Babcia zawsze serwowała je do mielonych. Tak zrobione smakują genialnie

Chociaż zdarza nam się raczyć daniami egzotycznymi i wykwintnymi, to i tak wychodzimy z założenia, że z obiadami babci nie równa się po prostu nic. Mięciutkie i pulchne mielone, gniecione ziemniaki polane tłuszczykiem i oczywiście to, co najlepiej uzupełnia to święte trio: buraczki. Czy może być coś lepszego? Ponieważ głęboko wierzymy w to, że nie, chcemy ci dzisiaj pokazać, jak przygotować buraczki w taki sposób, by smakowały jak wtedy u babci.

ObrazekBuraczki według przepisu babci - Pyszności; foto: Canva
SKOMENTUJ

Kuchnia molekularna, sprowadzane z całego świata produkty o dziwnych nazwach, rewolucyjne patenty kulinarne rodem z TikToka - to wszystko jest naprawdę super i uważamy, że ewolucja każdej dziedziny życia jest na tym pędzącym świecie zupełnie naturalna. Nie oznacza to jednak, że kiedykolwiek zdecydujemy się na porzucenie starych i tradycyjnych przepisów, które do dziś rozbudzają w nas słodką nostalgię. Nie ma też lepszego przykładu na taką potrawę, niż mielony z buraczkami.

Obrazek
Buraczki według przepisu babci - Pyszności; foto: Canva

Jednak podczas, gdy zwykle skupiamy się na odpowiedzi na pytanie "jak przygotować idealne mielone", zapominamy, że nie tylko one tworzą to nostalgiczne danie. Zarówno odpowiednio przyrządzone ziemniaki, jak i buraczki, są tutaj równie ważne. Dzisiaj chcemy skupić się na tych drugich i gwarantujemy, że wraz z czytaniem kolejnym wersów tego przepisu, sentyment do starych lat nabiera coraz większej mocy.

Buraczki jak u babci

Składniki:

  • 1 kg buraków
  • 1 cebula
  • 1-2 łyżki masła
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 2 szklanki wody
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Obrazek
Buraczki według przepisu babci - Pyszności; foto: Canva

Buraki i cebulę obierz. Te pierwsze zetrzyj na dużych oczkach tarki, a cebulę drobno posiekaj. Masło przełóż na patelnię i podgrzej na małym ogniu. Kiedy się stopi, zeszklij na nim cebulę. Następnie dodaj na patelnię buraki i dwie szklanki wody. Wszystko dokładnie wymieszaj.

Duś składniki przez około 40 minut, co jakiś czas mieszając i kontrolując ilość wody. Kiedy buraczki będą już miękkie, dolej do nich ocet i dopraw solą oraz pieprzem do smaku. Wymieszaj, potrzymaj jeszcze chwilę na patelni i gotowe. Buraczki jak u babci najlepiej smakują na ciepło!

Zobacz jeszcze ten przepis na szybki obiad z łososiem w roli głównej. Prosto z naszego kanału na YouTube.

Wybrane dla Ciebie

Jak cebula wpływa na organizm? Mało kto ma tego świadomość
Jak cebula wpływa na organizm? Mało kto ma tego świadomość
Bób po sycylijsku zawładnął moją kuchnią. Robię go niemal codziennie
Bób po sycylijsku zawładnął moją kuchnią. Robię go niemal codziennie
Co się stanie z twoim ciałem, gdy codziennie zjesz ogórka kiszonego? Wielu nie ma świadomości
Co się stanie z twoim ciałem, gdy codziennie zjesz ogórka kiszonego? Wielu nie ma świadomości
Już w sklepie zauważysz, czy arbuz był sztucznie pędzony. Jeden szczegół to zdradza
Już w sklepie zauważysz, czy arbuz był sztucznie pędzony. Jeden szczegół to zdradza
Dodaję do naleśników. Każdy, kto spróbował, mówi, że w życiu nie jadł lepszych
Dodaję do naleśników. Każdy, kto spróbował, mówi, że w życiu nie jadł lepszych
Młoda kapusta do słoików. Dorzuć te dodatki, a zjesz szybciej niż doniesiesz do spiżarni
Młoda kapusta do słoików. Dorzuć te dodatki, a zjesz szybciej niż doniesiesz do spiżarni
Ciasto z truskawkami od Magdy Gessler. Przepis banalny, a smak i wygląd jak z najlepszej cukierni
Ciasto z truskawkami od Magdy Gessler. Przepis banalny, a smak i wygląd jak z najlepszej cukierni
Leczo i zwykły gulasz mogą się przy nim schować. Odkąd jadłam w Bułgarii, robię co chwilę
Leczo i zwykły gulasz mogą się przy nim schować. Odkąd jadłam w Bułgarii, robię co chwilę
Lepsza niż malina i truskawka. W Polsce mało znana, a bardzo zdrowa i rośnie nawet na balkonie
Lepsza niż malina i truskawka. W Polsce mało znana, a bardzo zdrowa i rośnie nawet na balkonie
Ten chleb można jeść bez wyrzutów sumienia. Jest pyszny, a nie ma drożdży i glutenu
Ten chleb można jeść bez wyrzutów sumienia. Jest pyszny, a nie ma drożdży i glutenu
Bez mięsa, a znika ze stołu w mgnieniu oka. Nawet węgierskie leczo mi tak nie smakuje
Bez mięsa, a znika ze stołu w mgnieniu oka. Nawet węgierskie leczo mi tak nie smakuje
Kopytka z ziemniaków są już niemodne. Robię je z innego warzywa i każdy chwali
Kopytka z ziemniaków są już niemodne. Robię je z innego warzywa i każdy chwali