Przepis na szybkie ciasto z owocami sezonowymi. Idealne na ciepłe popołudnie

Lato to ta pora roku, która obfituje w wiele smacznych potraw i  składników. Na targu czy na swojej działce znajdziesz naprawdę wiele owoców sezonowych. Nic nie stoi na przeszkodzie, by wykorzystać je do przygotowania ciasta sezonowego. Poznaj przepis na szybkie ciasto z owocami sezonowymi. Będzie naprawdę smacznie!

ObrazekSzybkie ciasto z owocami sezonowymi - Pyszności; Foto kadr z materiału na kanale YouTube Słodki Blog
Karol Wiak

Masz ochotę na coś słodkiego? W wakacyjne popołudnie taką opcją mogą być z pewnością lody domowe, ale również ciasto sezonowe. Jeśli nie zamierzasz tracić czasu na długie pieczenie, to z powodzeniem możesz użyć owoców, które są bardzo łatwo dostępne o tej porze roku. Wykorzystaj truskawki, maliny, jeżyny, borówki i wiele innych. Co ważne, przygotowanie takiego ciasta to tylko 15 minut. Cała twoja rodzina oraz goście będą zachwyceni. O przepis na ten słodki przysmak lata poprosi cię każdy, kto zdecyduje się go spróbować.

Szybkie ciasto z owocami sezonowymi - dlaczego warto je przygotować?

Przede wszystkim, musisz wziąć pod uwagę fakt, że ciasta z owocami sezonowymi to wyjątkowy smak, świetny pomysł na szybki deser i prostota przygotowania. Będzie lekkie, puszyste i rozpływające się w ustach. Owocowe dodatki nadają mu lekkości i świeżości. Poza tym sezonowe owoce, takie jak truskawki, maliny, borówki czy brzoskwinie, dostarczą organizmowi mnóstwa witamin i minerałów.

Obrazek
Sezonowe owoce - Pyszności; Foto Canva.com

Przygotowanie takiego ciasta jest szybkie i proste, dzięki czemu można je przygotować na każdą okazję, na przykład na wakacyjny piknik lub na spotkanie ze znajomymi. Po upieczeniu ciasto ma piękny wygląd, co również sprawi, że z pewnością zachwyci gości. Ponadto samodzielne pieczenie to świetna okazja do spędzenia czasu z rodziną lub przyjaciółmi i dzielenia się kulinarnymi pomysłami. Warto również pamiętać, że domowe wypieki są zazwyczaj zdrowsze i mniej przetworzone niż te kupione w sklepie, co jest dodatkowym atutem dla naszego zdrowia.

Przepis na ciasto z owocami sezonowymi - jak je zrobić?

Mając do dyspozycji owoce sezonowe, możesz je wykorzystać na kilka ciekawych sposobów. Jednym z nich jest szybkie ciasto z owocami sezonowymi. Jak sama nazwa wskazuje, jest proste w przygotowaniu. Każdy z twoich domowników będzie zachwycony.

Składniki:

         
  • owoce sezonowe według uznania
  • 1,5 szklanki mąki tortowej
  • 5 jajek
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół szklanki oleju
  • łyżka cukru waniliowego
  • 3/4 szklanki cukru.
Obrazek
Przygotowanie ciasta z owocami sezonowymi - Pyszności; Foto kadr z materiału na kanale YouTube Einfache Rezepte

Sposób przygotowania:

        
  1. Oddziel białka od żółtek. Ubijaj białka, dodając cukier, cukier waniliowy i stopniowo po jednym żółtku. Podczas ubijania wlej olej małym strumieniem.
  2. Dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
  3. Umyj i osusz owoce.
  4. Wyłóż tortownicę papierem do pieczenia, przelej ciasto i ułóż owoce.
  5. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i wstaw ciasto na 40 minut.
  6. Po wyjęciu ciasta z piekarnika posyp je cukrem pudrem. Smacznego!

Co powiesz na pyszny deser z grilla? Na naszym kanale wideo znajdziesz przepis na bananowy deser z grilla:

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej