Ekspresowe placuszki bananowe. Mogą konkurować nawet z babcinymi racuchami

Słodkie śniadanie to idealny początek dnia. Pomocny może okazać się przepis na obłędne placuszki bananowe. Są o niebo lepsze niż zwykłe naleśniki i do tego bardzo puszyste.

ObrazekPlacuszki bananowe zrobisz bardzo szybko (pixabay)
Paulina Hermann

Banany często dodajemy do ciast i owsianek. Przygotowujemy z nich pyszne koktajle. Stanowią też dodatek do różnego rodzaju placków. Czy wiecie jednak, że mogą grać główną rolę w niejednym daniu? Koniecznie spróbujcie na przykład chlebka bananowego.

Szybkie placuszki bananowe. Ekspresowy pomysł na śniadanie

Jeśli nie jesteście zbyt cierpliwi, to ten przepis jest dla was idealny. Zrobienie placków zajmuje tylko chwilę, a ich smak będzie cieszył bardzo długo. Na samym początku przygotuj wszystkie potrzebne składniki.

Składniki:

  • szklanka mąki pszennej (najlepiej wybrać tortową),
  • 1 duży banan (mogą też być dwa mniejsze).
  • 3/5 szklanki mleka (około 150 ml) lub napoju roślinnego,
  • dwa średnie jajka,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • opakowanie cukru wanilinowego,
  • olej roślinny do smażenia.
Obrazek
Obłędne placuszki bananowe rozpływają się w ustach

Jak zrobić obłędnie smakujące placki?

  1. Jajka i mleko wyciągnij kilka godzin wcześniej z lodówki. Ich temperatura się podwyższy, co sprawi, że ciasto się nagle nie zepsuje.
  2. Banana pokrój na mniejsze kawałki i rozgnieć widelcem. Powinien powstać mus.
  3. Sypkie składniki (czyli mąkę, cukier wanilinowy i proszek do pieczenia) umieść w jednej misce i wymieszaj ze sobą.
  4. Wbij jajka i dolej mleko. Całość wymieszaj łyżką. Ciasto musi być jednolite i gładkie.
  5. Dodaj bananową pulpę i ponownie wymieszaj.
  6. Na patelni dobrze rozgrzej olej. Zacznij smażyć placuszki. Nakładaj grube porcje. Po kilku minutach przekręć je na drugą stronę. Gotowe danie jest złoto i lekko zarumienione po obu stronach.

Jeśli chcecie, by wasze placki były bardziej puszyste, możecie zastosować jeden myk. Na samym początku zmiksujcie jajka z cukrem, a dopiero potem dodajcie resztę składników. Banany możecie zastąpić ananasem, morelami, jabłkiem, gruszką lub brzoskwinią.

Wybrane dla Ciebie

O której należy wypić ostatnią kawę? Ekspertka wskazuje konkretną godzinę
O której należy wypić ostatnią kawę? Ekspertka wskazuje konkretną godzinę
Podałam na obiad placki ziemniaczane ze schabem zamiast kotletów. Miny gości były bezcenne
Podałam na obiad placki ziemniaczane ze schabem zamiast kotletów. Miny gości były bezcenne
Ubijesz raz-dwa i nie opadnie. To naturalny stabilizator śmietany
Ubijesz raz-dwa i nie opadnie. To naturalny stabilizator śmietany
Co oznaczają czarne kropki na kapuście pekińskiej? Każdy je widział, mało kto wie, czy można ją jeść
Co oznaczają czarne kropki na kapuście pekińskiej? Każdy je widział, mało kto wie, czy można ją jeść
Na obiad robię zupę perełkową. Zdrowa, pożywna, a dzieci ją kochają
Na obiad robię zupę perełkową. Zdrowa, pożywna, a dzieci ją kochają
Jak zrobić rosół, który ładnie pachnie? Kluczowa jest kolejność składników, jakie dodajesz
Jak zrobić rosół, który ładnie pachnie? Kluczowa jest kolejność składników, jakie dodajesz
Kotlety po bawarsku są chrupiące i pikantne. Tylko pamiętaj, aby wysmarować mięso z obu stron
Kotlety po bawarsku są chrupiące i pikantne. Tylko pamiętaj, aby wysmarować mięso z obu stron
Nie czekam do świąt. Sałatkę śledziową z takimi dodatkami robię na weekend
Nie czekam do świąt. Sałatkę śledziową z takimi dodatkami robię na weekend
Babcia dodaje szczyptę do pomidorów. Sałatka lepsza niż w restauracji
Babcia dodaje szczyptę do pomidorów. Sałatka lepsza niż w restauracji
Podają do obiadu zamiast surówki. My dusimy kapustę, Turcy wolą inne warzywo
Podają do obiadu zamiast surówki. My dusimy kapustę, Turcy wolą inne warzywo
Nazywają to ciastem oposa. Co warstwa, to pyszniejsza
Nazywają to ciastem oposa. Co warstwa, to pyszniejsza
Z resztek koperku robię sos. Do jajka lepszy niż chrzanowy
Z resztek koperku robię sos. Do jajka lepszy niż chrzanowy