PrzepisSałatkiSurówka biskupia nie ma sobie równych. Robię ją na każdą rodzinną uroczystość

Surówka biskupia nie ma sobie równych. Robię ją na każdą rodzinną uroczystość

Pewnie nie słyszeliście o tej przystawce. Ja odkryłam ją niedawno i serwuję na każdą rodzinną uroczystość. Jest tak pyszna, że do domu zawsze zabieram pustą miskę. Surówka biskupia to hit. Jest smaczna, pożywna, a do tego nie potrzeba do niej wielu składników.

Surówka biskupia z czerwonej kapusty to idealny dodatek do obiadu
Surówka biskupia z czerwonej kapusty to idealny dodatek do obiadu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Elena

11.09.2023 19:53

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Surówka to obowiązkowy dodatek do obiadu, szczególnie tego tradycyjnego. Podajemy najróżniejsze rodzaje, chociaż najpopularniejsze robione są z kapusty kiszonej, marchewki lub kapusty pekińskiej. Często też przygotowujemy colesława. Jestem pewna, że niewiele osób słyszało o surówce biskupiej. Chociaż nazwa (która jest inspirowana jej purpurową barwą - w sutannie o podobnym kolorze chodzą biskupi) brzmi intrygująco, to przystawka jest niesamowicie prosta w przygotowaniu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Surówka biskupia to hit imprez. Jak ją przygotować?

Zaopatrz się we wszystkie potrzebne składniki. Będą to:

  • nieduża czerwona kapusta,
  • jabłko,
  • dwie marchewki,
  • trzy łyżki majonezu,
  • trzy łyżki jogurtu naturalnego,
  • dwie łyżki soku z cytryny,
  • łyżka chrzanu,
  • szczypta cukru,
  • sól i pieprz do smaku.
Surówka biskupia
Surówka biskupia© Wikipedia

Sposób wykonania:

  1. Kapustę obierz z wierzchnich liści, a następnie ją poszatkuj. Bardzo drobno posiekaj warzywo.
  2. Obierz marchewki i jabłka, a następnie zetrzyj je na tarce o grubych oczkach. Dodaj te dwa składniki do kapusty.
  3. Dorzuć też jogurt naturalny, majonez i chrzan. Ten ostatni składnik sprawi, że surówka biskupia będzie miała lekko pikantny i intensywny smak.
  4. Przystawkę dopraw solą, pieprzem oraz cukrem. Dolej też sok z cytryny, dzięki któremu warzywa nie sczernieją.
  5. Gotową surówkę wstaw do lodówki co najmniej na 30 minut. W tym czasie wszystkie składniki przegryzą się smakiem i stworzą ciekawą całość.

Sałatka z czerwonej kapusty świetnie skomponuje się z daniami mięsnymi i rybnymi. Pasuje także do frytek. Oprócz niesamowitego smaku dostarcza wielu witamin i minerałów. Można się nią zajadać bez obaw. Niewiele surówek dostarcza tak wielkich wrażeń smakowych. Spróbujcie sami i się przekonajcie. Od razu się w niej zakochacie bez pamięci i będziecie chcieli skosztować o wiele więcej.

surówkaczerwona kapustaprzepis