Mizeria po włosku to moje nowe odkrycie. Jest jeszcze lepsza niż klasyczna wersja

Dzisiaj chcemy ci zaprezentować prosty przepis na popularną surówkę z ogórków — ale w nieco innym niż standardowo wydaniu. Oto mizeria po włosku, po której pierwszym kęsie wykrzykniesz na cały dom "delizioso!".

Mizeria po włosku - ciekawa odmiana na talerzuMizeria po włosku - ciekawa odmiana na talerzu
Źródło zdjęć: © canva.com

Chociaż książki kucharskie jasno mówią, że mizeria to klasyczna surówka pochodząca z kuchni polskiej, to jej przewrotna nazwa może sugerować coś zgoła innego. Po włosku "miseria" to dokładnie... nieszczęście. Skąd ta inspiracja? I dlaczego tak negatywna? Odpowiedź na to pytanie nie istnieje — nawet w najstarszych księgach o gotowaniu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Chrupiący kurczak z woreczka strunowego. Lepszy niż w KFC

Dzisiaj bierzemy standardową wersję mizerii i... nieco w niej zamieszamy. Pokrótce mówiąc: nadamy jej włoskiego stylu. Skoro z francuską mizerią nam się udało, to czemu by nie spróbować ponownie? Tym razem posłużymy się m.in. mieszanką włoskich ziół. Taka surówka jest doskonale orzeźwiająca — w sam raz na ciepłą końcówkę lata. Piszesz się na to? Bo my już zacieramy ręce! Do zobaczenia niżej, gdzie znajdziesz pełną recepturę!

Mizeria po włosku

Składniki:

  • 3 ogórki,
  • 1 czerwona cebula,
  • 1/4 szklanki majonezu,
  • 1/4 szklanki jogurtu,
  • 1 łyżka octu winnego,
  • 2 łyżeczki mieszanki ziół włoskich,
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sól, pieprz,
  • szczypta cukru.
Mizeria po włosku powstaje w kilka chwil
Mizeria po włosku powstaje w kilka chwil © canva.com

Sposób przygotowania:

  1. Ogórki umyj. Proponujemy ich nie obierać, bo w skórkach znajduje się mnóstwo wartości odżywczych. Oczywiście możesz to zrobić; mizeria po włosku nadal będzie pyszna.
  2. Następnie pokrój ogórki w cienkie plastry, a cebulę czerwoną w piórka.
  3. Zmieszaj majonez z jogurtem. Dopraw je mieszanką włoskich ziół i przypraw. Dodaj cukier, pieprz i sól do smaku. Całość dokładnie wymieszaj.
  4. Tak przygotowanym sosem zalej ogórki i cebulę. Dodaj jeszcze przepuszczone przez praskę ząbki czosnku i raz jeszcze wymieszaj całość.
  5. Mizeria po włosku najlepiej smakuje schłodzona, dlatego przed podaniem włóż ją do lodówki na pół godziny. Smacznego!
Wybrane dla Ciebie
Unikaj tych chlebów, jeśli chcesz na dłużej zachować zdrowie
Unikaj tych chlebów, jeśli chcesz na dłużej zachować zdrowie
Tak upieczonymi żeberkami zaskoczysz nawet wybrednego gościa. Po prostu palce lizać
Tak upieczonymi żeberkami zaskoczysz nawet wybrednego gościa. Po prostu palce lizać
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku