Surówka biskupia nie ma sobie równych. Robię ją na każdą rodzinną uroczystość

Pewnie nie słyszeliście o tej przystawce. Ja odkryłam ją niedawno i serwuję na każdą rodzinną uroczystość. Jest tak pyszna, że do domu zawsze zabieram pustą miskę. Surówka biskupia to hit. Jest smaczna, pożywna, a do tego nie potrzeba do niej wielu składników.

Surówka biskupia z czerwonej kapusty to idealny dodatek do obiaduSurówka biskupia z czerwonej kapusty to idealny dodatek do obiadu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Elena
Paulina Hermann

Surówka to obowiązkowy dodatek do obiadu, szczególnie tego tradycyjnego. Podajemy najróżniejsze rodzaje, chociaż najpopularniejsze robione są z kapusty kiszonej, marchewki lub kapusty pekińskiej. Często też przygotowujemy colesława. Jestem pewna, że niewiele osób słyszało o surówce biskupiej. Chociaż nazwa (która jest inspirowana jej purpurową barwą - w sutannie o podobnym kolorze chodzą biskupi) brzmi intrygująco, to przystawka jest niesamowicie prosta w przygotowaniu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pyszne mielone z piekarnika. Świetna alternatywa dla klasycznych kotletów

Surówka biskupia to hit imprez. Jak ją przygotować?

Zaopatrz się we wszystkie potrzebne składniki. Będą to:

  • nieduża czerwona kapusta,
  • jabłko,
  • dwie marchewki,
  • trzy łyżki majonezu,
  • trzy łyżki jogurtu naturalnego,
  • dwie łyżki soku z cytryny,
  • łyżka chrzanu,
  • szczypta cukru,
  • sól i pieprz do smaku.
Surówka biskupia
Surówka biskupia © Wikipedia

Sposób wykonania:

  1. Kapustę obierz z wierzchnich liści, a następnie ją poszatkuj. Bardzo drobno posiekaj warzywo.
  2. Obierz marchewki i jabłka, a następnie zetrzyj je na tarce o grubych oczkach. Dodaj te dwa składniki do kapusty.
  3. Dorzuć też jogurt naturalny, majonez i chrzan. Ten ostatni składnik sprawi, że surówka biskupia będzie miała lekko pikantny i intensywny smak.
  4. Przystawkę dopraw solą, pieprzem oraz cukrem. Dolej też sok z cytryny, dzięki któremu warzywa nie sczernieją.
  5. Gotową surówkę wstaw do lodówki co najmniej na 30 minut. W tym czasie wszystkie składniki przegryzą się smakiem i stworzą ciekawą całość.

Sałatka z czerwonej kapusty świetnie skomponuje się z daniami mięsnymi i rybnymi. Pasuje także do frytek. Oprócz niesamowitego smaku dostarcza wielu witamin i minerałów. Można się nią zajadać bez obaw. Niewiele surówek dostarcza tak wielkich wrażeń smakowych. Spróbujcie sami i się przekonajcie. Od razu się w niej zakochacie bez pamięci i będziecie chcieli skosztować o wiele więcej.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej