Pyszna, zdrowa i błyskawiczna. Teraz do obiadu podaję tylko taką surówkę

Szukasz pomysłu na ciekawy dodatek do obiadu? Przejadły ci się już wszystkie klasyczne surówki i sałatki? Już za moment to zmienimy!

Nowych pomysłów na surówkę nigdy za wieleNowych pomysłów na surówkę nigdy za wiele
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Liudmyla

Mogłoby się wydawać, że przygotowując domowy obiad, skupiamy się głównie na dwóch podstawowych składnikach — mięsieziemniakach. To właśnie najbardziej klasyczne połączenie, które gości na naszych stołach minimum kilka razy w tygodniu. 

A przecież zazwyczaj temu duetowi towarzyszy jeszcze surówka lub sałatka. Często jej przygotowanie zostawiamy sobie na sam koniec, a że nie mamy już wtedy sił, albo po prostu jesteśmy mega głodni, robimy ją na szybko lub korzystamy z gotowych rozwiązań. Z dzisiejszym przepisem zmienimy to raz na zawsze. Dlaczego? Ta surówka jest tak dobra, że będziesz chciał ją robić za każdym razem. I to na samym początku wszystkich przygotowań do obiadu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Wyborna tarta orzechowa z gruszkami i jeżynami. Po prostu palce lizać

Surówka na nietypowej bazie

Kiedy myślisz o domowej surówce do obiadu, to pewnie przed oczami pojawia się kiszona kapusta, kapusta pekińska lub miks jabłka i marchewki. I oczywiście nie ma nic w tym złego, bo każde z wymienionych rozwiązań ma w sobie coś wyjątkowego.

Jednocześnie nic nie stoi na przeszkodzie, aby od czasu do czasu wprowadzić do kuchni drobne urozmaicenie. I taki będzie właśnie dzisiejszy przepis. Pyszną surówkę zrobisz bowiem na bazie papryki. Prawda, że brzmi ciekawie? A kiedy już ją skosztujesz, to totalnie przepadniesz!

W tej prostej surówce znajdziesz same rarytasy
W tej prostej surówce znajdziesz same rarytasy © Adobe Stock | Miri

Jak zrobić surówkę z papryki

Składniki:

  • 2 papryki,
  • 2 pomidory,
  • 1,5 jabłka,
  • 1,5 ogórka,
  • ½ pora,
  • 2 ząbki czosnku,
  • ¼ szkl. oliwy z oliwek,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • ½ natki pietruszki,
  • przyprawy: sól i pieprz. 

Sposób przygotowania:

  1. Pracę nad surówką rozpocznij od umycia wszystkich warzyw
  2. Następnie zajmij się paprykami. Podziel je na mniejsze części i usuń gniazda nasienne.
  3. Na mniejsze elementy podziel też pozostałe warzywa oraz jabłka. 
  4. Obierz i przeciśnij przez praskę ząbki czosnku. 
  5. Na koniec posiekaj drobno natkę pietruszki i wyciśnij sok z cytryny. 
  6. Wszystkie półprodukty masz już gotowe. Teraz wystarczy połączyć je w jednej misce, dodać oliwę z oliwek i przyprawy. Smacznego!

Taka surówka będzie pasować praktycznie do każdego obiadu. Może więc gościć na twoim stole bardzo często. I dobra rada na koniec, zawsze zrób jej trochę więcej, bo w moim domu znika z talerzy w ciągu kilku sekund. Taka jest dobra!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Zrywam maliny i robię ciasto bez pieczenia. Nie mogę opędzić się od komplementów
Zrywam maliny i robię ciasto bez pieczenia. Nie mogę opędzić się od komplementów
Wygląda jak ryż, ale ma z nim niewiele wspólnego. Idealny na odchudzanie
Wygląda jak ryż, ale ma z nim niewiele wspólnego. Idealny na odchudzanie
Botwinkę kiszę z mlecznym dodatkiem. Smakuje tak dobrze, że wyjadam prosto ze słoika
Botwinkę kiszę z mlecznym dodatkiem. Smakuje tak dobrze, że wyjadam prosto ze słoika
W moim domu tak przygotowuje się paprykę konserwową. Jest hitem na każdym grillu
W moim domu tak przygotowuje się paprykę konserwową. Jest hitem na każdym grillu
Bliny robię po litewsku. Placki i kotlety mogą się przy nich schować
Bliny robię po litewsku. Placki i kotlety mogą się przy nich schować
Zastąp tym cukier w herbacie. Organizm ci podziękuje
Zastąp tym cukier w herbacie. Organizm ci podziękuje
Strzelczyk sprawdził kurczaki z rożna w Kołobrzegu. Już po pierwszym kęsie wiedział, że dostał nieświeżego
Strzelczyk sprawdził kurczaki z rożna w Kołobrzegu. Już po pierwszym kęsie wiedział, że dostał nieświeżego
Po deszczu prawdziwy wysyp. Z tych miejsc ludzie wracają z koszami pełnymi grzybów
Po deszczu prawdziwy wysyp. Z tych miejsc ludzie wracają z koszami pełnymi grzybów
"O fuj", "ble". Magda Gessler dodała do mizerii składnik, który wzburzył wielu Polaków
"O fuj", "ble". Magda Gessler dodała do mizerii składnik, który wzburzył wielu Polaków
Wielu popełnia te błędy podczas gotowania bobu. Przez nie traci wartości odżywcze
Wielu popełnia te błędy podczas gotowania bobu. Przez nie traci wartości odżywcze
Wystarczą dwa składniki. Ten sos bije na głowę nawet uwielbiany czosnkowy
Wystarczą dwa składniki. Ten sos bije na głowę nawet uwielbiany czosnkowy
Już nie panieruję kalafiora w bułce tartej. Mam lepsze i znacznie zdrowsze sposoby
Już nie panieruję kalafiora w bułce tartej. Mam lepsze i znacznie zdrowsze sposoby