PrzepisSałatkiSurówka biskupia nie ma sobie równych. Robię ją na każdą rodzinną uroczystość

Surówka biskupia nie ma sobie równych. Robię ją na każdą rodzinną uroczystość

Surówka biskupia z czerwonej kapusty to idealny dodatek do obiadu
Surówka biskupia z czerwonej kapusty to idealny dodatek do obiadu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Elena
11.09.2023 19:53

Pewnie nie słyszeliście o tej przystawce. Ja odkryłam ją niedawno i serwuję na każdą rodzinną uroczystość. Jest tak pyszna, że do domu zawsze zabieram pustą miskę. Surówka biskupia to hit. Jest smaczna, pożywna, a do tego nie potrzeba do niej wielu składników.

Surówka to obowiązkowy dodatek do obiadu, szczególnie tego tradycyjnego. Podajemy najróżniejsze rodzaje, chociaż najpopularniejsze robione są z kapusty kiszonej, marchewki lub kapusty pekińskiej. Często też przygotowujemy colesława. Jestem pewna, że niewiele osób słyszało o surówce biskupiej. Chociaż nazwa (która jest inspirowana jej purpurową barwą - w sutannie o podobnym kolorze chodzą biskupi) brzmi intrygująco, to przystawka jest niesamowicie prosta w przygotowaniu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Surówka biskupia to hit imprez. Jak ją przygotować?

Zaopatrz się we wszystkie potrzebne składniki. Będą to:

  • nieduża czerwona kapusta,
  • jabłko,
  • dwie marchewki,
  • trzy łyżki majonezu,
  • trzy łyżki jogurtu naturalnego,
  • dwie łyżki soku z cytryny,
  • łyżka chrzanu,
  • szczypta cukru,
  • sól i pieprz do smaku.
Surówka biskupia
Surówka biskupia© Wikipedia

Sposób wykonania:

  1. Kapustę obierz z wierzchnich liści, a następnie ją poszatkuj. Bardzo drobno posiekaj warzywo.
  2. Obierz marchewki i jabłka, a następnie zetrzyj je na tarce o grubych oczkach. Dodaj te dwa składniki do kapusty.
  3. Dorzuć też jogurt naturalny, majonez i chrzan. Ten ostatni składnik sprawi, że surówka biskupia będzie miała lekko pikantny i intensywny smak.
  4. Przystawkę dopraw solą, pieprzem oraz cukrem. Dolej też sok z cytryny, dzięki któremu warzywa nie sczernieją.
  5. Gotową surówkę wstaw do lodówki co najmniej na 30 minut. W tym czasie wszystkie składniki przegryzą się smakiem i stworzą ciekawą całość.

Sałatka z czerwonej kapusty świetnie skomponuje się z daniami mięsnymi i rybnymi. Pasuje także do frytek. Oprócz niesamowitego smaku dostarcza wielu witamin i minerałów. Można się nią zajadać bez obaw. Niewiele surówek dostarcza tak wielkich wrażeń smakowych. Spróbujcie sami i się przekonajcie. Od razu się w niej zakochacie bez pamięci i będziecie chcieli skosztować o wiele więcej.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także