Pyszna, zdrowa i błyskawiczna. Teraz do obiadu podaję tylko taką surówkę
Szukasz pomysłu na ciekawy dodatek do obiadu? Przejadły ci się już wszystkie klasyczne surówki i sałatki? Już za moment to zmienimy!
14.09.2023 14:21
Mogłoby się wydawać, że przygotowując domowy obiad, skupiamy się głównie na dwóch podstawowych składnikach — mięsie i ziemniakach. To właśnie najbardziej klasyczne połączenie, które gości na naszych stołach minimum kilka razy w tygodniu.
A przecież zazwyczaj temu duetowi towarzyszy jeszcze surówka lub sałatka. Często jej przygotowanie zostawiamy sobie na sam koniec, a że nie mamy już wtedy sił, albo po prostu jesteśmy mega głodni, robimy ją na szybko lub korzystamy z gotowych rozwiązań. Z dzisiejszym przepisem zmienimy to raz na zawsze. Dlaczego? Ta surówka jest tak dobra, że będziesz chciał ją robić za każdym razem. I to na samym początku wszystkich przygotowań do obiadu.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Surówka na nietypowej bazie
Kiedy myślisz o domowej surówce do obiadu, to pewnie przed oczami pojawia się kiszona kapusta, kapusta pekińska lub miks jabłka i marchewki. I oczywiście nie ma nic w tym złego, bo każde z wymienionych rozwiązań ma w sobie coś wyjątkowego.
Jednocześnie nic nie stoi na przeszkodzie, aby od czasu do czasu wprowadzić do kuchni drobne urozmaicenie. I taki będzie właśnie dzisiejszy przepis. Pyszną surówkę zrobisz bowiem na bazie papryki. Prawda, że brzmi ciekawie? A kiedy już ją skosztujesz, to totalnie przepadniesz!
Jak zrobić surówkę z papryki
Składniki:
- 2 papryki,
- 2 pomidory,
- 1,5 jabłka,
- 1,5 ogórka,
- ½ pora,
- 2 ząbki czosnku,
- ¼ szkl. oliwy z oliwek,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- ½ natki pietruszki,
- przyprawy: sól i pieprz.
Sposób przygotowania:
- Pracę nad surówką rozpocznij od umycia wszystkich warzyw.
- Następnie zajmij się paprykami. Podziel je na mniejsze części i usuń gniazda nasienne.
- Na mniejsze elementy podziel też pozostałe warzywa oraz jabłka.
- Obierz i przeciśnij przez praskę ząbki czosnku.
- Na koniec posiekaj drobno natkę pietruszki i wyciśnij sok z cytryny.
- Wszystkie półprodukty masz już gotowe. Teraz wystarczy połączyć je w jednej misce, dodać oliwę z oliwek i przyprawy. Smacznego!
Taka surówka będzie pasować praktycznie do każdego obiadu. Może więc gościć na twoim stole bardzo często. I dobra rada na koniec, zawsze zrób jej trochę więcej, bo w moim domu znika z talerzy w ciągu kilku sekund. Taka jest dobra!