Wszyscy chwalą żółtą sałatkę siostry Anastazji. Jest doskonała na upały

Szukasz pomysłu na wakacyjny obiad? Nie masz siły, ani ochoty stać w kuchni przez kilka godzin przy nagrzanym piekarniku? Przeczytaj ten artykuł do końca, a w mig twój problem przestanie istnieć. To będzie prawdziwy hit w każdym domu! Oto sałatka siostry Anastazji.

ObrazekSałatka siostry Anastazji/źródło: Iryna/Adobe Stock/Wikimedia Commons
Marzena Pęcak

Upały nie odpuszczają. Za oknem mamy piękną i słoneczną pogodę, która jak najbardziej sprzyja wypoczynkowi nad wodą. Niestety nie każdy może sobie na to pozwolić. Wielu z nas już jest po lub dopiero czeka na urlop. Codziennie więc mierzymy się z domowymi obowiązkami, w tym ze zrobieniem obiadu dla całej rodziny. Jednocześnie doskonale zdaję sobie sprawę, że wysoka temperatura nie pomaga przy gotowaniu.

W ogóle jakoś wtedy mamy mniejszą ochotę na jedzenie. Oczywiście coś jeść musimy. Dlatego jeśli brakuje ci pomysłów na smaczny obiad, który świetnie sprawdzi się w upalne dni, przychodzę z pomocą. Jeszcze dziś wyczarujesz prawdziwą ucztę dla podniebienia!

Niezawodna sałatka siostry Anastazji

Dziś podzielę się z tobą moim sprawdzonym patentem na wakacyjny obiad. Jest to przepis siostry Anastazji, której nikomu nie trzeba przedstawiać. Znawczyni kulinariów stworzyła w swojej kuchni niesamowitą kombinację smaków, która jednocześnie fajnie się prezentuje.

Dzięki jej przepisowi nie musisz korzystać z piekarnika. Kurczaka przygotujesz w mgnieniu oka na patelni. To jednak nie koniec dobrych wiadomości. Pozostałe produkty nie wymagają cieplnej obróbki. Wystarczy, że część z nich po prostu pokroisz w drobną kostkę i wszystko razem wymieszasz. Masz więc gotowy pomysł na obiad, który bez problemu zrobisz w 20 minut.

Ta sałatka gości w mojej kuchni co roku w okresie wakacyjnym. Ty również się w niej zakochasz!

Obrazek
Idealna sałatka na upalne dni/źródło: Jacek Chabraszewski/Adobe Stock

Jak ją zrobić krok po kroku?

Aby przygotować pyszną sałatkę dla całej rodziny, potrzebujesz zaledwie kilku składników. Co więcej, są to podstawowe produkty, które cieszą się ogromną popularnością w każdym domu. Zaczynamy!

Składniki:

  • 400 g fileta z kurczaka,
  • 1 puszka zielonego groszku,
  • 1 puszka kukurydzy,
  • 4 kiszone ogórki,
  • 1 puszka ananasa,
  • 2 czerwone cebule,
  • 3 łyżki majonezu,
  • 3 pęczki koperku,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Pracę nad przepisem rozpocznij od przygotowania kurczaka. Mięso pokrój w drobną kostkę.
  2. Następnie dopraw przy pomocy soli i pieprzu, po czym podsmaż na rozgrzanej oraz natłuszczonej patelni.
  3. W międzyczasie przygotowuj pozostałe składniki.
  4. W drobną kostkę pokrój kawałki ananasa, cebule oraz ogórki kiszone.
  5. Drobno poszatkuj też świeży koperek.
  6. Wszystkie półprodukty połącz w dużej misce. Nie zapomnij także o majonezie.
  7. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki, aby smaki dobrze się połączyły.
  8. I to wszystko, smacznego!

Zanim się pożegnamy, koniecznie napisz mi, co myślisz o dzisiejszym przepisie? Wykorzystasz go w swojej kuchni tego lata?

Wybrane dla Ciebie
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni