Pyszna, zdrowa i błyskawiczna. Teraz do obiadu podaję tylko taką surówkę

Szukasz pomysłu na ciekawy dodatek do obiadu? Przejadły ci się już wszystkie klasyczne surówki i sałatki? Już za moment to zmienimy!

Nowych pomysłów na surówkę nigdy za wieleNowych pomysłów na surówkę nigdy za wiele
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Liudmyla
Marzena Pęcak

Mogłoby się wydawać, że przygotowując domowy obiad, skupiamy się głównie na dwóch podstawowych składnikach — mięsieziemniakach. To właśnie najbardziej klasyczne połączenie, które gości na naszych stołach minimum kilka razy w tygodniu. 

A przecież zazwyczaj temu duetowi towarzyszy jeszcze surówka lub sałatka. Często jej przygotowanie zostawiamy sobie na sam koniec, a że nie mamy już wtedy sił, albo po prostu jesteśmy mega głodni, robimy ją na szybko lub korzystamy z gotowych rozwiązań. Z dzisiejszym przepisem zmienimy to raz na zawsze. Dlaczego? Ta surówka jest tak dobra, że będziesz chciał ją robić za każdym razem. I to na samym początku wszystkich przygotowań do obiadu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Wyborna tarta orzechowa z gruszkami i jeżynami. Po prostu palce lizać

Surówka na nietypowej bazie

Kiedy myślisz o domowej surówce do obiadu, to pewnie przed oczami pojawia się kiszona kapusta, kapusta pekińska lub miks jabłka i marchewki. I oczywiście nie ma nic w tym złego, bo każde z wymienionych rozwiązań ma w sobie coś wyjątkowego.

Jednocześnie nic nie stoi na przeszkodzie, aby od czasu do czasu wprowadzić do kuchni drobne urozmaicenie. I taki będzie właśnie dzisiejszy przepis. Pyszną surówkę zrobisz bowiem na bazie papryki. Prawda, że brzmi ciekawie? A kiedy już ją skosztujesz, to totalnie przepadniesz!

W tej prostej surówce znajdziesz same rarytasy
W tej prostej surówce znajdziesz same rarytasy © Adobe Stock | Miri

Jak zrobić surówkę z papryki

Składniki:

  • 2 papryki,
  • 2 pomidory,
  • 1,5 jabłka,
  • 1,5 ogórka,
  • ½ pora,
  • 2 ząbki czosnku,
  • ¼ szkl. oliwy z oliwek,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • ½ natki pietruszki,
  • przyprawy: sól i pieprz. 

Sposób przygotowania:

  1. Pracę nad surówką rozpocznij od umycia wszystkich warzyw
  2. Następnie zajmij się paprykami. Podziel je na mniejsze części i usuń gniazda nasienne.
  3. Na mniejsze elementy podziel też pozostałe warzywa oraz jabłka. 
  4. Obierz i przeciśnij przez praskę ząbki czosnku. 
  5. Na koniec posiekaj drobno natkę pietruszki i wyciśnij sok z cytryny. 
  6. Wszystkie półprodukty masz już gotowe. Teraz wystarczy połączyć je w jednej misce, dodać oliwę z oliwek i przyprawy. Smacznego!

Taka surówka będzie pasować praktycznie do każdego obiadu. Może więc gościć na twoim stole bardzo często. I dobra rada na koniec, zawsze zrób jej trochę więcej, bo w moim domu znika z talerzy w ciągu kilku sekund. Taka jest dobra!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej