Nie potrzebujesz ani ziemniaków, ani cukinii. Te placki powstają z zupełnie innego warzywa

Masz dość smażenia placków z ziemniaków lub cukinii? Szukasz ciekawej alternatywy, która posmakuje całej rodzinie? Mam coś odpowiedniego na taką okazję!

Placuszki z kiszonej kapustyPlacuszki z kiszonej kapusty
Źródło zdjęć: © Archiwum Własne | Pyszności
Marzena Pęcak

Przygotowanie smacznego, ciekawego i jednocześnie oryginalnego obiadu to nie lada wyzwanie. Tym bardziej jeśli gotowanie jest tylko na twojej głowie. Ale nie martw się, znam skuteczne rozwiązanie, które sprawdzi się tutaj w 100 proc.

Za każdym razem, kiedy potrzebujesz kulinarnej inspiracji, zajrzyj na naszą stronę. Czeka tam na ciebie cała baza ze sprawdzonymi przepisami na każdą okazję. Dlatego nuda w kuchni na pewno ci nie grozi, a bliscy będą zachwyceni za każdym razem, kiedy usiądą do wspólnego posiłku.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Roladą w takim rozmiarze naje się cała rodzina. To będzie prawdziwa uczta

Odkryj warzywne placuszki na nowo

A skoro o przepisach obiadowych już mowa, to dzisiaj chciałabym podzielić się z tobą moim genialnym odkryciem. Dzięki niemu przygotujesz niesamowite placuszki warzywne na bazie przepysznej kapusty kiszonej

Będzie to ciekawe i przede wszystkim smaczne urozmaicenie dla tradycyjnych placków na bazie ziemniaków lub cukinii. To jednak nie koniec dobrych wiadomości. Nie dość, że dzisiejszy przepis jest naprawdę pyszny, to jeszcze jego przygotowanie to prawdziwa bułka z masłem. Czego chcieć więcej?

Placuszki na bazie kapusty kiszonej to prawdziwy strzał w 10!
Placuszki na bazie kapusty kiszonej to prawdziwy strzał w 10! © Adobe Stock | exclusive-design

Jak zrobić placki z kiszonej kapusty krok po kroku?

Zanim przejdziemy do szczegółowej instrukcji, muszę dodać coś jeszcze. Dzisiejsza receptura to gotowe rozwiązanie na pyszny jesienny obiad. Wszyscy domownicy będą zachwyceni!

Składniki:

  • 350 g kiszonej kapusty,
  • 200 ml mleka,
  • 250 g mąki,
  • 2 jajka,
  • przyprawy: cząber, kminek, sól, pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Pracę nad przepisem rozpocznij do połączenia mąki z jajkami.
  2. Następnie dodaj przyprawy.
  3. Nie zapomnij też o mleku.
  4. Na koniec w misce powinna znaleźć się kapusta kiszona. Pamiętaj jednak, aby wcześniej dobrze ją odsączyć z nadmiaru soków. 
  5. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj, aby zebrane smaki dobrze się połączyły.
  6. Następnie formuj z nich małe placuszki na rozgrzanej i dobrze natłuszczonej patelni. 
  7. Placuszki smaż po kilka minut na każdej stronie. Kiedy już nabiorą złocistych rumieńców, zdejmij je z patelni. Smacznego!

Oczywiście przed podaniem polecam odsączyć placuszki z nadmiaru oleju na ręczniku kuchennym. Gotowe danie serwuj ze śmietaną i świeżym koperkiem. I to wszystko!

Wybrane dla Ciebie
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇