Nie potrzebujesz ani ziemniaków, ani cukinii. Te placki powstają z zupełnie innego warzywa

Masz dość smażenia placków z ziemniaków lub cukinii? Szukasz ciekawej alternatywy, która posmakuje całej rodzinie? Mam coś odpowiedniego na taką okazję!

Placuszki z kiszonej kapusty
Placuszki z kiszonej kapusty
Źródło zdjęć: © Archiwum Własne | Pyszności

09.09.2023 19:51

Przygotowanie smacznego, ciekawego i jednocześnie oryginalnego obiadu to nie lada wyzwanie. Tym bardziej jeśli gotowanie jest tylko na twojej głowie. Ale nie martw się, znam skuteczne rozwiązanie, które sprawdzi się tutaj w 100 proc.

Za każdym razem, kiedy potrzebujesz kulinarnej inspiracji, zajrzyj na naszą stronę. Czeka tam na ciebie cała baza ze sprawdzonymi przepisami na każdą okazję. Dlatego nuda w kuchni na pewno ci nie grozi, a bliscy będą zachwyceni za każdym razem, kiedy usiądą do wspólnego posiłku.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Odkryj warzywne placuszki na nowo

A skoro o przepisach obiadowych już mowa, to dzisiaj chciałabym podzielić się z tobą moim genialnym odkryciem. Dzięki niemu przygotujesz niesamowite placuszki warzywne na bazie przepysznej kapusty kiszonej

Będzie to ciekawe i przede wszystkim smaczne urozmaicenie dla tradycyjnych placków na bazie ziemniaków lub cukinii. To jednak nie koniec dobrych wiadomości. Nie dość, że dzisiejszy przepis jest naprawdę pyszny, to jeszcze jego przygotowanie to prawdziwa bułka z masłem. Czego chcieć więcej?

Placuszki na bazie kapusty kiszonej to prawdziwy strzał w 10!
Placuszki na bazie kapusty kiszonej to prawdziwy strzał w 10!© Adobe Stock | exclusive-design

Jak zrobić placki z kiszonej kapusty krok po kroku?

Zanim przejdziemy do szczegółowej instrukcji, muszę dodać coś jeszcze. Dzisiejsza receptura to gotowe rozwiązanie na pyszny jesienny obiad. Wszyscy domownicy będą zachwyceni!

Składniki:

  • 350 g kiszonej kapusty,
  • 200 ml mleka,
  • 250 g mąki,
  • 2 jajka,
  • przyprawy: cząber, kminek, sól, pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Pracę nad przepisem rozpocznij do połączenia mąki z jajkami.
  2. Następnie dodaj przyprawy.
  3. Nie zapomnij też o mleku.
  4. Na koniec w misce powinna znaleźć się kapusta kiszona. Pamiętaj jednak, aby wcześniej dobrze ją odsączyć z nadmiaru soków. 
  5. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj, aby zebrane smaki dobrze się połączyły.
  6. Następnie formuj z nich małe placuszki na rozgrzanej i dobrze natłuszczonej patelni. 
  7. Placuszki smaż po kilka minut na każdej stronie. Kiedy już nabiorą złocistych rumieńców, zdejmij je z patelni. Smacznego!

Oczywiście przed podaniem polecam odsączyć placuszki z nadmiaru oleju na ręczniku kuchennym. Gotowe danie serwuj ze śmietaną i świeżym koperkiem. I to wszystko!

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
przepisobiad bez mięsaplacuszki

Wybrane dla Ciebie