Surówka biskupia nie ma sobie równych. Robię ją na każdą rodzinną uroczystość

Pewnie nie słyszeliście o tej przystawce. Ja odkryłam ją niedawno i serwuję na każdą rodzinną uroczystość. Jest tak pyszna, że do domu zawsze zabieram pustą miskę. Surówka biskupia to hit. Jest smaczna, pożywna, a do tego nie potrzeba do niej wielu składników.

Surówka biskupia z czerwonej kapusty to idealny dodatek do obiaduSurówka biskupia z czerwonej kapusty to idealny dodatek do obiadu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Elena
Paulina Hermann

Surówka to obowiązkowy dodatek do obiadu, szczególnie tego tradycyjnego. Podajemy najróżniejsze rodzaje, chociaż najpopularniejsze robione są z kapusty kiszonej, marchewki lub kapusty pekińskiej. Często też przygotowujemy colesława. Jestem pewna, że niewiele osób słyszało o surówce biskupiej. Chociaż nazwa (która jest inspirowana jej purpurową barwą - w sutannie o podobnym kolorze chodzą biskupi) brzmi intrygująco, to przystawka jest niesamowicie prosta w przygotowaniu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pyszne mielone z piekarnika. Świetna alternatywa dla klasycznych kotletów

Surówka biskupia to hit imprez. Jak ją przygotować?

Zaopatrz się we wszystkie potrzebne składniki. Będą to:

  • nieduża czerwona kapusta,
  • jabłko,
  • dwie marchewki,
  • trzy łyżki majonezu,
  • trzy łyżki jogurtu naturalnego,
  • dwie łyżki soku z cytryny,
  • łyżka chrzanu,
  • szczypta cukru,
  • sól i pieprz do smaku.
Surówka biskupia
Surówka biskupia © Wikipedia

Sposób wykonania:

  1. Kapustę obierz z wierzchnich liści, a następnie ją poszatkuj. Bardzo drobno posiekaj warzywo.
  2. Obierz marchewki i jabłka, a następnie zetrzyj je na tarce o grubych oczkach. Dodaj te dwa składniki do kapusty.
  3. Dorzuć też jogurt naturalny, majonez i chrzan. Ten ostatni składnik sprawi, że surówka biskupia będzie miała lekko pikantny i intensywny smak.
  4. Przystawkę dopraw solą, pieprzem oraz cukrem. Dolej też sok z cytryny, dzięki któremu warzywa nie sczernieją.
  5. Gotową surówkę wstaw do lodówki co najmniej na 30 minut. W tym czasie wszystkie składniki przegryzą się smakiem i stworzą ciekawą całość.

Sałatka z czerwonej kapusty świetnie skomponuje się z daniami mięsnymi i rybnymi. Pasuje także do frytek. Oprócz niesamowitego smaku dostarcza wielu witamin i minerałów. Można się nią zajadać bez obaw. Niewiele surówek dostarcza tak wielkich wrażeń smakowych. Spróbujcie sami i się przekonajcie. Od razu się w niej zakochacie bez pamięci i będziecie chcieli skosztować o wiele więcej.

Wybrane dla Ciebie
Świąteczne gołąbki piekę tylko w takiej temperaturze. Kapusta jest mięciutka i delikatna, a farsz nie za suchy
Świąteczne gołąbki piekę tylko w takiej temperaturze. Kapusta jest mięciutka i delikatna, a farsz nie za suchy
Robię zamiast makowca. Gościom z wrażenia aż opada szczęka
Robię zamiast makowca. Gościom z wrażenia aż opada szczęka
Sekretny przepis Makłowicza. Jeden składnik zmienia smak grzybowej
Sekretny przepis Makłowicza. Jeden składnik zmienia smak grzybowej
Wiele osób popełnia te błędy. To przez to zakwas pleśnieje
Wiele osób popełnia te błędy. To przez to zakwas pleśnieje
Na Podkarpaciu dodają do grochu. Mało postne, ale wszyscy się zajadają
Na Podkarpaciu dodają do grochu. Mało postne, ale wszyscy się zajadają
Najlepsza surówka do smażonej ryby. Przyjemnie chrupie i podkreśla smak
Najlepsza surówka do smażonej ryby. Przyjemnie chrupie i podkreśla smak
Smaczna ryba prawie bez ości i intensywnego zapachu. Mówią o niej "morski kurczak"
Smaczna ryba prawie bez ości i intensywnego zapachu. Mówią o niej "morski kurczak"
Chrupiące paszteciki w cieście francuskim. Jeden błąd może sprawić, że nie wyrosną
Chrupiące paszteciki w cieście francuskim. Jeden błąd może sprawić, że nie wyrosną
W Neapolu się zajadają. Dawniej był obiad dla najbiedniejszych
W Neapolu się zajadają. Dawniej był obiad dla najbiedniejszych
Bez tego dania nie siada do stołu. Zdradził nam rodzinny przepis i przestrzega przed jednym
Bez tego dania nie siada do stołu. Zdradził nam rodzinny przepis i przestrzega przed jednym
Wigilijny wypiek z Lubelszczyzny. W farszu z Perkowic jest kapusta, grzyby i jeszcze 1 składnik
Wigilijny wypiek z Lubelszczyzny. W farszu z Perkowic jest kapusta, grzyby i jeszcze 1 składnik
Ta sałatka podbija TikToka. Konkurencja dla jarzynowej
Ta sałatka podbija TikToka. Konkurencja dla jarzynowej
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇