Mizeria po francusku smakuje lepiej niż klasyczna. Żałuję, że wcześniej nie znałem tego przepisu

Takiej wariacji na temat mizerii prawdopodobnie jeszcze nie widziałeś. Jeden dodatek sprawi, że nabierze ona zupełnie nowego charakteru. Można by rzec: francuskiego. Nie chodzi tu jednak o żadne "ą i ę", lecz smak. Taka surówka jest po prostu pyszna!

Mizeria ze śmietaną w szklanej misceMizeria ze śmietaną w szklanej misce
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | teine

Skąd pochodzi mizeria? Czy na pewno jest to surówka o jedynie polskich korzeniach? Tak twierdzi nie tylko encyklopedia, ale również książki kucharskie. Jedynym kontrargumentem dla takiej tezy jest sama nazwa tej popularnej surówki, która niewątpliwie kojarzy się z łacińskim "miseria". To słowo oznacza, ni mniej, ni więcej: nędza.

We fragmencie cytowanej przez redakcję portalu polacywewloszech.com.pl książki "W staropolskiej kuchni" napisano o tym tak:

"Trudno dziś dociec, dlaczego smaczna i orzeźwiająca sałata z ogórków ochrzczona została w kuchni polskiej tą posępną raczej nazwą".

Mamy więc ewidentnie do czynienia z kulinarną zagadką historyczną, co nie zmienia jednak udokumentowanego faktu, że mizeria należy po prostu do szlachetnego kanonu kuchni polskiej.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Upiekłam makaron w nietypowej foremce. Ta wytrawna babka robi wrażenie

Dzisiaj jednak proponujemy ci nadanie tej surówce odrobinę międzynarodowości. A dokładnie: francuskiego powiewu. Zróbmy to za pomocą nietypowego w mizerii składnika: musztardy. Cały "myk" polega tu na tym, by była to właśnie francuska odmiana tego sosu. Kiedy jej łagodny smak i gruboziarnista konsystencja połączą się ze śmietaną, zrozumiesz, że ten zabieg był prawdziwym strzałem w dziesiątkę.

Mizeria po francusku - przepis

Składniki:

  • 2 ogórki zielone,
  • 100 ml śmietany 18 proc.,
  • 1 łyżeczka musztardy francuskiej,
  • sól, pieprz.
Musztarda z całymi ziarnami gorczycy  sprawia, że mizeria po francusku jest przepyszna!
Musztarda z całymi ziarnami gorczycy sprawia, że mizeria po francusku jest przepyszna! © Canva.com

Sposób przygotowania:

  1. Ogórki umyj i obierz ze skórki. Następnie pokrój je w cienkie plastry lub półplasterki. Możesz też zetrzeć je na tarce — pełna dowolność.
  2. Rozdrobnione ogórki przełóż do sita, a je z kolei ułóż w naczyniu. Oprósz warzywa solą i odczekaj kilkanaście minut. W tym czasie cała zbędna ilość wody z nich wycieknie.
  3. Teraz przełóż już ogórki do salaterki. Dodaj śmietanę i musztardę francuską. Wymieszaj, dopraw według uznania. Smacznego!
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej