Mizeria po włosku to moje nowe odkrycie. Jest jeszcze lepsza niż klasyczna wersja
Dzisiaj chcemy ci zaprezentować prosty przepis na popularną surówkę z ogórków — ale w nieco innym niż standardowo wydaniu. Oto mizeria po włosku, po której pierwszym kęsie wykrzykniesz na cały dom "delizioso!".
07.09.2023 12:05
Chociaż książki kucharskie jasno mówią, że mizeria to klasyczna surówka pochodząca z kuchni polskiej, to jej przewrotna nazwa może sugerować coś zgoła innego. Po włosku "miseria" to dokładnie... nieszczęście. Skąd ta inspiracja? I dlaczego tak negatywna? Odpowiedź na to pytanie nie istnieje — nawet w najstarszych księgach o gotowaniu.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Dzisiaj bierzemy standardową wersję mizerii i... nieco w niej zamieszamy. Pokrótce mówiąc: nadamy jej włoskiego stylu. Skoro z francuską mizerią nam się udało, to czemu by nie spróbować ponownie? Tym razem posłużymy się m.in. mieszanką włoskich ziół. Taka surówka jest doskonale orzeźwiająca — w sam raz na ciepłą końcówkę lata. Piszesz się na to? Bo my już zacieramy ręce! Do zobaczenia niżej, gdzie znajdziesz pełną recepturę!
Zobacz także
Mizeria po włosku
Składniki:
- 3 ogórki,
- 1 czerwona cebula,
- 1/4 szklanki majonezu,
- 1/4 szklanki jogurtu,
- 1 łyżka octu winnego,
- 2 łyżeczki mieszanki ziół włoskich,
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek,
- 2 ząbki czosnku,
- sól, pieprz,
- szczypta cukru.
Sposób przygotowania:
- Ogórki umyj. Proponujemy ich nie obierać, bo w skórkach znajduje się mnóstwo wartości odżywczych. Oczywiście możesz to zrobić; mizeria po włosku nadal będzie pyszna.
- Następnie pokrój ogórki w cienkie plastry, a cebulę czerwoną w piórka.
- Zmieszaj majonez z jogurtem. Dopraw je mieszanką włoskich ziół i przypraw. Dodaj cukier, pieprz i sól do smaku. Całość dokładnie wymieszaj.
- Tak przygotowanym sosem zalej ogórki i cebulę. Dodaj jeszcze przepuszczone przez praskę ząbki czosnku i raz jeszcze wymieszaj całość.
- Mizeria po włosku najlepiej smakuje schłodzona, dlatego przed podaniem włóż ją do lodówki na pół godziny. Smacznego!