Surówka ze świeżego ogórka w 10 minut. Robię ją do obiadu zamiast klasycznej mizerii

Masz ochotę na ogórki, ale znudziła ci się już klasyczna mizeria? Przygotuj tę słodko-kwaśną sałatkę, która pasuje zarówno do klasycznego schabowego, jak i azjatyckich klusek. Koniecznie wypróbuj ten przepis.

Sałatka ze świeżego ogórka.Sałatka ze świeżego ogórka.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Mizeria to jedna z najpopularniejszych surówek. Trudno się temu dziwić. W końcu jest pyszna, zdrowa, lekkostrawna, niskokaloryczna, a do tego, banalna w przygotowaniu. Jeśli masz w domu dużo ogórków i masz ochotę nieco urozmaicić swoje menu, przygotuj tę sałatkę ze świeżych ogórków.

Przygotowanie zajmie ci nie więcej, niż 5 minut. Jeśli ty i twoi domownicy przepadacie za słodko-kwaśnymi smakami, polecamy od razu przygotować sałatkę z podwójnej porcji składników. Jesteśmy pewni, że po 5 minutach zniknie ze stołu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Domowy chlebek a'la pizza

Słodko-kwaśna sałatka z surowego ogórka — przepis

Składniki:

  • 8 ogórków,
  • pęczek szczypiorku,
  • trzy łyżki soku z cytryny,
  • 5 łyżek oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek,
  • łyżeczka musztardy (najlepsza będzie miodowa),
  • łyżeczka miodu lub cukru,
  • pół łyżeczki soli,
  • pół łyżeczki pieprzu,
  • opcjonalnie: czerwona cebula, skórka z cytryny.

Przygotowanie:

  1. Umyj ogórki. Odkrój obie końcówki. Zetrzyj je na mandolinie. Jeśli jej nie masz, pokrój warzywo w cienkie paski.
  2. Szczypiorek umyj i drobno posiekaj.
  3. Cytrynę sparz, rozmasuj na desce do krojenia, przekrój ją na pół, a następnie, wyciśnij z niej sok.
  4. Ogórki wraz ze szczypiorkiem przełóż do dużej miski. Dosól i dopieprz do smaku.
  5. W małej miseczce wymieszaj ze sobą musztardę, olej, miód i sok z cytryny.
  6. Tak przygotowany sos wymieszaj razem z ogórkami. Sałatka gotowa!

Porady:

  1. Masz ochotę na azjatycką wersję sałatki? Dodaj do niej drobno posiekanej czerwonej cebuli. Musztardę i sok z cytryny zastąp dwoma łyżkami octu ryżowego. Na końcu, dodaj przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. To przepis na relish popularną przystawkę, którą często podaje się wraz z bułeczkami bao czy pad thaiem. Całość posyp podprażonymi nasionami sezamu.
  2. Zamiast szczypiorku, możesz dodać natkę pietruszki, koperek czy świeżą miętę. Tę ostatnią opcję polecamy latem.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej