WAŻNE
TERAZ

Kradzież w Luwrze. Dwie osoby zostały zatrzymane

Babcia zawsze serwowała je do mielonych. Tak zrobione smakują genialnie

Chociaż zdarza nam się raczyć daniami egzotycznymi i wykwintnymi, to i tak wychodzimy z założenia, że z obiadami babci nie równa się po prostu nic. Mięciutkie i pulchne mielone, gniecione ziemniaki polane tłuszczykiem i oczywiście to, co najlepiej uzupełnia to święte trio: buraczki. Czy może być coś lepszego? Ponieważ głęboko wierzymy w to, że nie, chcemy ci dzisiaj pokazać, jak przygotować buraczki w taki sposób, by smakowały jak wtedy u babci.

ObrazekBuraczki według przepisu babci - Pyszności; foto: Canva

Kuchnia molekularna, sprowadzane z całego świata produkty o dziwnych nazwach, rewolucyjne patenty kulinarne rodem z TikToka - to wszystko jest naprawdę super i uważamy, że ewolucja każdej dziedziny życia jest na tym pędzącym świecie zupełnie naturalna. Nie oznacza to jednak, że kiedykolwiek zdecydujemy się na porzucenie starych i tradycyjnych przepisów, które do dziś rozbudzają w nas słodką nostalgię. Nie ma też lepszego przykładu na taką potrawę, niż mielony z buraczkami.

Obrazek
Buraczki według przepisu babci - Pyszności; foto: Canva

Jednak podczas, gdy zwykle skupiamy się na odpowiedzi na pytanie "jak przygotować idealne mielone", zapominamy, że nie tylko one tworzą to nostalgiczne danie. Zarówno odpowiednio przyrządzone ziemniaki, jak i buraczki, są tutaj równie ważne. Dzisiaj chcemy skupić się na tych drugich i gwarantujemy, że wraz z czytaniem kolejnym wersów tego przepisu, sentyment do starych lat nabiera coraz większej mocy.

Buraczki jak u babci

Składniki:

  • 1 kg buraków
  • 1 cebula
  • 1-2 łyżki masła
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 2 szklanki wody
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Obrazek
Buraczki według przepisu babci - Pyszności; foto: Canva

Buraki i cebulę obierz. Te pierwsze zetrzyj na dużych oczkach tarki, a cebulę drobno posiekaj. Masło przełóż na patelnię i podgrzej na małym ogniu. Kiedy się stopi, zeszklij na nim cebulę. Następnie dodaj na patelnię buraki i dwie szklanki wody. Wszystko dokładnie wymieszaj.

Duś składniki przez około 40 minut, co jakiś czas mieszając i kontrolując ilość wody. Kiedy buraczki będą już miękkie, dolej do nich ocet i dopraw solą oraz pieprzem do smaku. Wymieszaj, potrzymaj jeszcze chwilę na patelni i gotowe. Buraczki jak u babci najlepiej smakują na ciepło!

Zobacz jeszcze ten przepis na szybki obiad z łososiem w roli głównej. Prosto z naszego kanału na YouTube.

Wybrane dla Ciebie
Taką kaszę jadali bohaterowie Reymonta. Danie było skromne, ale sycące i pełne smaku
Taką kaszę jadali bohaterowie Reymonta. Danie było skromne, ale sycące i pełne smaku
Prawie nikt nie robi mielonych z tego taniego mięsa. Jest pełne smaku i ma mnóstwo żelaza
Prawie nikt nie robi mielonych z tego taniego mięsa. Jest pełne smaku i ma mnóstwo żelaza
Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony