PrzepisSałatkiMizeria po włosku to moje nowe odkrycie. Jest jeszcze lepsza niż klasyczna wersja

Mizeria po włosku to moje nowe odkrycie. Jest jeszcze lepsza niż klasyczna wersja

Mizeria po włosku - ciekawa odmiana na talerzu
Mizeria po włosku - ciekawa odmiana na talerzu
Źródło zdjęć: © canva.com

07.09.2023 12:05

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Dzisiaj chcemy ci zaprezentować prosty przepis na popularną surówkę z ogórków — ale w nieco innym niż standardowo wydaniu. Oto mizeria po włosku, po której pierwszym kęsie wykrzykniesz na cały dom "delizioso!".

Chociaż książki kucharskie jasno mówią, że mizeria to klasyczna surówka pochodząca z kuchni polskiej, to jej przewrotna nazwa może sugerować coś zgoła innego. Po włosku "miseria" to dokładnie... nieszczęście. Skąd ta inspiracja? I dlaczego tak negatywna? Odpowiedź na to pytanie nie istnieje — nawet w najstarszych księgach o gotowaniu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Dzisiaj bierzemy standardową wersję mizerii i... nieco w niej zamieszamy. Pokrótce mówiąc: nadamy jej włoskiego stylu. Skoro z francuską mizerią nam się udało, to czemu by nie spróbować ponownie? Tym razem posłużymy się m.in. mieszanką włoskich ziół. Taka surówka jest doskonale orzeźwiająca — w sam raz na ciepłą końcówkę lata. Piszesz się na to? Bo my już zacieramy ręce! Do zobaczenia niżej, gdzie znajdziesz pełną recepturę!

Mizeria po włosku

Składniki:

  • 3 ogórki,
  • 1 czerwona cebula,
  • 1/4 szklanki majonezu,
  • 1/4 szklanki jogurtu,
  • 1 łyżka octu winnego,
  • 2 łyżeczki mieszanki ziół włoskich,
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sól, pieprz,
  • szczypta cukru.
Mizeria po włosku powstaje w kilka chwil
Mizeria po włosku powstaje w kilka chwil© canva.com

Sposób przygotowania:

  1. Ogórki umyj. Proponujemy ich nie obierać, bo w skórkach znajduje się mnóstwo wartości odżywczych. Oczywiście możesz to zrobić; mizeria po włosku nadal będzie pyszna.
  2. Następnie pokrój ogórki w cienkie plastry, a cebulę czerwoną w piórka.
  3. Zmieszaj majonez z jogurtem. Dopraw je mieszanką włoskich ziół i przypraw. Dodaj cukier, pieprz i sól do smaku. Całość dokładnie wymieszaj.
  4. Tak przygotowanym sosem zalej ogórki i cebulę. Dodaj jeszcze przepuszczone przez praskę ząbki czosnku i raz jeszcze wymieszaj całość.
  5. Mizeria po włosku najlepiej smakuje schłodzona, dlatego przed podaniem włóż ją do lodówki na pół godziny. Smacznego!
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także