czosnek i cebulę. Następny w kolejności będzie posiekany szczypiorek. Do miski ze składnikami wlej olej, wsyp kminek i wszystko dokładnie wymieszaj. Na sam koniec, dopraw sałatkę solą i pieprzem. Podaj ją jako dodatek do kotletów lub innego dania. Będzie smacznie!

Szukasz inspiracji na pyszną przekąskę? Na naszym kanale YouTube znajdziesz przepis na śmietankowego kurczaka w cieście francuskim z brokułami:

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także