Surówka ze świeżego ogórka w 10 minut. Robię ją do obiadu zamiast klasycznej mizerii
Masz ochotę na ogórki, ale znudziła ci się już klasyczna mizeria? Przygotuj tę słodko-kwaśną sałatkę, która pasuje zarówno do klasycznego schabowego, jak i azjatyckich klusek. Koniecznie wypróbuj ten przepis.
13.09.2023 15:10
Mizeria to jedna z najpopularniejszych surówek. Trudno się temu dziwić. W końcu jest pyszna, zdrowa, lekkostrawna, niskokaloryczna, a do tego, banalna w przygotowaniu. Jeśli masz w domu dużo ogórków i masz ochotę nieco urozmaicić swoje menu, przygotuj tę sałatkę ze świeżych ogórków.
Przygotowanie zajmie ci nie więcej, niż 5 minut. Jeśli ty i twoi domownicy przepadacie za słodko-kwaśnymi smakami, polecamy od razu przygotować sałatkę z podwójnej porcji składników. Jesteśmy pewni, że po 5 minutach zniknie ze stołu.
Zobacz także
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Słodko-kwaśna sałatka z surowego ogórka — przepis
Składniki:
- 8 ogórków,
- pęczek szczypiorku,
- trzy łyżki soku z cytryny,
- 5 łyżek oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek,
- łyżeczka musztardy (najlepsza będzie miodowa),
- łyżeczka miodu lub cukru,
- pół łyżeczki soli,
- pół łyżeczki pieprzu,
- opcjonalnie: czerwona cebula, skórka z cytryny.
Przygotowanie:
- Umyj ogórki. Odkrój obie końcówki. Zetrzyj je na mandolinie. Jeśli jej nie masz, pokrój warzywo w cienkie paski.
- Szczypiorek umyj i drobno posiekaj.
- Cytrynę sparz, rozmasuj na desce do krojenia, przekrój ją na pół, a następnie, wyciśnij z niej sok.
- Ogórki wraz ze szczypiorkiem przełóż do dużej miski. Dosól i dopieprz do smaku.
- W małej miseczce wymieszaj ze sobą musztardę, olej, miód i sok z cytryny.
- Tak przygotowany sos wymieszaj razem z ogórkami. Sałatka gotowa!
Porady:
- Masz ochotę na azjatycką wersję sałatki? Dodaj do niej drobno posiekanej czerwonej cebuli. Musztardę i sok z cytryny zastąp dwoma łyżkami octu ryżowego. Na końcu, dodaj przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. To przepis na relish popularną przystawkę, którą często podaje się wraz z bułeczkami bao czy pad thaiem. Całość posyp podprażonymi nasionami sezamu.
- Zamiast szczypiorku, możesz dodać natkę pietruszki, koperek czy świeżą miętę. Tę ostatnią opcję polecamy latem.