Nie potrzebujesz ani ziemniaków, ani cukinii. Te placki powstają z zupełnie innego warzywa

Masz dość smażenia placków z ziemniaków lub cukinii? Szukasz ciekawej alternatywy, która posmakuje całej rodzinie? Mam coś odpowiedniego na taką okazję!

Placuszki z kiszonej kapustyPlacuszki z kiszonej kapusty
Źródło zdjęć: © Archiwum Własne | Pyszności

Przygotowanie smacznego, ciekawego i jednocześnie oryginalnego obiadu to nie lada wyzwanie. Tym bardziej jeśli gotowanie jest tylko na twojej głowie. Ale nie martw się, znam skuteczne rozwiązanie, które sprawdzi się tutaj w 100 proc.

Za każdym razem, kiedy potrzebujesz kulinarnej inspiracji, zajrzyj na naszą stronę. Czeka tam na ciebie cała baza ze sprawdzonymi przepisami na każdą okazję. Dlatego nuda w kuchni na pewno ci nie grozi, a bliscy będą zachwyceni za każdym razem, kiedy usiądą do wspólnego posiłku.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Roladą w takim rozmiarze naje się cała rodzina. To będzie prawdziwa uczta

Odkryj warzywne placuszki na nowo

A skoro o przepisach obiadowych już mowa, to dzisiaj chciałabym podzielić się z tobą moim genialnym odkryciem. Dzięki niemu przygotujesz niesamowite placuszki warzywne na bazie przepysznej kapusty kiszonej

Będzie to ciekawe i przede wszystkim smaczne urozmaicenie dla tradycyjnych placków na bazie ziemniaków lub cukinii. To jednak nie koniec dobrych wiadomości. Nie dość, że dzisiejszy przepis jest naprawdę pyszny, to jeszcze jego przygotowanie to prawdziwa bułka z masłem. Czego chcieć więcej?

Placuszki na bazie kapusty kiszonej to prawdziwy strzał w 10!
Placuszki na bazie kapusty kiszonej to prawdziwy strzał w 10! © Adobe Stock | exclusive-design

Jak zrobić placki z kiszonej kapusty krok po kroku?

Zanim przejdziemy do szczegółowej instrukcji, muszę dodać coś jeszcze. Dzisiejsza receptura to gotowe rozwiązanie na pyszny jesienny obiad. Wszyscy domownicy będą zachwyceni!

Składniki:

  • 350 g kiszonej kapusty,
  • 200 ml mleka,
  • 250 g mąki,
  • 2 jajka,
  • przyprawy: cząber, kminek, sól, pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Pracę nad przepisem rozpocznij do połączenia mąki z jajkami.
  2. Następnie dodaj przyprawy.
  3. Nie zapomnij też o mleku.
  4. Na koniec w misce powinna znaleźć się kapusta kiszona. Pamiętaj jednak, aby wcześniej dobrze ją odsączyć z nadmiaru soków. 
  5. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj, aby zebrane smaki dobrze się połączyły.
  6. Następnie formuj z nich małe placuszki na rozgrzanej i dobrze natłuszczonej patelni. 
  7. Placuszki smaż po kilka minut na każdej stronie. Kiedy już nabiorą złocistych rumieńców, zdejmij je z patelni. Smacznego!

Oczywiście przed podaniem polecam odsączyć placuszki z nadmiaru oleju na ręczniku kuchennym. Gotowe danie serwuj ze śmietaną i świeżym koperkiem. I to wszystko!

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości